Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Τελείωσαν οι παρελάσεις, τελείωσαν τα τετραήμερα (εγώ δεν είχα, εσείς είχατε) και επιστρέφουμε περιχαρείς στην καθημερινότητά μας.
Oh what a beautiful day αναφωνώ, την ώρα που βάζω ακόμα μια κούπα καφέ και σκέφτομαι τις διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο μεταξύ των Προέδρων Αντώνη και Βαγγέλη για να μην μας κρεμάσουν ξανά από κανένα τσιγκέλι-λέγε με μνημόνιο.
Τα δυο αυτά αγόρια λοιπόν, το ντουέτο που μας κυβερνά, αναμένεται να συναντηθεί για μια ακόμα φορά στο Μέγαρο Μαξίμου για να λύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην κυβέρνηση. Θα τα δουν όλα τα ζητήματα που έχουν χαρακτηριστεί ψς προαπαιτούμενα από την Τρόικα και φυσικά το ζήτημα του νέου υπουργού Άμυνας, γιατί, όπως έχουμε πει, ο ευθυτενής Δημήτρης Αβραμόπουλος μας αφήνει γεια και αναχωρεί για άλλες πολιτείες, εξωτικές, που έλεγε και η Ελένη Δήμου (και δεν επεκτείνομαι γιατί θα με πάρουν τα κλάματα).
Πάμε να τα πάρουμε ένα-ένα και θα ξεκινήσω από το τέλος. Υπήρξε μια διαρροή πως ο Πρόεδρος Αντώνης δεν θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, όπως οι κακοί δημοσιογράφοι γράφουν. Κατ’ αρχάς, επειδή το έχω γράψει πολλές φορές, πάντα διασαφηνίζουμε πως υπάρχουν σκέψεις. Σκέψεις! Δεν υπάρχουν αποφάσεις για έναν ανασχηματισμό. Να ξέρετε, σε περιπτώσεις ανασχηματισμών, το σβήσε-γράψε συνεχίζεται μέχρι και 5 λεπτά πριν αρχίσουν τα τηλεφωνήματα-ευχάριστα και δυσάρεστα. Επομένως, το να αναλάβει ο Πρόεδρος Αντώνης είναι μια σκέψη, η οποία έπαιξε γερά. Και κατά το δικό μου ρεπορτάζ, εξακολουθεί να παίζει. Όσο για σκέψεις ανασχηματισμού; Αυτές μάλλον τις διακινούν… μνηστήρες. Και πολύ φοβάμαι πως μάλλον θα μείνουν με την όρεξη.
Πάμε στα της διαπραγμάτευσης. Έχουμε τέσσερα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι: ενιαίο μισθολόγιο, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και εργασιακά ζητήματα. Από τα τέσσερα, μόνο το ένα μπορεί να εξαιρεθεί. Αυτό, αν γίνει, θα γίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, αυτό θα είναι το ασφαλιστικό. Εμείς ζητήσαμε χρόνο από την Τρόικα, καθώς από 1/1/2015 θα εφαρμοστούν παρεμβάσεις που έχουν ψηφιστεί για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και επίσης, ζητάμε χρόνο γιατί πολιτικά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άνοιγμα του ασφαλιστικού αυτή την ώρα. Πάντως, οι Τροϊκανοί που ξέρουν τη φερεγγυότητά μας, δεν αποκλείεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να περιγράψει το πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα κάνει στο ασφαλιστικό συστημα, αν οι υπάρχουσες παρεμβάσεις αποδειχθούν ανεπαρκείς. Κάτσε χρυσέ μου να είναι κυβέρνηση μέχρι τότε και σου δεσμεύονται! (ουπς).
Σε άλλα θέματα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Αυτό και το νέο μισθολόγιο αναμένεται να είναι πιο βατά ζητήματα. Για το ενιαίο μισθολόγιο το ΠΑΣΟΚ θα γκρινιάξει λίγο, θα διαφωνήσει με ορισμένες παραμέτρους, αλλά εγώ, επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω πως θα τα βρουν. Τα εργασιακά είναι πιο δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για το lock-out και διασαφηνίζει επίσης πως για τις ομαδικές απολύσεις υπάρχει ήδη ψηφισμένη ρύθμιση. Μόνο στον συνδικαλιστικό νόμο υπάρχει επί της ουσίας πρόοδο-μας πήρε μόνο 32 χρόνια, κάτι μνημόνια και κάτι μεσοπρόθεσμα για να συζητήσουμε να θιγούν τα προνόμια ορισμένων εργατοπατέρων.
Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός πως η κυβέρνηση στραπατσαρίστηκε από τις διεθνείς αγορές με την ιστορία της εξόδου από το Μνημόνιο. Ο Πρόεδρος Αντώνης όμως, ο οποίος παρουσιάζεται λίγο μαγκωμένος, λίγο ανήσυχος, να το πω, το τελευταίο διάστημα, πιστεύει πως μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε το θετικό report της Τρόικα και θα μπορούμε να ψηφίσουμε προϋπολογισμό. Και αν ψηφίσουμε χωρίς απώλειες προϋπολογισμό, τότε πάμε στη σύνοδο κορυφής, στις 18 Δεκεμβρίου, να μιλήσουμε για χρέος και προληπτική γραμμή πίστωσης με όλες τις λεπτομέρειες.
Το ζήτημα είναι το εξής: θα ζητηθεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς, γιατί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ζητούν ακόμα και γραπτή δέσμευση, κάποιοι, πιο ψύχραιμοι, λένε πως αν υπογραφεί η νέα συμφωνία, θα συνιστά de facto δέσμευση. Και έρχονται κάποιοι να διαπιστώσουν πως, αν όλα πάνε καλά και η συμφωνία κλείσει και ο Πρόεδρος Αντώνης κληθεί να την υπογράψει πριν την προεδρική εκλογή, δύο τινά μπορεί να συμβούν: ή όντως να βγάλει ΠτΔ ή να του σκάσει η χειροβομβίδα στα χέρια και να πάει σε εκλογές χωρίς ισχυρό διακύβευμα και με όλα τα καυτά ζητήματα λυμένα.
Επομένως; Δεν ξέρω και δεν ξέρουν ούτε οι έξω, ούτε οι μέσα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα θυμίσουν διακεκαυμένη ζώνη. Συμπέρασμα φίλοι μου; Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…
Επιδόρπια:
1) Θέλω να πω ένα respect στον Σμηναγό Σωτήρη Στράλη, τον χειριστή του F-16 που από ασυρμάτου στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αναφώνησε «Έλληνες, το κεφάλι ψηλά!». Δεν με νοιάζει να εκμεταλλευτώ λαϊκίστικα την είδηση, απλά, επειδή προέρχομαι από οικογένεια με στρατιωτικούς, να σας θυμίσω πως υπάρχουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αξιωματικοί έντιμοι, οι οποίοι υπηρετούν μια ιδέα και παλεύουν, ανεξαρτήτως των αιματηρών μειώσεων που δέχθηκαν στις απολαβές τους. Μια υπόκλιση σε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως τους πιο νέους αξιωματικούς, όπως ο κύριος Στράλης, οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι και δεν αισθάνονται βολικά με το αυγό της Χρυσής Αυγής που έχει επωασθεί σε μια μερίδα του στρατεύματος.
2) Είπα πως θα ψάξω την έρευνα του Μαξίμου για την Α’ και τη Β’ Αθηνών και ιδού: Στη Β’ θα εκλέγονταν σήμερα για τη ΝΔ οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφια Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή και Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στην Α’, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη και Βασίλης Κικίλιας. Μιλάμε για μεγάλο πάρτι που έχει να γίνει, έτσι και η ΝΔ χάσει τις εκλογές.
3) Ο Ανδρέας Λοβέρδος διέταξε ΕΔΕ επειδή δεν τον ειδοποίησαν πως έπρεπε να πάει ως εκπρόσωπος της πολιτείας στη δοξολογία στη Μητρόπολη και πήγε μόνο στην παρέλαση. Αν ξεπεράσουμε το γεγονός πως η είδηση είναι σαν βγαλμένη από το γνωστό σατιρικό site «Το Κουλούρι», πρέπει κάποιος να θυμίσει στον κύριο Λοβέρδο πως, με δεδομένο πως είναι υπουργός, έχει κάποιες τυπικές υποχρεώσεις. Κάποιες, όχι πολλές βρε αδερφέ. Ελπίζω τουλάχιστον την Τετάρτη να πήγε στο υπουργείο πριν τις 10:00.
4) Οι καραμανλικοί λένε πως το ραντεβού με τον Πρόεδρο Αντώνη έγινε δημοσίως για δύο λόγους: 1) να δοθεί το μήνυμα της ενότητας της παράταξης 2) να διασαφηνιστεί πως ο Πρόεδρος Κώστας είναι εδώ, πολιτικά παρών, δεν τον ενδιαφέρουν μόνο τα μπριζολάκια και φυσικά πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Όσο για τα άλλα, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Αντώνης του ζήτησε να βάλει πλάτη μπας και βγει εκείνος ο ρημαδοπρόεδρος; «Ο Καραμανλής επιβεβαιώνει μόνο ό,τι τον αφορά». Ό,τι καταλάβατε, κατάλαβα…