Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Το αποτέλεσμα στη ΝΔ δεν επιδέχεται παρερμηνειών και τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι αρκετά. Ο κόσμος της παράταξης πήγε στην κάλπη με ομαλότητα και συμμετείχε ζητώντας μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Το πιο βασικό είναι πως η ΝΔ έχει αντανακλαστικά. Ούτε 100, ούτε 150, ούτε 200.000. 400.000 ψηφοφόροι του κόμματος βρέθηκαν στις κάλπες, καταθέτοντας την ψήφο τους για την επόμενη μέρα του κόμματος. Με άλλα λόγια, η βάση της ΝΔ παρείχε ευρεία νομιμοποίηση στη διαδικασία και με τόσο μεγάλη συμμετοχή ουδεμία σκέψη διάσπασης τεκμαίρεται. Αυτός που θα σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο μετά από αυτή τη συμμετοχή, διαπράττει πολιτική αυτοκτονία και αυτομολεί στην πολιτική έρημο.
Επίσης, η ΝΔ αποκρά σαφές κεντρώο στίγμα. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με σαφήνεια κεντρώοι και μετριοπαθείς πολιτικοί, χωρίς πολιτικά ακραίες και συντηρητικές θέσεις. Η θεωρία του μεσαίου χώρου επανέρχεται ως κεντρικό πρόταγμα, αν και η καταγραφή των υποψηφίων υπενθυμίζει πως υπάρχει και μια συμπαγής δεξιά πτέρυγα στη ΝΔ, η οποία επίσης πρέπει να εκφράζεται.
Το αποτέλεσμα έχει καραμανλική σφραγίδα. Η παρέμβαση των καραμανλικών, τόσο μέσω κύκλων όσο και μέσω δηλώσεων συνομιλητών του κ. Καραμανλη έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος προσπαθούσε…να χάσει και εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος επίσης δεν έκανε τεράστιες προσπάθειες να κερδίσει. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ως εναλλακτικός πόλος και ως μια αξιοπρεπής πολιτική υποψηφιότητα, κάτι που του έδωσε πουσάρισμα και τον βοήθησε να κάνει την ανατροπή.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήγε πολύ άσχημα, τόσο όσο και ο ίδιος δεν περίμενε. Είπαμε πως η παρέμβαση Καραμανλή ήταν βαρύνουσα εναντίον του, με τον περιφερειάρχη να μην μπορεί να κερδίσει καν στη Θεσσαλονίκη, όντας τρίτος! Αναδείχθηκαν επίσης και αρκετά άλλα προβλήματα που είχε, όπως η γενικότητα του λόγου του, η αδυναμία του να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει κόσμο ανεξαρτήτως της κίνησης στελεχών υπέρ του και το μεγάλο του μειονέκτημα πως δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής έως το 2019.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μια αξιόλογη καταγραφή, προσπάθησε πολύ, γύρισε όλη την Ελλάδα με δικά του έξοδα, προσπάθησε να επενδύσει στη σχέση με τη γαλάζια βάση και χωρίς μηχανισμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Μένει μόνο η πίκρα πως περίμενε καλύτερα πράγματα στην περιφέρεια, πλην όμως τόσο τα εκεί δίκτυα όσο και η απουσία μηχανισμού έπαιξαν το ρόλο τους.
Η ΝΔ επέδειξε αντανακλαστικά αντοχής. Με μεγάλη συμμετοχή για τα δεδομένα του κόμματος και τη συγκυρία, ο κόσμος της παράταξης, αλλά και άνθρωποι, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί εσχάτως από τη ΝΔ προσήλθαν στις κάλπες. Ευεργετικά για την προσέλευση λειτούργησε και η αντίληψη πως η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα συνοχής, με την ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης να καθίσταται αδήριτη. Στις 10/1, ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: να «αναστήσει» ένα κόμμα που εθίστηκε στις ήττες, μιας και η τελευταία του εκλογική νίκη εντοπίζεται στο μακρινό πλέον 2012, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επιδείξει και σοβαρότητα, προκειμένου η ΝΔ να αντιμετωπίζεται και ως αντίπαλος πόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό έργο μεγάλης δυσκολίας, πλην όμως είναι ο μοναδικός δρόμος για τη ΝΔ, αν δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ.