Κατά την διάρκεια της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Ρωσία έχει ακολουθήσει μία στρατηγική που ακολουθεί το ρητό «Δεν πρέπει να αφήνεις ποτέ μία καλή κρίση να χαθεί» Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το χάος και να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζένταύναμη, το Κρεμλίνο ανέλαβε την προσπάθεια του Πεκίνου και ξεκίνησε να «βομβαρδίζει» τα έθνη με «πακέτα αγάπης», ενώ την ίδια ώρα εντείνει τις προσπάθειές του για τη μετάδοση προπαγάνδας και τη σπορά παραπληροφόρησης στα κρατικά και κοινωνικά μέσα.
Εκτός της Ιταλίας, η Ρωσία έστειλε επίσης βοήθεια σε χώρες που επλήγησαν από τη σφαίρα επιρροής της, όπως η Σερβία και η Λευκορωσία, και πούλησε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στις ΗΠΑ, καλωσόρισε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Μάρτιο, οι ιατρικές προμήθειες που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία φέρουν το λογότυπο «From Russia with Love». Ακόμα πιο σουρεαλιστικό ήταν η ανάπτυξη 122 εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία σε βιολογικούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών ομάδων, στην Ιταλία.
Οι σκηνές της συνοδείας 22 στρατιωτικών φορτηγών, που διέσχισαν όλη την Ιταλία σαν κατακτητική δύναμη, αποτελούσαν όχημα προπαγάνδας για τη Μόσχα, το οποίο χρησιμοποίησε τις εικόνες για να σφυρηλατήσει την ιδέα ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκαταλείψει την Ιταλία στην ώρα της ανάγκης. «Η ρωσική συνοδεία ταξίδεψε στους δρόμους του ΝΑΤΟ», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.
Η τακτική είναι γνωστή και εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στη δυτική φιλελεύθερη τάξη. Αλλά οι κινήσεις του εξυπηρετούν επίσης έναν άλλο, ίσως πιο σημαντικό, σκοπό: Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η τακτική αυτή αποσπά την προσοχή από μια έκρηξη υποθέσεων εντός των συνόρων της Ρωσίας και ενισχύει τις εγχώριες αντιλήψεις για την επιρροή που ασκεί ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη διεθνή σκηνή.
Με την αποστολή βοήθειας σε άλλη χώρα, η Ρωσία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια ιεραρχία, δήλωσε η Raffaele Marchetti, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Πούτιν έχει στοχεύσει την Ιταλία, επειδή η χώρα θεωρείται ως ο πιο αδύναμος κρίκος για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συμφωνίας βοήθειας.
Μακροπρόθεσμα, αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, καθώς η ίδια παραπληροφόρηση που συνήθως βοηθά στην ενίσχυση της υποστήριξης για τις πολιτικές του Κρεμλίνου προκαλεί σύγχυση στο σπίτι και πιθανώς συμβάλλει στην επιδείνωση της επιδημίας στη Ρωσία.
Η πλειοψηφία της ρωσικής παραπληροφόρησης στοχεύει στο εγχώριο κοινό, και ενόψει της ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές που θα επέτρεπαν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία για ακόμα δύο θητείες, ενώ την ίδια ώρα οι ρωσικοί ιστότοποι ισχυρίστηκαν ότι ο ιός ήταν φάρσα και δεν επηρεάζει τη Ρωσία.
Παρόλα αυτά βέβαια η ψηφοφορία αναβλήθηκε έκτοτε, λόγω της αύξησης των υποθέσεων στη Ρωσία. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ μπερδεμένοι, ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, σχετικά με τη σοβαρότητα της κρίσης στην υγεία.
Το Κρεμλίνο διόρθωσε αργά κάποιες ψευδείς πληροφορίες και προσπάθησε να εξομαλύνει τα συναισθήματα του χάους και της σύγχυσης. Όμως, καθώς ο ιός εξελίσσεται και επεκτείνεται στη χώρα, η Ρωσία κινδυνεύει να γίνει θύμα των προσπαθειών της να παραπλανήσει.
Politico: Moscow’s coronavirus offensive
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής