Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Άπλωσε τον τραχανά στη Μόσχα, αλλά…

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Η Ζωή των εφήβων

Όπως ενημερώθηκα από άνθρωπο που τα γνωρίζει αυτά, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατάρτιση των λιστών των συμμετεχόντων στη φετινή διοργάνωση της Βουλής των Εφήβων. Κατά τα ειωθότα, στην Ολομέλεια του θεσμού που εμπνεύστηκε κάποτε ο Αντώνης Σαμαράκης προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής. Το είχε κάνει πέρυσι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα το κάνει φέτος και η Πρόεδρος Ζωή. Το συνέδριο φέτος είναι προς τα τέλη Ιουνίου και η Πρόεδρος έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλει τα παιδάκια σε γραμμή και να επιβάλλει την πειθαρχία, γιατί πολύ λάσκα τα έχουν αφήσει οι δικοί τους. Φήμες που θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να αντικαθιστά και τους βουλευτές που, ως είθισται προεδρεύουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ελέγχονται ως ανακριβείς. Πάντως, αυτό που με διαβεβαίωσε αρμόδιος παράγοντας από τη Βουλή είναι πως η Πρόεδρος Ζωή θα ξεψαχνίσει και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του συνεδρίου, ώστε να είναι σίγουρη πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Όπως θέλει δηλαδή.

Σαλάτα: Εδώ Πανούσης, εκεί Πανούσης, πού είναι ο Πανούσης;

Ο Γιάννης ο Πανούσης, ο σχολιογράφος που στον ελεύθερό του χρόνο ασκεί και τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ήταν να φύγει από τη δικαιοδοσία του υπουργού που έχει αλλεργία στην Αστυνομία με το όνομα Νίκος Βούτσης και να πάει να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε συμφωνήσει με το πνεύμα του άρθρου του στα Νέα, του Νίκου Παρασκευόπουλου. Όμως δεν πήγε και όπως μου λένε, μένει στο Εσωτερικών μέχρι να φύγει. Γιατί όμως; Η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι πως υπήρξε απλά αναβολή της μετακίνησης Πανούση, μέχρι να το επεξεργαστούν καλύτερα. Εγώ όμως ψυχανεμίζομαι πως ο σχολιογράφος φρίκαρε με το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου για την κατάργηση των φυλακών Γ και την αποφυλάκιση υπό όρους συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων και δεν θέλει να φύγει από τον Βούτση. Παράλληλα και ο Παρασκευόπουλος δεν τρελάθηκε, όταν το σκέφτηκε μια δεύτερη φορά, με την ιδέα να πάρε τον Πανούση. Απ’ ότι καταλαβαίνω, το συμπέρασμα είναι πως ο σχολιογράφος-υπουργός μένει μέχρι να φύγει. Μέχρι να φύγει, ξαναλέω…

Κυρίως θέμα: Άπλωσε τον τραχανά στη Μόσχα, αλλά…

Αν θέλετε και μια δική μου αποτίμηση του ταξιδιού Τσίπρα, εκτιμώ, έχοντας συζητήσει και με διάφορους κυβερνητικούς, πως ο Πρόεδρας Αλέξης άπλωσε τον τραχανά του, αλλά δεν έκανε καμιά θεαματική κίνηση.

Να σας εξηγήσω: όταν ο Βλαδίμηρος λέει πως θα μπορούσαμε να εισπράξουμε τις προκαταβολές, μέσω τιτλοποιήσεων μελλοντικών κερδών κ.ο.κ., από έργα που θα γίνουν και θα αποδώσουν, αυτό πρακτικά σημαίνει μερικά δις. Ο Πρόεδρος Αλέξης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός: δεν είπε τίποτα που θα μπορούσε να δυναμιτίσει τη σχέση με την Ευρώπη, καθώς γνώριζε πως όλοι τον παρακολουθούν. Ακόμα και στο θέμα των κυρώσεων, παρά το ότι είπε πως διαφωνεί με τη λογική, δεν εξαίρεσε την Ελλάδα από τη στάση της υπόλοιπης ΕΕ. Άκουσε όμως με μεγάλη ευαρέσκεια τον Βλαδίμηρο να του λέει πως μπορεί να πάρουμε λεφτά για έργα που θα γίνουν στο μέλλον, πριν αυτά αποδώσουν τα προβλεπόμενα κέρδη.

Άπλωμα του τραχανά λοιπόν σημαίνει πως ο Πρόεδρος Αλέξης έδειξε πως έχει μια καβάτζα. Κατά τη γνώμη μου όμως αυταπατάται, αν νομίζει πως αυτή η καβάτζα είναι επαρκής για να τη βγάλουμε, σε περίπτωση που, ω μη γένοιτο, συμβεί κάποιο ατύχημα στην Ευρωζώνη. Δεν είναι κακό να βρέξει κανένα ευρώ σε ένα-δύο χρόνια, όταν θα ξεκινήσουν, αν ξεκινήσουν, τα έργα με τη συμμετοχή της Ρωσίας, όπως ο μεγάλος αγωγός, όμως δεν μπορούμε να βασίζουμε τη στρατηγική μιας χώρας σε μια ενδεχόμενη απόδοση μελλοντικών κερδών ως plan B.

Επιδόρπια:

1)    Από τη Ρωσία, ας κρατήσουμε ένα ακόμα: τρόπος για να παρακαμφθεί το εμπάργκο υπάρχει και είναι απολύτως νομότυπος. Αν συσταθούν π.χ. ιδιωτικές επιχειρήσεις αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων και ο ιδιοκτήτης πει «δεν με νοιάζει από πού προέρχονται», τότε θα μπορούσε αυτό να αποτελεί μια λύση για τα ελληνικά προϊόντα. Όπως γνωρίζω, κάτι παρόμοιο κάνουν και Ολλανδικές εταιρείες. Πλην όμως, φαίνεται πως τα μαντάτα για πολλούς Έλληνες παραγωγούς, όπως τους ροδακινοπαραγωγούς, είναι μαύρα, καθώς βλέπω και αυτή τη σοδειά να γίνεται χυμό, μπας και γλιτώσουν την πλήρη χασούρα, μιας και χρειάζεται χρόνος για όλα αυτά τα ωραία.

2)    Με αυτά τα ολίγα η Πολιτική Κουζίνα σας χαιρετά για τις ημέρες του Πάσχα. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους να περάσετε όμορφα και ξεγνοιαστα με αυτούς που αγαπάτε. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους, από Τρίτη του Πάσχα επανερχόμαστε, αφού χωνέψουμε, για να σερβίρουμε νέα πιάτα με πολύ παρασκήνιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων