Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, με επικεφαλής έναν επίσης τρελό άνδρα που απειλεί με παγκόσμια καταστροφή. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, αυτή είναι μια στρεβλή εντύπωση των Αμερικανών πολιτών για την δημόσια συζήτηση σχετικά με τους πυραύλους καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάθε άλλο παρά τρελός δεν είναι αφού κάθε του κίνηση είναι μεθοδική, στρατηγική και προμελετημένη.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν αρκετά προσεκτικός όσον αφορά στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων για να αποδείξει ότι αποθαρρύνεται από τις στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και πρόθυμος να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια προσπαθειών για την πρόληψη μιας πυρηνικής Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ είχαν κάποια σχέδια.
Σχέδια που ο Κίμ σύμφωνα με το δημοσίευμα επικαλείται για τη λήψη των αποφάσεων του, και έτσι αυτό γύρισε μπούμερανγκ στην Αμερική. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για να αποτρέψουμε μια πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και από τότε πέντε Αμερικανοί πρόεδροι προσπάθησαν χωρίς καμία επιτυχία για αυτόν τον στόχο. Η εικόνα μας είναι πολύ απογοητευτική» αναφέρεται.
Οι βασικοί λόγοι που ο Κιμ δεν φοβάται τον Τραμπ είναι:
Πρώτον, η Αμερική απλώς «γκρινιάζει» για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν προχωρά σε κάτι δραστικό. Όπως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πιστεύει, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η κατοχή πυρηνικών είναι απαράδεκτη, όμως με τις πράξεις τους την αποδέχονται. Δεν πρόκειται να κινηθούν επιθετικά.
Επομένως, η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να «παίζει» με πυρηνικά, μέχρι να σπρώξει τις ΗΠΑ να δεχτούν την καλύτερη για εκείνη συμφωνία.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Πιονγιάνγκ απομονώνεται. Η Κίνα, όμως, είναι βασικός άξονας της οικονομίας της, καθώς αγοράζει άνθρακα από αυτή. Επομένως, οποιαδήποτε κύρωση δεν είναι ικανή να πλήξει τη χώρα. Τρίτον, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ότι αφού οι ΗΠΑ δεν επιτέθηκαν όταν η Βόρεια Κορέα δεν είχε ακόμα πυρηνικά όπλα, γιατί να το κάνει τώρα, που ο πόλεμος θα είναι και πιο δαπανηρός και πιο επικίνδυνος;
Τέταρτον, με τη σταδιακή ισχυροποίηση της Κίνας, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Επιπλέον, κάποια στιγμή, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα πρέπει να διαλέξουν «στρατόπεδο». Και η Κίνα έχει δηλώσει ρητά ότι μια ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της.
Πέμπτον, η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει απολύτως τίποτα, αν παραδώσει τον πυρηνικό της εξοπλισμό. Όσο έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, τότε είναι «στο παιχνίδι» και μπορεί να έχει λόγο. Αν τα παραδώσει, θα σβηστεί από τον χάρτη.