Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση, η αντιπολίτευση στο 2009

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πολιτικός χειμώνας, ο οποίος αναμένεται θερμός έχει ξεκινήσει για τα καλά, έστω και αν ακόμα ορισμένοι κάνουν μπάνια. Το πού θα μας βγάλει όμως αυτός ο χειμώνας παραμένει ένας γρίφος για δυνατούς λύτες, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα δύο δεδομένα: πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση, με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί τη λυδία λίθο των προστριβών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με προμνημονιακούς όρους, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα.

Μια τυπική φράση των Ρωμαίων ήταν το «omen accipio» (αποδέχομαι τον οιωνό). Αν εξετάσει κανείς τους οιωνούς για την κυβέρνηση, τότε το μέλλον προβλέπεται από γκρίζο έως σκοτεινό και ας ισχυρίζονται παράγοντες του Μαξίμου πως θα πράγματα θα αλλάξουν. Φαίνεται πως στην Ηρώδου του Αττικού είναι φανατικοί του Μπιθικώτση και παίζουν στο repeat το γνωστό άσμα «Κάν’τε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο καθαρός» (δικό σας).

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει διαγνωσθεί εδώ κα καιρό με το σύνδρομο της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης». Με άλλα λόγια, εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον οι άνθρωποι μεταρρυθμίζουν τη χώρα αλλά κανείς δεν αναγνωρίζει τις θυσίες τους, γι’ αυτό ο Πρόεδρος Αντώνης τους φέρνει και άλλα νομοσχέδια να ψηφίζουν. Η αλήθεια είναι πάντως πως στα πανηγύρια του 15γουστου οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ έφαγαν… πολύ κράξιμο, μιας και είχαν μόλις εκδοθεί τα μπιλιετάκια του ΕΝΦΙΑ με τους εσφαλμένους υπολογισμούς. Απασφάλισαν οι άνθρωποι, ξέχασαν όμως πως οι ίδιοι ψήφισαν τον νόμο!

Η κυβέρνηση υπέστη τεράστια ζημιά από την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ. Ενώ στο 80% των φορολογουμένων τα εκκαθαριστικά ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2013, οι τρομακτικοί υπολογισμοί στους περίφημους 4000 οικισμούς τίναξαν την ομαλή μετάβαση προς το Παρίσι και τη ΔΕΘ στον αέρα. Κανείς δεν βγήκε όμως να το πει. Συνεπώς, λογικό ήταν η κυβέρνηση να χάσει τη μάχη των εντυπώσεων από τα αποδυτήρια.

Τώρα όμως, ούτως ειπείν, η «ομάδα» της ΚΟ της ΝΔ είναι κουρασμένη. Σαν ομάδα που παίζει Κυριακή πρωτάθλημα-Τετάρτη Champions League-Κυριακή πρωτάθλημα ένα πράγμα. Φοροελαφρύνσεις περίμεναν να ψηφίσουν οι βουλευτές, η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όμως τους περιμένει στη γωνία. Και όλα αυτά την ώρα που ο Σέρλοκ Χόλμς- λέγε με Δάνη Τζαμτζή- μετά του Γουότσον του, Άννας Καραμανλή και μιας ομάδας καταρτισμένων βοηθών αναζητούν τους υπευθύνους του ΕΝΦΙΑ. Και πάνε να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο του συμβούλου του Στουρνάρα, του Νίκου Καραβίτη.

Μαγεία! Αλήθεια, δεν ξέρουν οι βουλευτές της ΝΔ ποιοι ήταν οι δύο άνθρωποι που σχεδίασαν κατά βάση και επέβλεψαν το «τρέξιμο» του νέου φόρου; Ή μήπως ξέρουν και επειδή δεν μπορούν να κάνουν και πολλά που ξέρουν προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι κρέας και να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πως για όλα φταίει… ο ανάλγητος τεχνοκράτης Καραβίτης;

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι δεν πήγε τελικά και τόσο καλά και η Τρόικα θα θέσει μετ΄επιτάσεως στο τραπέζι θέματα ασφαλιστικού και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν θα είναι βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής κυβέρνησης η διαπραγμάτευση, ούτε το τελικό πακέτο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι.

Τέλος, δεν βρίσκονται και τα κουκιά της προεδρικής εκλογής αλλά ούτε και το «ενωτικό πρόσωπο». Την είδα εγώ τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, πρώην των ΑΝΕΛ ειδικώς, είδωλο γενικώς, στην ομιλία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά η πρώην εισαγγελέας. Και η Γιαταγάνα είναι δεξιά, δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό για να καταλάβουν ορισμένοι πως τα σενάρια επί χάρτου πολλές φορές στην πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά κουρελόχαρτα.

Όσο για την αντιπολίτευση; Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Περιττό να πω πως το «λεφτά υπάρχουν» ωχριά μπροστά στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Προέδρου Αλέξη.

Βασικός μισθός στα 751 ευρώ, αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, άμεση ηλεκτροδότηση σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα κλπ κλπ. Ομολογώ πως όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά δελεαστικά, ειδικά στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που διερχόμαστε. Ο Πρόεδρος όμως και εν αναμονή Πρωθυπουργός δεν απαντά σε ένα πολύ βασικό ερώτημα: πού θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; Σοφά δεν απαντά, γιατί βασικά δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ή αλλιώς, υπάρχει απάντηση αλλά δεν θα αρέσει σε κανέναν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνακολούθως πολιτεύονται σαν να μην μεσολάβησαν 5 χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης. Υποσχεσιολογία και ευχολόγια. Στο ρελαντί δηλαδή, μέχρι να κερδηθούν οι εκλογές και μετά… βλέπουμε.

Δεν μπορείτε να πείτε όμως! Από σχέδιο σκίζουμε… Και αυτό βρίσκει εφαρμογή τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση.

Επιδόρπια:

1)    Επαναφορά στο προσκήνιο του Κώστα Καραμανλή, με το όνομά του να παίζει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Να ξέρετε, εγώ κρατάω πολύ μικρό καλάθι όπου ακούω πολλά κεράσια. Και να ξέρετε και κάτι άλλο: όπως είναι τώρα ο θεσμός του ΠτΔ, ο Καραμανλής προτιμά να κάτσει σε κάποια ταβέρνα και τρώει γαρίδες. Αν όμως, μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση ενισχυθεί το αξίωμα, εδώ είμαστε και βλέπουμε. Άλλωστε, νέος είναι ακόμα, χθες έκλεισε τα 58… (χρόνια πολλά Πρόεδρε!).

2)    Διαβάζω την απάντηση του απάντηση του Προέδρου Αλέξη στην ερώτηση της καλής συναδέλφου του Kontra Channel, Στέλλας Γκαντώνα, για μια ενδεχόμενη μελλοντική συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ. «Εγώ ξέρετε δεν θα πάω να παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Να πάω να τη συναντήσω για να την πείσω για επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί όπου έχουμε ισότιμο ρόλο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι και η κυρία Μέρκελ. Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ.» είπε ο Πρόεδρος. Μεταφράζω για να μην ψάχνεστε: «’Αγκελα φύγε, κρατάω μαχαίρι». Και μετά ήρθαν οι μέλισσες!

3)    Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είθισται να πηγαίνουν και στο ΑΠΕ, σχεδον άμα τη εκδόσει τους. Δεν θα ήταν κακό πάντως να τις παίρνουμε και οι πολιτικοί συντάκτες στα mails μας πριν βγουν, έτσι για συμβολικούς λόγους. Και επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, καλό θα είναι κάποιοι να σοβαρευτούν. Γενικώς, δεν είναι κακό κατά καιρούς να ενημερώνονται και οι δημοσιογράφοι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων