Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Κώδικας Δεοντολογίας και αριστερή παρένθεση

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Φαινόμενο Κυρανάκης

Μέχρι στιγμής ξέραμε για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και το φαινόμενο Βασίλης Καρράς (εκ του γνωστού άσματος «Φαινόμενο είμαι εγώ» κλπ). Από το Σάββατο το βράδυ αποκτήσαμε και το φαινόμενο «Κωνσταντίνος Κυρανάκης». Ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ από το 2013 κατάφερε να επανεκλεγεί στη θέση του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για τη διετία 2015-2017, κάνοντας ένα σημαντικό ρεκόρ, μιας και ποτέ δεν έχει επανεκλεγεί πρόεδρος στη νεολαία του ΕΛΚ. Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ το 2014 και πλασαρίστηκε εξαιρετικά, έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη νεολαία του ΕΛΚ, μιας και επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες στην κινητοποίηση νέων ανθρώπων και συνέβαλε σημαντικά και στην καμπάνια υπέρ του ΕΛΚ του υποψηφίου τότε Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ. Στη Λισαβόνα ήταν παρών και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Σάκης Ιωαννίδης, ο οποίος εκ μέρους της γαλάζιας νεολαίας ζήτησε την επανεκλογή Κυρανάκη, η οποία και επετεύχθη. Η στήλη εύχεται στον εκ νέου Πρόεδρο της νεολαίας του ΕΛΚ «καλή θητεία», μιας και είναι σημαντικό σε αυτές τις μέρες της μιζέριας, Έλληνες να βγαίνουν μπροστά στο ευρωπαϊκό στερέωμα!

Σαλάτα: Στη ΝΔ βλέπουν εκλογές

Μιας και ξεκίνησα με γαλάζιο θέμα, λέω να συνεχίσω στην ίδια γραμμή. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μίλησα τηλεφωνικά με συνεργάτες του Προέδρου Αντώνη, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν πως η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που θα σπρώξουν την οικονομία ξανά στην ύφεση, επειδή η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς. Μάλιστα, κατά την εκτίμηση κεντρικών στελεχών της ΝΔ, μπορεί να οδηγούμαστε ταχύτατα σε κάλπες, μιας και υπάρχει η αίσθηση πως πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι με το όπλο παρά πόδα και θα προτιμήσουν να απασφαλίσουν εναντίον της κυβέρνησης, παρά να υπαναχωρήσουν από βασικές καταστατικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ είναι με κάποιον τρόπο σε εκλογική ετοιμότητα. Και λέω «με κάποιον τρόπο» γιατί δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως η καθημαγμένη και εσωστρεφής ΝΔ είναι έτοιμη να επιστρέψει δόξη και τιμή για να δικαιωθεί. Πάντως, ο βασικός εισηγητής της πρότασης η ΝΔ να μην στηρίξει τη συμφωνία είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ναι, ο Χρύσανθος, ο οποίος είχε εμπνευστεί και την αριστερή παρένθεση, προβλέποντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε θύμα των εσωτερικών του αντιφάσεων. Δεν θα ήμουν όμως τόσο σίγουρος πως τα πράγματα θα είναι ομαλά και πως θα υπάρξει σύμπνοια στις απόψεις. Άλλωστε, όπως το θέτουν άλλοι, αν περάσει η συμφωνία, ανοίγει και ο δρομος για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ. Και ο Πρόεδρος Αντώνης χαζός δεν είναι, θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη.

Κυρίως πιάτο: Κώδικας Δεοντολογίας και αριστερή παρένθεση

Δεν ξέρω, αν το θυμάστε εσείς, αλλά υπάρχει ένας Κώδικας Δεοντολογίας βουλευτών που περιγράφεται αναλυτικά στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο εδάφιο «Μεταβατικές διατάξεις ΙΙΙ». Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το θυμούνται στο Μέγαρο Μαξίμου βέβαια.

Τι αναφέρει αυτός ο περίφημος Κώδικας Δεοντολογίας; Από την παράγραφο 2, υποπαραγράφους «α» και «β» αντιγράφω: «Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες» και «Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος».

