Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Η φαγωμάρα της ΝΔ δεν θα είναι προσωρινή

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Λείπει ο Μάρτης από τα Σαρακοστή;

Έχει κουβαληθεί και πρόκειται να κουβαληθεί η μισή ΕΕ (η άλλη μισή περιμένει στα νουμεράκια για τα ζαμπόν) στην Τουρκία για να παρακαλέσει τον Ερντογάν να μην αφήνει ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνούν ανεμπόδιστοι από το έδαφος της χώρας του, ο δικός μας άνθρωπος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έλειπε; Όπως ενημερώνομαι επισήμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ahmet Davutoğlu καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών της γείτονος χώρας κ. Selami Altınok. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Feridun Sinirlioğlu, την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Beril Dedeoğlu αλλά και με την Assistant Secretary of State των ΗΠΑ για τα ζήτημα της Μετανάστευσης κ. Anne Clair Richard. Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdogan. Πάντως, αν ανησυχείτε, δεν θα τον κρατήσουν στην Τουρκία τον άνθρωπο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών και Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn.

Σαλάτα: Με τις ευλογίες Βαγγέλα, η Ντόρα στο ΕΛΚ

Τα είπανε, τα συμφωνήσανε, η Ντόρα προααλείφεται για θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ (κάτι με έχει πιάσει σήμερα με τα θεσμικά και ευρωπαϊκά). Για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1999-2002, όταν τη θέση κατείχε ο Κώστας Καραμανλής, η Ελλάδα μπορεί να έχει εκπρόσωπο στο 16μελές προεδρείο του ΕΛΚ. Μου λένε πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Βαγγέλης έχει κινητοποιηθεί και έχει κάνει επαφές, ενώ την υποψηφιότητα «πουσάρει» και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ο δραστήριος Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος πιστεύει πως, λόγω του καλού ονόματος που έχει η Ντόρα στους κύκλους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει μια θέση στον ήλιο του ΕΛΚ. Πάντως, και η ίδια δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Όπως μου λένε, έχει ήδη ενημερώσει κορυφαίους παράγοντες του ευρωσυστήματος. Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν: ενήμεροι για τις προθέσεις είναι κεντρικά στελέχη του ΕΛΚ, όπως ο επικεφαλής του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντόλ, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ, ο πρώην επίτροπος και νυν αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπρόκ, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκός Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Άλεξ Στουμπ. Μεγαλεία λέμε!

Κυρίως θέμα: Η φαγωμάρα της ΝΔ δεν θα είναι προσωρινή

Αν κάποιος αισιόδοξος, όπως ο Μάκης Γιακουμάτος, τον οποίο ακούω φανατικά στο ραδιόφωνο, πιστεύει πως, ακόμα και αν η ΝΔ φτάσει έως την εκλογή προέδρου, οι πληγές θα επουλωθούν, τότε κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Η ΝΔ δεν έχει αφήγημα, δεν έχει ταυτότητα, δεν συνομιλεί με την κοινωνία. Η εικόνα που βγάζει προς τα έξω είναι αυτή ενός κόμματος παραδομένου στις εσωτερικές ίντριγκες, στις άνευ αιτίας αντεγκλίσεις, στις προσωπικές στρατηγικές και εν γένει μοιάζει να είναι ένα κόμμα σε πλήρες αδιέξοδο.

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις αναφορικά με την αναβολή της εσωκομματικής διαδικασίας και την παραπομπή των διαδικασιών είτε σε έκτακτο συνέδριο είτε τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή όταν είχε οριστεί σε πρώτη φάση από την ΚΟ και τα όργανα του κόμματος πως θα γίνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου…last year. Όπως με διαβεβαιώνουν από τα επιτελεία των κυρίων Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, το ενδεχόμενο αυτό δεν υπάρχει, δεν παίζει. Άλλωστε, και το 2009, όταν η διαδικασία άλλαξε ενώ είχε ξεκινήσει και αποφασίστηκε μέσω του τακτικού συνεδρίου ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση, υπήρξε συμφωνία κυρίων: τόσο μεταξύ των υποψηφιων όσο και με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρέμεινε ως μεταβατικός πρόεδρος, παρά το ότι ο ίδιος ήθελε να φύγει την επόμενη μέρα από τη Ρηγίλλης. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο: ούτε συμφωνία κυρίων για αλλαγή της διαδικασίας, ακόμα και αν το ήθελε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ούτε πρόσωπο να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση στις συνεδριακές διαδικασίες, παράλληλα με την άσκηση του αντιπολιτευτικού έργου. Άρα; Αδιέξοδο και η ΝΔ αναγκαστικά θα πρέπει να κοιμηθεί όπως έστρωσε. Με μια διαδικασία στρεβλή, απολύτως διαβλητή, διότι, αν εγώ θέλω να δώσω 3 ευρώ και δεν με ενδιαφέρει η ΝΔ, αλλά απλά θέλω να τρολάρω, μπορώ κανονικά και με τον νόμο. Συν τοις άλλοις, πρέπει να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας πως δεν θα συμβεί ό,τι υποπτεύονται πολλοί πως έγινε το 2009. Δηλαδή, διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες και ψηφοφόροι μετακινούμενοι με πούλμαν από εκλογικό κέντρο σε εκλογικό κέντρο, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης ψήφου είχε πέσει.

Με πολύ απλά λόγια: η εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ ανέδειξε τις τρομακτικές παθογένειες και τα απωθημένα αυτού του κόμματος, τα οποία για πολύ καιρό κρύβονταν κάτω από το χαλί. Όποιος πιστεύει πως η φαγωμάρα της ΝΔ, έστω και αν υπάρξει πρόσκαιρη κατάπαυση πυρός, θα σταματήσει εδώ και θα είναι προσωρινή, είναι μακριά νυχτωμένος.

Επιδόρπια:

1)Το μεγάλο «αγγούρι» για την κυβέρνηση είναι το προσφυγικό και αυτό γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τεράστιες οι πιέσεις από την Ευρώπη, η οποία κυριολεκτικά καίγεται. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ξέρουν πως πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα. Παράλληλα όμως, αντιστρέφουν το ζήτημα: και βλέπουν περιθώριο για σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, και στο προσφυγικό και στο οικονομικό ζήτημα, σε περίπτωση που «παίξουμε σωστή μπάλα», όπως μου έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος, δεδομένης και της κάψας της Ευρώπης.

2)Η ένταξη των Μητροπόλεων στις ευνοϊκές διατάξεις των capital controls μου έφερε στο μυαλό μια φράση που έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την εποχή που γινόταν το σύστριγγλο με τις ταυτότητες και την αναγραφή του θρησκεύματος: “Την Εκκλησία όποιο χέρι τόλμησε να την αγγίξει ξεράθηκε” έλεγε τότε σε συγκεντρώσεις που μιλούσε. Μήπως η δεύτερη φορά Αριστερά φοβήθηκε να ανοίξει (ένα ακόμα) μέτωπο με τους άντρες με τα μαύρα; Λέω εγώ τώρα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων