Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Η Πλατφόρμα παίρνει το όπλο της

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Πίκρα

Πληροφορούμαι εξ’ εγκύρων πηγών πως σε ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ εσχάτως έχει πέσει μεγάλη πίκρα. Δεν είναι μόνο πως το κομμα δεν δείχνει να πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις, φλερτάροντας εκ νέου με το φάσμα του 3%, δεν είναι καν η μνημονιακή στροφή, την οποία πολλά στελέχη, έστω με πόνο ψυχής, δικαιολογούν. Το πρόβλημα είναι οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν. Διότι, ο Στρατάρχης Πάνος είχε υποσχεθεί σε στελέχη, όπως η Σταυρούλα Ξουλίδου και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη υπουργική καρέκλα. Και μπορεί η δεύτερη να μην είναι βουλευτής, πλην όμως έχει πάρει πάνω της όλο το βαρύ έργο της εκπροσωπησης του κόμματος στα ΜΜΕ. Είχε καλές προθέσεις ο Στρατάρχης Πάνος, πλην όμως οι επεκρατικές του τάσεις δεν έγιναν ασμένως αποδεκτές από τον Πρόεδρο Αλέξη.

Σαλάτα: Περί διασταλτικής ερμηνείας του Γιάνη

Εξ’ εγκύρων δημοσιευμάτων (το βασικότερο στην Καθημερινή της Κυριακής) πληροφορηθήκαμε το εύρος του σχεδίου Β που είχε επεξεργαστεί ο Γιάνης και είχε εκπονήσει ομάδα πλήρως έμπιστή του. Δημιουργία παράλληλου νομίσματος, χακάρισμα των πληροφοριακών συστημάτων και τραπεζικών λογαριασμών κλπ κλπ είναι μόνο ορισμένα από τα μεγαλοφυή σχέδια ενός υπουργού που, είναι η αλήθεια, δεν μας άξιζε. Συν τοις άλλοις, ο Γιάνης φέρεται να έχει δηλώσει πως ερμήνευσε την εντολή της 25ης Ιανουαρίου μεν ως εντολή παραμονής στο ευρώ, πλην όμως, αν η διαπραγμάτευση σκάλωνε στις μυλόπετρες, τότε θα έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Όπερ και εγένετο, πλην όμως ποτέ-και ευτυχώς-δεν πήρε το πράσινο φως. Από το Σάββατο και μετά έχει αρχίσει να γίνεται μεγάλη συζήτηση τόσο για τη διασταλτική ερμηνεία της εντολής, όπως τουλάχιστον το θέτει ο τιτανοτεράστιος, όσο και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιάνη. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, βάσει όμως των περιορισμών που θέτει ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών, για παραλείψεις ή παράτυπες πράξεις ενός υπουργού κατά τη διάρκεια της άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων, αρμόδια να κρίνει είναι μόνο η Βουλή. Συνεπώς, επειδή τη βλέπω τη δουλειά, ζήσε Μάη μου να φας τριφυλλι…

Κυρίως πιάτο: Η Πλατφόρμα παίρνει το όπλο της

Μπορεί ο Πρόεδρος Αλέξης να θέλει αναβολή των εσωκομματικών διαδικασιών για το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, πλην όμως η Αριστερή Πλατφόρμα δεν σκοπεύει να του κάνει τη χάρη.

Αρχής γενομένης από την εκδήλωση της ιστοσελίδας Iskra που απηχεί πιστά τις θέσεις της Πλατφόρμας στο κλειστό του Πανελληνίου το απόγευμα της Δευτέρας με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ομιλητές από ένα ευρύ αριστερό φάσμα, όπως ο συνταγματολόγος Γιωργος Κασσιμάτης, ο Αντώνης Νταβανέλλος της συνιστώσας ΔΕΑ και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΣΥΑ, η Πλατφόρμα δεν σκοπεύει να αφήσει σε χλωρό κλαρί την κομματική ηγεσια και προετοιμάζεται πλήρως για την τελική αναμέτρηση με τον Πρόεδρο Αλέξη. Άλλωστε, οι πλατφορμίτες γνωρίζουν καλά πως οι υπόλοιπες συνιστώσες δεν παίζουν και σπουδαίο ρόλο, πλην όμως τις χρειάζονται για το άθροισμα δυνάμεων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν τούτου όμως ουδέν, η τελική αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ προεδρικών και πλατφορμιτών.

Δεν είναι άγνωστο πως η Πλατφόρμα ζητά διαρκές συνέδριο, έναντι του εκτάκτου που προκρίνει ο Πρόεδρος Αλέξης. Και αυτό γιατί εκτιμούν πως μπορούν να ελέγξουν καλύτερα κλειστές διαδικασιες με ήδη γνωστή σύνθεση. Βέβαια, αυτο που τους προβληματίζει, όπως μου έλεγε επιτελικό στέλεχος της Πλατφόρμας, είναι η απήχηση σστην κοινωνία. Διότι, καλός είναι ο κομματικός έλεγχος και οι κλειστές διαδικασιες, πλην όμως, η Πλατφόρμα θα πρέπει να αποδείξει πως έχει δυνάμεις και στην κοινωνία.. Και αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε στη συγκέντρωση της Δευτέρας να μαζευτεί κόσμος και ντουνιάς και να γεμίσει το τηλεοπτικό πλάνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφορμίτες διαμηνύουν πως δεν θέλουν να ρίξουν τον Πρόεδρο Αλέξη. “Δεν θα νομιμοποιήσουμε και τα Μνημόνια όμως, αυτό να το ξεχάσετε” ειναι η μόνιμη επωδός στα στελέχη της. Τι σημαίνει αυτό; Πως, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Αλέξη για αυγουστιάτικη ανακωχή, τέτοια δεν προβλέπεται στο καλαντάρι της Πλατφόρμας.

Πλέον, η Πλατφόρμα παίρνει κανονικά το όπλο της.

Επιδόρπια:
1) Κατάσκοπός μου ενημέρωσε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος εθεάθη και αυτός να κάνει τις βουτιές του, έχοντας μάλιστα πάρει και ένα ομοιόμορφο σοκαλά χρώμα. Ο αρχηγός κολυμπά στο στρατιωτικό θέρετρο του Αγίου Ανδρέα, στο Μάτι, πλην όμως γι’ αυτό έχει χρόνο μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες μέρες έχει πολλή δουλειά στο Επιτελείο, μιας και είναι άλλωστε μια πολύ δύσκολη εποχή για την εθνική μας άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι χρειαζόμαστε μερικές ανάσες και ο Άγιος Ανδρέας δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό να ξεφύγει…έστω για ένα Σαββατοκύριακο.

2) Μίλησα και με άνθρωπο του Προέδρου Αντώνη (Σαμαρά ντε, μην ξεχνιόμαστε) αυτό το Σαββατοκύριακο που σερνόμουν από κρεβάτι σε καναπέ και από καναπέ σε ξαπλώστρα. Ο εν λόγω πληροφοριοδότης μου αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος δεν θέλει εκλογές μέσα στο 2015, καθώς έχοντας μιλήσει με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, έχει πάρει το μήνυμα πως κάτι τέτοιο μόνο καλό στη διαδικασια οικοδόμησης εμπιστοσυνης δεν θα έκανε. Από την άλλη όμως και αυτός προβληματίζεται από τις εγγενείς αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και το έλλειμμα συνοχής στην ΚΟ του. Όσο για τα εσωκομματικά της ΝΔ, όποια παρεξήγηση με τον Πρόεδρο Βαγγελη υπήρχε λύθηκε σε ραντεβού των δύο την περασμένη Πέμπτη στο ιδιαιτερο γραφείο του Σαμαρά στη Μουρούζη. Αλλωστε, τους είδα και εγώ με τα μάτια μου την Παρασκευή στη ΝΔ να βγαίνουν μαζι από την Πολιτική Επιτροπή και να έχουν ζεστή κουβέντα για 2-3 λεπτά πρωτού αποχαιρετιστούν εξίσου θερμά. Μετά ο Πρόεδρος Βαγγέλης έφυγε για να πάει στο Προεδρικό, ενώ ο Πρόεδρος Αντώνης έμεινε για λίγο, καθώς πολλά στελέχη του κόμματος τον προσεγγισαν για να του σφίξουν το χέρι, με αποτέλεσμα αυτός να μοιράζει χαμόγελα και καλές κουβέντες.

σχετικα αρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img