Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό:
Με αφορμή τους νέους 700 νεκρούς της Λαμπεντούζα είναι ευκαιρία και για την ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία να διεκδικήσει μια επαναχάραξη της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ορθά, ζητά με τη σειρά του από κοινού με τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα. Βέβαια, από ελληνικής πλευράς, το θέμα είχε θέσει ήδη από τις 14/4 ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, οποίος είχε επίσης ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Και με προβληματίζουν και τα αντανακλαστικά της ΝΔ σε αυτή την περίπτωση. Καλά, δικός σας βουλευτής τα έλεγα, χάθηκε να τα αναδείξετε; Και από τη στιγμή που μαθεύτηκε το νέο ναυάγιο, σιγή ασυρμάτου. Πραγματικά, λάθος διαχείριση. Και η κυβέρνηση οφείλει όμως να είναι σοβαρή και να μην κάνει εκ νέου επικοινωνιακή διαχείριση, διότι κάθε μέρα θρηνούμε ανθρώπους. Ανθρώπους. ‘Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό το θέαμα της Μεσογείου που ξεβράζει πτώματα…
Σαλάτα: Υπουργός-Σύμβουλος της Επικρατείας
Ο γίγαντας Αριστείδης Μπαλτάς, στον οποίο ο Πρόεδρος Αλέξης έχει εμπιστευτεί το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, για την οποία ούτε το χώρο ούτε τη διάθεση έχω να μακρηγορήσω. Έχω όμως ορισμένες παρατηρήσεις επί της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα, σε ένα κομμάτι της αιτιολογικής αναφέρεται το εξής απίθανο: «Το σχέδιο νόμου, ως μεταβατικό πλαίσιο, δεν επιλύει συνολικά τα θέματα την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά παρεμβαίνει ειδικά στα θέματα που παραβίασαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και δημιούργησαν σοβαρές δυσλειτουργίες στην ακαδημαϊκή λειτουργία. (…) Το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο υποβάλλεται στη Βουλή προς ψήφιση, επιχειρεί να αποκαταστήσει μείζονα ζητήματα στην ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία όπως οι έννοιες του αυτοδιοίκητου, της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι..που παραβιάστηκαν κατάφωρα από τους νόμους 4009/2011, 4076/2012 και τις τροποποιήσεις τους»
Και σε άλλο ένα σημείο της ίδιας αιτιολογικής αναφέρεται πως «αντίστοιχα, κατατίθενται και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Το σκεπτικό του ΥΠΟΠΑΙΘ ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η μετατροπή πολλών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε οιονεί φροντιστήρια ακυρώνει τη συνταγματικά προστατευόμενη αποστολή τους ως χώρων παροχής δημόσιου αγαθού.»
Δεν ξέρω, αν το έχετε καταλαβει, αλλά ο γίγαντας Μπαλτάς μας βγήκε, εκτός από υπουργός, και Σύμβουλος της Επικρατείας. Διότι, αν δεν με απατά η μνήμη μου-που δεν με απατά-με μια σειρά αποφάσεών της (510-525/2015), απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει 19 πανεπιστήμια, 4 πρυτάνεις, δύο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί καθηγητές αναφορικά με διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου ως αβάσιμες. Και δεν μπαίνω καν στην ουσία των μεταρρυθμίσεων. Αν είναι ο κύριος Αριστείδης να αναλάβει αυτεπαγγέλτως και Σύμβουλος, να του κόψουμε και έναν δεύτερο μισθό, για να έχει να πορεύεται ο άνθρωπος.
Κυρίως πιάτο: Μη φάτε, έχουμε γλάρο!
Άρχισε, βλέπω, να παίζει και το σενάριο του Ευρωπαϊκού Συναγερμού με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Ομολογώ πως μόλις το είδα μπροστά μου γραμμένο «σκάλωσα» για λίγο και στη συνέχεια κούνησα λίγο το κεφάλι μου και επανήλθα. Μάλιστα, έβαλα και ήπια και έναν απογευματινό καφέ, ενώ μετά από κανένα τέταρτο βγήκα και βόλτα. Τόσο πολύ με συγκλόνισε.
Αποφάσισα όμως και ενώ ήμουν έξω να ποστάρω ένα tweet για το ζήτημα. «Άρχισε να κυκλοφορεί και το σενάριο της κοινής καθόδου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αύριο (σ.σ. την Παρασκευή το έγραψα). Καλά, όταν γίνει, ειδοποιήστε με!». Δεν πέρασε πολλή ώρα από το ποστάρισμα και μου τηλεφώνησε γελώντας άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου Βαγγέλη (για να τα λέμε όλα, ο άνθρωπος κάνει την πιο σοβαρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ). Συζητήσαμε λίγο για το θέμα του συνασπισμού και ομολογώ πως μου βεβαίωσε αυτό που ήξερα από την προηγουμένη, μιλώντας με άνθρωπο που γνωρίζει τα παρασκήνια της ΝΔ σαν την τσέπη του.
Σας αναφέρω επιγραμματικά τα συμπεράσματά μου: δίαυλος επικοινωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Θεοδωράκη δεν υφίσταται. Μάλιστα, επειδή τα σενάρια αυτά είχαν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Αλέξης ρώτησε τον Επικεφαλής Σταύρο και αυτός του διέψευσε τα σενάρια αυτά ως κακόβουλα. Το σενάριο αυτό ίσως να βόλευε κάπως τη ΝΔ, διότι ο Πρόεδρος Αντώνης, επικαλούμενος εκ νέου τις έκτακτες συνθήκες, θα παρέτεινε την παραμονή του στην ηγεσία και θα έβρισκε ένα ακόμα επιχείρημα έναντι των δελφίνων. Όμως και στη ΝΔ γνωρίζουν πως ένας τέτοιος ευρωπαϊκός συναγερμός είναι αυτή την ώρα από αδύνατος έως όνειρο θερινής νυκτός. Υπήρχε ένας σχεδιασμός να εγκαινιαστεί δίαυλος επικοινωνίας, αυτό το δέχομαι, όμως το εν λόγω σχέδιο πάει πιο πίσω και θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Συνεπώς, το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι και ορισμένοι ξένοι παράγοντες αποφάσισαν να μπουν στο παιχνίδι και να μπουν και πολύ δυνατά μάλιστα.
Μόνο που, αν περιμένετε τον συναγερμό να…χτυπήσει άμεσα, μη φάτε καλύτερα. Έχουμε γλάρο!
Επιδόρπια:
1) Ομολογώ πως, όταν διάβασα πως η Δήμητρα Λιάνη έδωσε συνέντευξ στο ΡΙΚ, εξεπλάγην. Η Δήμητρα; Συνέντευξη; Αυτό το ταπεινό χαμομηλάκι που ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα έσπασε επιτέλους τη σιωπή της. Και τι μας είπε; Πως ο Ανδρέας δεν ήθελε ούτε τον Γιώργο ούτε τον Σημίτη αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παρέλειψε να πει μια καλή κουβέντα και για τον Πρόεδρο Βαγγέλη. Υποθέτω πως, αν το ΠΑΣΟΚ της είχε κόψει κανένα επιδοματάκι ή την είχε βάλει βουλευτή στο Επικρατείας π.χ. η Δήμητρα αυτή την ώρα δεν θα μιλούσε. Μιλάει όμως και αυτά που μας λέει εξακολουθούν να αποτελούν είδηση. 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα και η κυρία Λιάνη εξακολουθεί να κάνει καριέρα με το όνομά του… Όλα καλά είναι!
2) Πραγματικά, πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος για να πιστεύει πως με τον Πρόεδρο Αντώνη επικεφαλής της ΝΔ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θα πήγαινε οπουδήποτε αλλού εκτός από το γραφείο του. Το Σάββατο λοιπόν η εφημερίδα Παραπολιτικά αποκάλυψε το ΦΕΚ διορισμού του αγαπητού Χρύσανθου στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Έλα, δεν το πιστεύω, φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω! Όσο είναι ο Πρόεδρος Αντώνης στη ΝΔ, άλλο τόσο θα είναι και αγαπητός Χρύσανθος. Διότι, όσο και αν δεν το βροντοφωνάζει, ο Χρύσανθος έχει το δικό του γραφειάκι, πλησίον αυτού του Προέδρου Αντώνη στον τρίτο όροφο της Συγγρού, όπου δουλεύει απερίσπαστος. Βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Πρόεδρο Αντώνη και έχει εκ νέου μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής της ΝΔ. Και γράφει και κομμάτια των λόγων του. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλαδή. Γιατί εκπλήσσεστε δεν καταλαβαίνω…