Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Εκλογές, οικουμενική ή κάτι άλλο;

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Οι Αμερικάνοι έχουν φρικάρει

Θέλω να σας πω πως το Σαββατοκύριακό μου ήταν εξαιρετικά παραγωγικό, καθώς όχι μόνο δεν ξεκουράστηκα, αλλά αντίθετα το αξιοποίησα με το να μιλάω με πολύ κόσμο για το μέλλον του δύσμοιρου αυτού τόπου. Μεταξύ άλλων, συζήτησα και με έναν έμπειρο περί τα διπλωματικά Αμερικανό παράγοντα, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο άνθρωπος μου περιέγραφε πως στην Αμερική κοντεύουν να τα παίξουν με τα πίσω-μπρος της κυβέρνησης: δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ οι ίδιοι ανέλαβαν δράση, ώστε να εγγυηθούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την εκτόνωση της κατάστασης και βλέπουν μια κατάσταση αναμονής. Όσον αφορά τα ενεργειακά, από τη μία βλέπουν την προσέγγιση με τη Ρωσία (γι’ αυτή και αν έχουν φρικάρει!) κα από την άλλη τον Στρατάρχη Πάνο να τους προτείνει ενεργειακή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Θέλω να σας πω πως από την κουβέντα μου με τον εμπειρότατο αυτό παράγοντα αποκόμισα την εντύπωση πως πάμε σούπερ. Νικάμε αδέρφια!

Σαλάτα: Τα ντιλάκια του Παναγιώτη

Δεν ξέρω αν θυμάστε πως έχουμε και τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη υπουργό σε αυτή την υπέροχη κυβέρνηση. Ο σεπτός Παναγιώτης είναι ο άνθρωπος που έχει στα χέρια του το ενεργειακό κλειδί της χώρας αυτής και υπό αυτό το πρίσμα εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερα ασφαλής. Κάποια στιγμή τον χάσαμε από το προσκήνιο, όπου από καιρού εις καιρόν αναλαμβάνει να παίξει τον «κακό μπάτσο» της κυβέρνησης Τσίπρα (γιατί, όποιος πιστεύει πως ο Λαφαζάνης μιλά ερήμην του Προέδρου Αλέξη είναι μάλλον αρχάριος), διότι ήταν στη Ρωσία, απ’όπου γυρνά με ντιλάκια για τα ενεργειακά. Ο Βλαδίμηρος ο Πούτιν μας έκλεισε το ματάκι με νόημα και διαμήνυσε πως ο τουρκικός αγωγός Turkish Stream θα μπορούσε να περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, ο επαναστάτης Παναγιώτης μίλησε με τους αρμοδίους στη Μόσχα για τα 20 περίπου οικόπεδα στο Αιγαίο που ενδιαφέρουν τους Ρώσους, αλλά και για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Τέλος, έπεσε στο τραπέζι και το θέμα της άρσης του εμπάργκο προς τη Ρωσία. Με πληροφορούν πως η κυβέρνηση βλέπει όλα τα παραπάνω με θετική διάθεση, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Ο Αμερικάνος που σας έλεγα πιο πάνω θα πέσει ανάσκελα λογικά, αν το μάθει…

Κυρίως πιάτο: Εκλογές, οικουμενική ή κάτι άλλο;

Είναι αλήθεια πως ο Πρόεδρος Αλέξης δέχεται εισηγήσεις να κάνει εκλογές, με ή χωρίς συμφωνία πριν από τον Ιούνιο. Το βασικό σενάριο που συζητούν σε όλα τα κόμματα είναι πως ο Πρόεδρος Αλέξης θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση τώρα (ουπς, κακές λέξεις) και στη συνέχεια να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Τότε θα πάρεις 50%» φερεται να του έχει πει στενός συνεργάτης του, όπως μου είπε ψιθυριστά έμπειρος πολιτικός, τακτικός θαμών της Βαλαωρίτου, με τον οποίο μίλησα για λίγο το Σάββατο το μεσημέρι.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο ο Πρόεδρας να μην μπορεί ή να μην θέλει (αυτό το βλέπω λίγο χλωμό, γιατί τα έχει σταθμίσει τα πράγματα) να κάνει συμφωνία και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να ζητήσει επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής, την οποία ούτε αυτός ξέρει τι πρέπει να την κάνει. Πάντως, έμαθα πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αρχίσει μια συζήτηση για ενδεχόμενο plan B, σε περίπτωση που οι διαδικασίες κολλήσουν. Ξένοι παράγοντες που έχουν έρθει σε επαφή με το Μαξίμου και δεν θα ήθελαν να υπάρχει plan B, το οποίο π.χ. να περιλαμβάνει προσέγγιση με τη Ρωσία και την Κίνα για πολλούς λόγους, δεν έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις ως προς το αν υπάρχει ή όχι εναλλακτική. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί σχηματίζουν την εντύπωση πως παρασκηνιακά, έστω και σε επίπεδο προετοιμασίας, κάτι κινείται.

Και μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα εισηγήσεων και σκέψεων, η ΝΔ και ο Πρόεδρος Αντώνης προσωπικά έριξε στο τραπέζι το σενάριο της Οικουμενικής Κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, χωρίς τον Πρόεδρο Αλέξη Πρόεδρο, όπως μαθαίνω από Συγγρού μεριά. Πάντως, αυτό το σενάριο, το οποίο καλοβλέπουν για διαφορετικούς λόγους και οι σαμαρικοί και οι αμφισβητίες του Προέδρου Αντώνη είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σενάριο σε ευρωπαϊκούς και-γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;-σε γερμανικούς κύκλους, ακόμα και πέριξ της Καγκελαρίας. Το βασικό επιχείρημα είναι πως μια εναλλαγή από την παρούσα Βουλή δεν θα δημιουργούσε την αναταραχή των εκλογών και θα μπορούσε να παραχθεί άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα.

Πάντως, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Ακόμα.

Επιδόρπια:

1)    Την Κυριακή το μεσημέρι είπα να κάνω μια βόλτα από Πειραιά μεριά (ολόκληρο ταξίδι έκανα για να διαβάζετε εσείς) και πήγα να ρίξω μια ματιά στο EuroPa.S, το οποίο ελληνιστί σημαίνει «Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Περίπου 350 συμμετέχοντες παίρνουν το ρόλο ευρωβουλευτών, επικεφαλής κρατών ή κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν σε μια διαδικασία ταυτόσημη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και άλλων οργάνων την ΕΕ, όπως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το όλο concept ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και εξελίσσεται με σημαντική επιτυχία, υπό την αιγίδα και του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Μίλησα με πολύ κόσμο, μίλησα με τους διοργανωτές και η αλήθεια είναι πως είναι ελπιδοφόρο στην Ελλάδα του διαρκώς αναπτυσσόμενου ευρωσκεπτικισμού μια σημαντική μερίδα της νεολαίας να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα που συμβάλλουν στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Άντε και του χρόνου!

2)    Αντιγράφω από το δελτίου Τύπου της Ένωσης Αθέων Ελλάδος με αφορμή το ζήτημα του Αγίου φωτός: «Ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους». Εγώ δεν θέλω τίποτα άλλο να προσθέσω, μόνο θα αρχίσω μέσα στη Μεγαλοβδομάδα να στέλνω τη συγκεκριμένη αποστροφή σε απελπισμένους συριζαίους με sms, οι οποίοι θα βλέπουν τον Στρατάρχη Πάνο και κάτι άλλους των ΑΝΕΛ σαν τα φουσκωμένα παγώνια να μιλούν για το μήνυμα και το συμβολισμό του Αγίου φωτός.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img