Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό: Ο ανεβασμένος Γιώργος Χουλιαράκης
Μου έλεγαν πως ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρου, είναι αρκετά ικανοποιημένος τις τελευταίες μέρες. Να είναι που έφυγε ο γκαζιάρης ο Γιάνης; Να είναι που από το Μαξίμου τον άφησαν να κάνει επιτέλους τη δουλειά του; Μάλλον για συνδυαστικό το κόβω το αποτέλεσμα, αν κρίνω από τις πληροφορίες που έχω πως ο Γιάνης είχε επανειλημμένα ζητήσει την κεφαλή του επί πίνακι και πως, ελλείψει Γιάνη και Ευκλείδη παρόντος, ο Χουλιαρακης ηταν πολύ πιο απελευθερωμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ρόλαρε καλύτερα. Άσε που στην κατάρτιση της ελληνικής πρότασης είχαμε και ενισχύσεις. Και ενισχύσεις από ανθρώπους των θεσμών αλλά και ανθρώπους του Πρόεδρα Φρανσουά, αυτού του άγιου ανθρώπου που ο Θεός να μας κόβει δευτερόλεπτα και να του δίνει χρόνια. Με λίγα λόγια, οι ξένοι πήραν τους δικούς μας από το χεράκι, σε φάση «έλα να σου δείξω πως γίνεται». Φυσικά, ο Χουλιαράκης δεν χρειαζόταν υποδείξεις. Έκανε απλά και για πρώτη φορά τη δουλειά του όσο πιο σωστά μπορούσε.
Σαλάτα: Της οικοσκευής το κάγκελο
Μιας και η στήλη έχει international άκρες βεβαίως-βεβαίως, να σας πω πως τα capital controls έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο, ίσως την πιο νευραλγική πρεσβεία για την ελληνική διπλωματία. Τι έχει συμβεί; Ίσως θυμάστε την αποχώρηση του πρέσβη μας Παναγιώτη Ζωγράφου πέρυσι, λίγο μετά την επίσκεψη του Αντωνη Σαμαρά στο Βερολίνο, λόγω διαφωνιών (μπινελίκια τα λέμε στο χωριό μου) με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Τον Ζωγράφο διαδέχθηκε ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο πρέσβης μας στη Λισαβόνα Πάνος Καλογερόπουλος. Και αυτός δεν έμεινε πολύ και έχει αποχωρήσει. Θα πάει στην Ινδία. Και κάπου εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Η οικοσκευή του Καλογερόπουλου έχει ξεμείνει στο Βερολίνο και με τα capital controls ο άνθρωπος δεν μπορει να πληρώσει το σεβαστό ποσό που χρειάζεται για τη μεταφορά της. Συν τοις άλλοις, πρόβλημα έχει και ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, ο Θεόδωρος Δασκαρόλης. Και αυτός δεν μπορεί να μεταφέρει πράγματα στο Βερολίνο, ενώ υπάρχουν και οικονομικά κωλύματα στο ΥΠΕΞ για να ολοκληρωθεί ο διορισμός του. Με άλλα λόγια, γίνεται της οικοσκευής το κάγκελο και η πρεσβεία λειτουργεί με υπηρεσιακό επικεφαλής και υπαλλήλους στην αβεβαιότητα, λόγω και του ότι κάποιοι δεν έχουν λογαριασμό μισθοδοσίας στο εξωτερικό.
Κυρίως θέμα: Μας λατρεύουν!
Μιας και έπιασα το θέμα της Γερμανίας, θέλω να σας μεταφέρω εξ εγκύρων πηγών μου στη γερμανική πρωτεύουσα πως όλο και περισσότεροι βουλευτές του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ εκδηλώνουν την αγάπη τους για εμάς. Κάποιοι μας θέλουν εκτός Ευρωζώνης, κάποιοι δεν θέλουν να μας δώσουν τρίτο πρόγραμμα και κάποιοι θέλουν να μας δώσουν τρίτο πρόγραμμα, αλλά να μας σκίσουν. Φυσικά, για ελάφρυνση του χρέους ούτε κουβέντα.
Όλα αυτά καθιστούν τη θέση της Mutti (μητερούλα) Άνγκελα όλο και πιο δύσκολη. Μπορεί να μην έχει πρόβλημα να περάσει το πρόγραμμα, μιας και έχει περίπου 300 βουλευτές, όμως θα υπάρχει σίγουρα ρήγμα. Το παρήγορο είναι πως στη Γερμανία δεν υπάρχει η έννοια της κομματικής πειθαρχίας και πβς και τα υπόλοιπα κόμματα της Bundestag αναμένεται να στηρίξουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αν υπάρξει. Αλλά σε αυτό το πακέτο, όσο η κατάσταση στο Βερολίνο είναι έτσι, μην περιμένετε πολύ καρότο. Μάλλον μαστίγιο και αγγούρι.
Άλλωστε, έχουν και οι άνθρωποι εκλογές το 2017 και εκλογές σε κρατίδια στο ενδιάμεσο. Συνεπώς, δεν μπορούν όλη την ώρα να συζητάνε για την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θέλουν να μας δώσουν ένα πολυετές πρόβλημα και αυτός είναι επίσης ο λόγος, για τον οποίο η Άνγκελα δεν ήθελε να κάνει δύο μεγάλες ψηφοφορίες, μία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα και μία για το μεγάλο πρόγραμμα. Όλο πακέτο θα έρθει!
Δεν μπορείτε να πείτε όμως! Μας λατρεύουν κατά τα άλλα!
Επιδόρπια:
1) Ποιο να είναι εκείνο το κυβερνητικό στέλεχος που φώναζε μια μέρα «Δεν υπάρχει σχέδιο δραχμής ρε παιδιά, δεν υπάρχει!». Να είναι το ίδιο εκείνο στέλεχος που έλεγε πως, αν καταλάβει πως γίνεται κάτι τέτοιο, αυτός θα παραιτηθεί; Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά, ξέρει να κάνει μια πρόσθεση, σε αντίθεση με κάτι άλλους στην Κουμουνδούρου, για τους οποίους δεν παίρνω και όρκο. Οπότε, όταν αυτό το στέλεχος λέει πως η δραχμή θα είναι όλεθρος, μάλλον τον ακούμε λίγο παραπάνω.
2) Έρχονται και εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε περίπτωση συμφωνίας. Πολλές λεπτομέρειες έχω δεσμευτεί να μην δώσω, άλλωστε όλα είναι ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας και υπό τη βασική αίρεση πως θα υπάρχει συμφωνία. Πλην όμως, τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη ζημιά που επαθε το σύστημα, η αγορά δεν τις αντέχει. Δύο ή τρεις το πολύ θα μείνουν εν ευθέτω χρόνω, μιας και, αν υπάρξει συμφωνία, στις τράπεζες θα μπουν μπροστά τα σχέδια. Η πιο πολύφερνη νύφη πάντως είναι η Εθνική, αυτό μπορώ να το πω.