Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Politico: Οι «μνηστήρες» για την θέση του ΥΠΕΞ σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν

Ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εκλογές και ήδη έχουν ξεκινήσει ήδη οι αγώνες κάλυψης της θέσης του υπουργού Εξωτερικών σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα σημάδια δε είναι εμφανή καθώς οι υποστηρικτές του Coons έχουν δημιουργήσει ένα ανεπίσημο πεντασέλιδο, στρογγυλό έγγραφο, το οποίο εξηγεί γιατί ο μελλοντικός πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να επιλέξει εκείνον ως τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών.

Ένας άλλος γερουσιαστής των Δημοκρατικών, ο Chris Murphy του Κονέκτικατ, μπορεί επίσης να συμμετέχει. Συνεχίζει να εμφανίζεται σε πάνελ σχετικά με την εξωτερική πολιτική, να γράφει στήλες για διεθνή θέματα και να πιέζει νομοσχέδια που τον διαφωνούν με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για παγκόσμια θέματα. Ο Murphy τυχαίνει επίσης να είναι αγαπημένος των προοδευτικών που προσπαθούν να επηρεάσουν τις επιλογές προσωπικού του Biden.

Οι βοηθοί του επισημαίνουν ότι ο Murphy μιλάει για εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια και ότι είναι απλώς παθιασμένος με το θέμα. Ωστόσο, η φρενίτιδα δραστηριότητάς του τους τελευταίους μήνες δεν έχει γίνει αντιληπτή από άτομα μέσα και γύρω από την εκστρατεία Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, οι έμπειστοι του περιβάλλοντος Μπάιντεν δεν χρειάζονται διαφημιστική εκστρατεία: η Susan Rice, η σκληρή πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που ήταν στο μείγμα για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Biden και θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί το κλειδί για μια κορυφαία διοίκηση, αλλά και ο Antony Blinken, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών που είναι τώρα ένας εκ των κορυφαίων στην προεκλογική εκστρατεία του Biden.

Πέρα από εκείνον με τον οποίο αισθάνεται άνετα, ο Μπάιντεν πρέπει επίσης να εξετάσει άλλους παράγοντες, όπως: Ποιος θα αντιμετώπιζε προκλήσεις που επιβεβαιώθηκαν από τη Γερουσία; Ποιοι θα θέλουν εκλογικές περιφέρειες όπως οι προοδευτικοί για τη δουλειά; Και τι γίνεται με τις υποσχέσεις που έχει κάνει για να έχει ένα διαφορετικό Υπουργικό Συμβούλιο;

Το θέλει πολύ ο Coons

Από τους πιθανούς υποψηφίους για τη δουλειά, ο Coons, ο οποίος κατέχει τώρα τη έδρα της Γερουσίας που κάποτε είχε ο Μπάιντεν, έρχεται πιο κοντά στο να παραδεχτεί ανοιχτά ότι το θέλει.
Στο ανεπίσημο έγγραφο που υποστηρίζει τον Coons έχουν σημειώσει, μεταξύ άλλων, την υπηρεσία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ενδιαφέρον του για τις αφρικανικές υποθέσεις. Επισημαίνει επίσης ότι ο Coons έχει καλές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, υποδηλώνοντας ότι θα έχει έναν σχετικά εύκολο χρόνο να πάρει την έγκριση της Γερουσίας.

Ο άνθρωπος της προοδευτικής πτέρυγας

Ο Murphy, εν τω μεταξύ, ευθυγραμμίστηκε με την ολοένα και πιο δυνατή προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι προοδευτικοί δεν έχουν μόνο πρόθεση να εκδιώξουν τον Τραμπ, αλλά θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογές προσωπικού του Μπάιντεν, γνωρίζοντας ότι μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική του. Το όραμά τους – το οποίο απαιτεί μείωση των στρατιωτικών δαπανών, μεγαλύτερη έμφαση στη διπλωματία και τοποθέτηση των οικονομικών ζητημάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής – φαίνεται να επηρέασε την πλατφόρμα εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν.

Ο Murphy έχει αυξήσει την ισχύ του τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας τη θέση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να ζητήσει μια νέα προσέγγιση στον προϋπολογισμό των εξωτερικών υποθέσεων και να επιστήσει την προσοχή σε συγκρούσεις σε μέρη όπως η Υεμένη.
Έχει εμφανιστεί σε διάφορα φόρουμ εξωτερικής πολιτικής καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του 2020, προσκεκλημένος ομάδων όπως το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Το αξιόπιστο χέρι

Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, η πανδημία του κορανοϊού και η οικονομική καταστροφή που προκύπτει είναι πιθανό να καταναλώσει τους πρώτους μήνες του. Τρέχοντες και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσε να τον οδηγήσει να επιλέξει υπουργό Εξωτερικών με εμπειρία στο παρελθόν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επειδή το άτομο δεν θα χρειαζόταν πολύ πρακτική εξάσκηση στο Foggy Bottom.

Αυτό κάνει τη Ράις – μία έμπειρη σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής που κατέχει θέσεις εργασίας από τον κατώτερο υπάλληλο της NSC έως τον ανώτερο διπλωμάτη της Αφρικής έως τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας – μια ελκυστική επιλογή για υπουργό Εξωτερικών.

Ο κορυφαίος αντίπαλος της Rice

Ο κορυφαίος αντίπαλος της Ράις θα μπορούσε να είναι ο Blinken, 58 ετών, μακροχρόνιος βοηθός του Μπάιντεν και βασικό μέλος της ομάδας του 2020.

Ο Blinken πρακτικά ανατράφηκε για τη δουλειά: Είναι ένας πτυχιούχος του Χάρβαρντ, του οποίου ο πατέρας, ο Donald, επίσης πτυχιούχος του Χάρβαρντ, ήταν επενδυτής τραπεζίτης που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Ο νεότερος Blinken παρακολούθησε γυμνάσιο στο Παρίσι, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως δικηγόρος και κατείχε θέσεις στις διοικήσεις του Κλίντον και του Ομπάμα. Έχει επίσης περάσει χρόνο στο Κάπιτολ Χιλ, όπου ήταν διευθυντής του δημοκρατικού προσωπικού για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όταν ήταν πρόεδρος του Μπάιντεν.

O Blinken υπήρξε βασικός σύμβουλος για τον Μπάιντεν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. συναντάται σε τακτική βάση, για παράδειγμα, με μια χούφτα προοδευτικών ομάδων που προσπαθούν να διαμορφώσουν την εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν.

Άλλα εξέχοντα στελέχη της εποχής Ομπάμα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι, είναι: η Samantha Power, η οποία υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Τομ Ντόνιλον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα που γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό τον Μπάιντεν και ο Wendy Sherman, βασικός αρχιτέκτονας της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων.

Οι βοηθοί και οι σύμμαχοι του Μπάιντεν προτιμούν να μην συζητάνε τις πιθανές επιλογές προσώπων – οι εκλογές θα μπορούσαν να κρύβουν πολλές εκπλήξεις, λένε, και επικεντρώνονται στο πως θα νικήσουν τον Τραμπ.

Ήδη ο προγραμματισμός για μια ενδεχόμενη προεδρία Μπάιντεν βρίσκεται σε εξέλιξη για μήνες, με αμειβόμενους και μη αμειβόμενους συμβούλους να παίζουν ρόλο. Πρόσφατα, η μεταβατική ομάδα είπε στους ανθρώπους που ήδη παίζουν για τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να μην το δηλώνουν ανοιχτά.

Politico: The race to be Biden’s secretary of State is already underway
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων