Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τη φερόμενη ως κυοφορούμενη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γεγονός που δείχνει να βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ενημέρωσε σήμερα (3/10) τους πολιτικούς συντάκτες και ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Πράγα απάντησε: «Αν ο τούρκος πρόεδρος επιδιώξει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά».
«Κύμα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΜέΡΑ25: Μόνη διέξοδος η πρόταση για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου
Το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, προχώρησε σε ανακοίνωση ύστερα από τη δήλωση του κ. Οικονόμου, η οποία είναι η εξής:
«Συνεχίζεται η κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και με την νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, με το καθεστώς Ερντογάν να εντείνει τις προσπάθειές του για να εξαναγκάσει την ελληνική Κυβέρνηση σε διμερείς συνομιλίες, τις οποίες κατόπιν θα τορπιλίσει βάζοντας τα πάντα στο τραπέζι, ώστε να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να αποσυρθεί και να μας καταγγείλει για αδιαλλαξία.
Αυτή η στρατηγική στην οποία μας σέρνουν και οι φερόμενοι ως “σύμμαχοι μας”, μαζί με την τακτική του εφησυχασμού παράλληλα που καλλιεργεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τάχα μου δήθεν χάρη της συνδρομής των συμμάχων μας, οι οποίοι κάθε φορά που τίθενται τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών νίπτουν τας χείρας τους, είναι επικίνδυνη και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα εντάσεις.
Αντίθετα, μια ελληνική πρόσκληση που θα απευθύνεται σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την από κοινού καταγραφή των διαφορών μας ως προς την χάραξη θαλάσσιων ζωνών, θα αναγκάσει τον Ερντογάν είτε να προσέλθει σε μια τέτοια Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όπου δεν θα μπορεί να βάλει το σύνολο των βλέψεων του, είτε να μην προσέλθει αποκαλύπτοντας έτσι την δική του αδιαλλαξία.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η χώρα μας θα έχει βγει κερδισμένη και οι εντάσεις θα μειωθούν. Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Αθήνας θα δώσει στη χώρα μας ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ θα έπρεπε προς την κατεύθυνση αυτή να προτρέπουμε και την Ε.Ε.. Το ΜέΡΑ25, λοιπόν, επιμένει πως μόνο μια Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της χώρας μας πραγματικά ειρηνική διέξοδο».
Ελληνική Λύση
Σε ανακοίνωση προχώρησε και η Ελληνική Λύση για «την πιθανότητα εκχώρησης της «Λιβυκής ΑΟΖ» στην Τουρκία, βάσει του παράνομου μνημονίου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, στην επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Λιβύη, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την οποία το Λιβυκό κράτος θα εκχωρεί μέσω μίσθωσης την υποτιθέμενη «ΑΟΖ» της στην Τουρκία για «εκμετάλλευση».
Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η παρατεταμένη αφωνία, ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ, αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο συνιστά εισβολή στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και αλλαγή των συνόρων, θα είχε ολέθριες συνέπειες.
Σήμερα οφείλουμε να διαμηνύσουμε ότι «ΑΟΖ της Λιβύης» μπορεί να υπάρξει μόνο με συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Οποιαδήποτε τουρκική έρευνα σε οποιοδήποτε σημείο νοτίως της Ελλάδας, βάσει του παράνομου μνημονίου, είναι αιτία πολέμου.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οποιοδήποτε μη πολεμικό τουρκικό σκάφος επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα κατασχεθεί έπειτα από νηοψία και το πλήρωμα του θα συλληφθεί.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει ρητή προειδοποιήσει ότι τυχόν πολεμικά πλοία που θα το συνοδεύουν, θα καταδιωχθούν και θα βυθιστούν.
Οποιαδήποτε ανοχή σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια ακόμα και αν γίνει σε περιοχή εκτός ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του παράνομου μνημονίου, δηλαδή με εθνική μειοδοσία».