Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Politico: Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και η σχέση ΗΠΑ – Γερμανίας

Η Γερμανία αρνήθηκε να υποστηρίξει τις ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε μεγάλο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, είτε αφορά την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ ή την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο εξακολουθεί να υπολείπεται των στόχων αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των πρακτικών προμηθειών του υπουργείου Άμυνας – τις τελευταίες ημέρες έπρεπε να απορρίψει σχέδια για να διατάξει ένα νέο τυφέκιο επίθεσης σχετικά με μια διαφωνία ευρεσιτεχνίας – να παραμείνει κωμωδία λαθών.

Είναι δελεαστικό να κατηγορήσει αυτό το νέο διατλαντικό χάσμα στον Ντόναλντ Τραμπ, την αμφισβήτηση του σκοπού του ΝΑΤΟ και την περίεργη εμμονή αγάπης-μίσους του τόσο με τη Μέρκελ όσο και με τη Γερμανία, τη γη των προγόνων του.

Με τις σχέσεις Γερμανίας-Αμερικής στη χαμηλότερη πτώση τους μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η απογοήτευση του ΜακΚίν με τη γερμανική πολιτική θυμίζει ότι η απογοήτευση του αμερικανικού υπερατλαντικού ιδρύματος με τη Γερμανία είναι βαθιά και είναι διμερής. Οι εξωφρενικές χλευές του Trump ώθησαν πολλούς Γερμανούς να ξεχάσουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πίεσε επίσης το Βερολίνο να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνα. Πράγματι, ο πρώτος πρόεδρος που επέκρινε τους Ευρωπαίους ως «ελεύθερους αναβάτες» ήταν ο Ομπάμα.

Αυτή η ιστορία υποδηλώνει ότι οι ελπίδες πολλών στο Βερολίνο ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας θα επανέλθουν κάπως στον προηγούμενο κανόνα εάν ο Joe Biden (στενός φίλος του McCain εδώ και δεκαετίες) κερδίσει την προεδρία δεν είναι απλώς υπερβολική: Είναι μια φαντασία.

Ένας μεγάλος λόγος για να μην επιστρέψουμε είναι η εστίαση της Ουάσινγκτον στην Κίνα, ένας από τους λίγους τομείς της διμερούς συναίνεσης σε ολόκληρο το αμερικανικό πολιτικό χάσμα.

Ωστόσο, υπάρχει μια πιο πειστική εξήγηση για το γιατί δεν υπάρχει καθυστέρηση του υπερατλαντικού ρολογιού: Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έγινε όλο και πιο δύσκολο να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς γιατί η χώρα πρέπει ακόμη και να είναι στην Ευρώπη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία, όπου οι ΗΠΑ αγκυροβολούν την ευρωπαϊκή τους δέσμευση για δεκαετίες. Οι επιθέσεις του Τραμπ στις μέτριες στρατιωτικές δαπάνες του Βερολίνου μπορεί να προκαλέσουν οργή στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ θεωρούνται μεταξύ των λιγότερο αμφιλεγόμενων εκρήξεων.

Με άλλα λόγια, ήταν πιο σημαντικό να κρατήσουμε τον λόγο της Γερμανίας στη Ρωσία παρά να δώσουμε στον Τραμπ την εμφάνιση νίκης, ειδικά μετά τις απειλές που έκανε η Ουάσινγκτον εδώ και μήνες για να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε συνδέεται με το έργο. Μην πειράζετε ότι οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι ο πλησιέστερος σύμμαχος του Βερολίνου, με στρατεύματα και πυρηνικά όπλα που εδρεύουν στη Γερμανία για να το προστατεύσουν από όλες τις χώρες, τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο πυρήνας αυτού του επιχειρήματος – ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη γερμανική τους παρουσία για να “προβάλουν την εξουσία” και να διεξάγουν ατελείωτους πολέμους στη Μέση Ανατολή – βασίζονται περισσότερο στις πραγματικότητες της διοίκησης του Τζορτζ Μπους από ό, τι είναι πιθανή η στρατηγική των ΗΠΑ να μοιάζει με τα επόμενα χρόνια καθώς η Ουάσιγκτον ανακατευθύνει την εστίαση και τους πόρους της στον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι δημόσιες αντιλήψεις των ΗΠΑ στη Γερμανία σπάνια ήταν χειρότερες. Μόνο το 26% των Γερμανών έχουν «θετική» άποψη για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη Pew που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από το Βέλγιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βαθμολογίες ευνοϊκής για τις ΗΠΑ μεταξύ 40% και 45% στην Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα παρόμοιο χαμηλό ποσοστό Γερμανών (27 τοις εκατό) θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο στρατιωτικό σύμμαχο της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Περίπου οι μισοί Γερμανοί δήλωσαν ότι η Γαλλία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της χώρας.

Σε καθαρά αντικειμενική βάση, τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Είτε τους Γερμανούς αρέσει είτε όχι, η εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της είναι απόλυτα απόλυτη.

Ακόμα κι αν κερδίσει ο Μπάιντεν – όπως προσεύχονται οι περισσότεροι Γερμανοί – δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να αλλάξει η θέση της Γερμανίας στην Κίνα, δεδομένης της διακυβευόμενης οικονομικής πραγματικότητας Και παρόλο που οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, οι περισσότεροι από τους οποίους υπηρέτησαν στη διοίκηση Ομπάμα, είναι γνωστό ότι θαυμάζουν τη Μέρκελ, δεν πρόκειται να βρεθεί για πολύ περισσότερο. Η καγκελάριος είπε ότι θα παραιτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας της το επόμενο φθινόπωρο.

Ένα άλλο ερώτημα που παραμένει για τη σχέση μακροπρόθεσμα είναι τι συμβαίνει μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, ειδικά αν αντικατασταθεί από Ρεπουμπλικάνους. Το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας συνεργάστηκε αποτελεσματικά με το Δημοκρατικό κόμμα. Αυτό το γεγονός δεν θα χαθεί στους Ρεπουμπλικάνους όταν επιστρέψουν στην εξουσία.

Αυτό που ανησυχεί επίσης οι στρατηγικοί στο Βερολίνο είναι ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει σχεδόν καμία προετοιμασία για το τι να κάνει εάν ο Τραμπ εκπλήξει όλους και καταφέρει να επανεκλεγεί.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Γερμανία θα εκτεθεί απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ο Maximilian Terhalle, Γερμανός στρατηγικός αναλυτής και μελετητής, λέει ότι το αντανακλαστικό της Γερμανίας θα είναι να στραφεί στο Παρίσι, αγκαλιάζοντας το όραμα της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» και μια αρχιτεκτονική ασφάλειας «που εκτείνεται από τη Λισαβόνα στα Ουράλια».

Politico: Trump, Biden and the ‘f****** Germans’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων