Μια ώθηση από απρόσμενη πηγή, το νέο κορωνοϊό, δέχθηκε η διαδικασία της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων αναφορικά με τις επιδόσεις τους στον τομέα αυτό κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Politico.
H επιδημία του νέου κορωνοϊού και τα δραστικά περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πυροδότησε μια φρενίτιδα για την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στην Ελλάδα, από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι την «άυλη συνταγογράφηση». «Ήταν ένα “άγριo ξύπνημα” για μια χώρα που βρίσκεται στην 25η θέση των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την ψηφιοποίηση σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν», επισημαίνει το άρθρο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις της “Έκθεσης Ετοιμότητας για το Μέλλον της Παραγωγής” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και είναι δυστυχώς η μοναδική δυτικοευρωπαϊκή οικονομία που κατατάσσεται από το WEF στην κατηγορία των αναδυόμενων όσον αφορά στην ετοιμότητά της να μετάσχει στη λεγόμενη Βιομηχανία 4.0, το επόμενο κύμα τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία.
Τώρα, όμως, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ξεκινά μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου μια πλατφόρμα διαδικτυακών υπηρεσιών εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. «Ξαφνικά και επιτέλους είναι πλέον διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου έγγραφα όπως πιστοποιητικά κατοικίας και οικογενειακής κατάστασης, αναγνώριση τίτλων πανεπιστημιακών σπουδών κ.α., που είναι απαραίτητα για σχεδόν κάθε γραφιεοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνώντας σε υψηλές ταχύτητες εγκαινίασε και μια πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων για κρατικούς αξιωματούχους, ψηφιοποίησε τις υπογραφές υπουργών και εγκαινίασε ένα σύστημα με αποστολή SMS για να μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ενώ οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται τους γιατρούς τους για συνταγές φαρμάκων, τις οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν στα κινητά τους στο πλαίσιο ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, που είχε εγκαινιαστεί στη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα», σημειώνει στο άρθρο του το Politico. «Εν μέσω της κρίσης επισπεύσαμε αυτό που ήδη σχεδιάζαμε και προχωρήσαμε με μια σειρά καινοτομιών, που δείχνουν τα αντανακλαστικά μας», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μακρύς ο δρόμος ακόμη για την ψηφιοποίηση στην Ελλάδα
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της στον τομέα της ψηφιοποίησης, αφού θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την απλοποίηση του συστήματος ταυτοποίησης των πολιτών, ώστε οι Έλληνες να χρειάζονται μόνον έναν ενιαίο αριθμό για όλες τις συναλλαγές τους, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση όπου έχουν άλλον αριθμό ταυτότητας, άλλον ΑΜΚΑ κι άλλον ΑΦΜ κτλ. «Τέτοιου είδους γραφειοκρατία σε συνδυασμό με τον γενικό ψηφιακό αναλφαβητισμό της χώρας καθιστά νομικό ναρκοπέδιο το επιχειρείν και δυσχεραίνει σοβαρά τις προσπάθειες προσέλκυσης υπεραναγκαίων ξένων επενδύσεων. Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί παρά τις πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης, που έληξαν το 2018,
Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην ΕΕ χωρίς ψηφιοποιημένο κτηματολόγιο –κάτι που είναι σε εξέλιξη, ενώ και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχει αντισταθεί στη γοητεία της ψηφιοποίησης με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα βραδύτερα και λιγότερο αποτελεσματικά στην Ευρώπη».
Η επιδημία αλλάζει νοοτροπίες
Ο κ. Πιερρακάκης παραδέχεται ότι η επιδημία πυροδότησε καταλυτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού «η ανάγκη να πολεμήσουμε κατά της εξάπλωσης του ιού μας βοήθησε να αλλάξουμε τη νοοτροπία» ανθρώπων που αντιστέκονταν και εγκατέλειψαν την προσήλωσή τους στη «φυσική τάξη συγκεκριμένων διαδικασιών και αλληλεπιδράσεων».
Μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν ταχύτερα είναι οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα μαθητές λυκείου να μετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα για την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και νεώτεροι μαθητές κάνουν κάποια μαθήματα σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή μέσω e-mail. Όπως είπε στο Politico η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η ευρεία πλειοψηφία των μαθητών και εκπαιδευτικών «ανταποκρίθηκαν και αγκάλιασαν το όλο εγχείρημα». Η ομοσπονδία εκπαιδευτικών εξέφρασε ανησυχίες για τη διαδικασία, λόγω του μη υποχρεωτικού χαρακτήρα μέχρι στιγμής της συμμετοχής και του ότι οι μαθητές κάνουν κυρίως επαναλήψεις παρά νέα μαθήματα. Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι αυτά μπορεί να αλλάξουν αν παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η ΟΛΜΕ λέει ότι η ηλεκτρονική εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει προαιρετική, αφού δεν έχουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρόσβαση στον απαιτούμενο εξοπλισμό. «Στη διάρκεια της δεκαετίας της ύφεσης στην Ελλάδα έγιναν λίγες προσλήψεις, που σημαίνει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί είναι ηλικιωμένοι. Η εκπαίδευση σε Η/Υ ήταν προεραιτική κι έτσι πολλοί δάσκαλοι δεν διαθέτουν επαρκείς τεχνολογικές γνώσεις», είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος. Η ΟΛΜΕ αντιτίθεται και στη χρήση από κρατικά σχολεία διαδικτυακών πλατφορμών, που δώρισαν ιδιωτικές εταιρείες.Η Νίκη Κεραμέως είπε στο Politico ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό στο διάλογο μ’ όσους διατηρούν επιφυλάξεις, αλλά οι ιδιαίτερες περιστάσεις λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων απαιτούν ευελιξία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν πίσω οι φοιτητές, τονίζοντας παράλληλα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει «να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να στηρίξει την εκπαίδευση των παιδιών μας».