Λίγο παρακάτω βέβαια, προς το τέλος της παραγράφου 2 σημειώνεται πως      «προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος». Με άλλα λόγια και για να σας το κάνω πενηνταράκια, το Μαξίμου μπορεί να πει στους βουλευτές «μπορείς να λες ό,τι θες, αλλά η έδρα σου ανήκει στο κόμμα, συνεπώς δεν μπορείς να πατάς πάνω της». Μπορεί αυτό να φαντάζει αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό κλπ κλπ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας τι πρόκειται να επακολουθήσει με αυτό τον ετερόκλητο εσμό που μαζεύτηκε στα ψηφοδέλτια, φρόντισαν να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν. Και αν τολμήσει κανένας βουλευτής να κουνηθεί, τότε θα λάβει την ευγενική πλην όμως σαφή υπενθύμιση πως έχει δεσμευτεί ηθικά και πολιτικά.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα επιχείρημα, το οποίο, όπως με ενημέρωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του Προέδρου Αλέξη, θα αρχίσει να παίζει, αν τα πράγματα σκουρύνουν: Αν υπάρχει μια συμφωνία, έστω σε αδρές γραμμές, και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, το τελεσίγραφο που θα θέσει το Μαξίμου στους βουλευτές θα είναι του στυλ «ή ψηφιζουμε κάτι που γνωρίζουμε πως απάδει των καταστατικών αρχών μας ή δίνουμε την ευκαιρία σε όσους μιλούσαν για αριστερή παρένθεση να δικαιωθούν». Κατά το Μαξίμου, αυτή θα είναι η ταφόπλακα της Αριστεράς στη χώρα, αν δικαιωθεί δηλαδή το θεώρημα της αριστερής παρένθεσης, και όχι μια σκληρή συμφωνία, όπως το έθεσε ο σύντροφος Λαφαζάνοφ.

Αν και για τον σύντροφο θα ανησυχούσα λιγότερο. Η επικράτηση της Αριστεράς του είναι πιο σημαντική από μια κακή συμφωνία.

Επιδόρπια:

1)    Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο πλαίσιο τον επαφών που έκανα για να ξεχάσω το άγχος που είχα για τον τελικό που θα έπαιζε ο Θρύλος το βράδυ της Κυριακής, συνομίλησα με άνθρωπο που διατηρεί τακτική επαφή με τον Πρόεδρο Κώστα εκ Ραφήνας για να μου πει τα νέα τους (και τα δικά του και του Προέδρου). Με πληροφόρησε πως ο Πρόεδρος ανησυχεί (οποία είδηση!) και για τα της χώρας και για τα της ΝΔ. Εδώ έρχεται η είδηση όμως: ο Πρόεδρος δεν αρέσκεται στα σενάρια που κυκλοφορούν για μεταβατικές προεδρίες κλπ στη ΝΔ, αντίθετα προτιμά καθαρές λύσεις. Και η δεύτερη είδηση: παρά το ότι ο ίδιος εμμένει ακόμα στην ανάγκη ενότητας της παράταξης, δεν ξεκόβει τη συζήτηση, όταν αυτή πηγαίνει στην ανάγκη αλλαγής σελίδας στη ΝΔ. Πάντως, αν το είχατε αγωνία, ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί να ξαναγίνει Πρόεδρος. Αλλά, όποιος θελήσει να γίνει Πρόεδρος, θα πρέπει να έχει και την έγκριση του Προέδρου. Αλλιώς, θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι, για να το θέσουμε ωμά.

2)    «Θα μου επιτρέψετε να μη μιλάω για τόξα, ιδίως δε να μη συνομολογώ ότι είναι δημοκρατικές δυνάμεις, οι πολιτικές δυνάμεις που ασέλγησαν επί του συντάγματος και επί της δημοκρατίας σε όλη τη μνημονιακή περίοδο». Ποιος το είπε αυτό; Μήπως ο Νικος Μιχαλολιάκος; Όχι, το είπε η Πρόεδρος της Βουλής (αχ Παναγιά μου!) Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. Επαναλαμβάνω, η Πρόεδρος της Βουλής δίνει έναν νέο ορισμό του συνταγματικού τόξου και εξισώνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή. Να την χαίρεστε και εσείς που την εκθρέψατε και εσείς που την αγκαλιάσατε και εσείς που τη στηρίζετε! Εγώ ντρέπομαι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων