Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Μια ανακεφαλαιοποίηση όλη δική τους

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Όλα για το ντιμπέιτ

Έχουν πολύ μεγάλη πρεμούρα για ντιμπέιτ στη ΝΔ. Ο Αδωνις έστειλε επιστολή στον γραμματέα Ανδρέα (τον Παπαμιμίκο ντε!) και του ζητά να μεριμνήσει, ώστε να διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφιίων της ΝΔ. Ο δε Κυριάκος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει πως δεν νοείται εσωκομματική διαδικασία χωρίς ντιμπέιτ. Ο Απόστολος το παίζει λίγο Πόντιος Πιλάτος και επιμένει ότι, αν δεν είναι όλοι, τότε δεν έχει νόημα, ενώ ο Βαγγέλης τέλος που είναι και πρόεδρος και όσο να πεις ο λόγος του μετράει ούτε που θέλει να το ακούσει το ντιμπέιτ. Βγήκε δε και ο σύμβουλος του προέδρου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στον ΣΚΑΪ και το ξέκοψε. Τον Άδωνι τον ξαναέπιασε η ζέση, διότι η ελληνική έκδοση της Huffington Post έκανε κάτι σαν crash test, όπου όλοι οι υποψήφιοι απάντησαν τις ίδιες ερωτήσεις ενός ερωτηματολογίου, πλην του προέδρου Βαγγέλη, ο οποίος δεν μιλά και δεν λαλά. Θα μιλήσει όμως, «όταν πρέπει», όπως λένε από το επιτελείο του. Παρ’ όλα αυτά και με όλη τη συμπάθειά μου σε αυτό το κόμμα της χαράς, το ντιμπέιτ δεν το βλέπω να γίνεται. Και ενώ καταλαβαίνω το επιχείρημα του Αδώνιδος και του Κυριάκου, δεν μπορώ να καταλάβω τι θα προσέθετε ένα ντιμπέιτ στην περίπτωση της ΝΔ πέρα από έναν ακόμα γύρο εσωστρέφειας.

Σαλάτα: Μαθαίνοντας για τη φοροδιαφυγή

Όπως και να το κάνουμε, αυτή η χώρα είναι οπωσδήποτε ευφάνταστη. Το μόνο, στο οποίο δεν έχουμε έλλειμμα είναι η μεγάλη φαντασία και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, διότι στις δύσκολες μέρες που έρχονται τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε. Διαβάζω λοιπόν με πολλή χαρά στην Αυγή πως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προωθεί… μάθημα φορολογικής συνείδησης. Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να πετύχει δύο στόχους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε πως προετοιμάζεται σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα φορολογικής συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως «επένδυση» ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι «για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους». «Και θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη», συνέχισε. Εγώ, να ξέρετε, παραδίδω τα όπλα, δεν θα με στείλουν οι κυβερνώντες για ηρεμιστικά μια ώρα αρχύτερα!

Κυρίως πιάτο: Μια ανακεφαλαιοποίηση όλη δική τους

Βγήκανε και τα νουμεράκια των τραπεζών και χρειάζονται τα ευαγή πιστωτικά ιδρύματα γύρω στα 15 δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Προσέξτε, νέα ανακεφαλαιοποίηση, άσχετη από αυτή που έγινε ήδη από το 2014 και ενώ οι τράπεζες δεν χρειάζονταν πρόσθετα εξωτερικά κεφάλαια. Γύρω στα 4,5 δις θα βάλουν οι μέτοχοι των τραπεζών, όπως διαφαίνεται και περί τα 10 δις θα εισρεύσουν από τον ESM. Ακόμα είναι άδηλο, αν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα συνδεθεί με την αξιολόγηση που είναι ακόμα ανοιχτή. ΕΚΤ και ΔΝΤ πιέζουν προς την αποσύνδεση, ο σεπτός Βόλφι του Βερολίνου όμως δεν είναι τόσο χαρούμενος που ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια π.χ. παραμένουν ανοιχτά και δεν αποκλείεται να πιέσει σοβαρά για σύνδεση της ανακεφαλαιοποίσης με την αξιολόγηση. Άλλωστε, τα πάντα πρέπει να περάσουν (και) από τη γερμανική βουλή, όπου το CDU έχει αξιοσημείωτο πρόβλημα λόγω του προσφυγικού, ενώ οι ίδιοι βουλευτές που ζητούν σκληρότερη στάση από την κυρία Μέρκελ στο προσφυγικό είναι οι ίδιοι που ζητούσαν σκληρότερη στάση και με την Ελλάδα. Κάτι δεν πρέπει να πάρουν και αυτοί;

Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων , πρέπει να καταλάβουμε ένα και βασικό: ό,τι και να λένε οι κυβερνώντες, ακόμα και αν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης μιλά για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ (όποιος κατάλαβε τι εννοούσε ο ποιητής ας το πει και σε μένα), η ουσία είναι πως οι τράπεζες δεν χρειάζονταν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση και πως η απόλυτη αβεβαιότητα άρχισε από τότε που διεφάνη πως πέφτει η κυβέρνηση Σαμαρά και στη συνέχεια κορυφώθηκε με τα ήξεις αφίξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και, όχι, τις τράπεζες δεν τις έκλεισε η ΝΔ με την «κινδυνολογία» των στελεχών της, όπως αφελέστατα είπε προεκλογικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τις τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τις έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, η ανακεφαλαιοποίηση είναι όλη δική τους. Δυστυχώς και αυτή, όπως και όλα τα άλλα που έρχονται, θα τα μοιραστούμε εκ νέου όλοι μας. Έτσι είναι όμως το νέο, πολυέξοδο.

Επιδόρπια:

1) Μπροστά σε ένα… ευχάριστο απρόοπτο βρέθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που επισκέφτηκε το Ναύπλιο. Την ώρα που πήγαινε στο δημαρχείο της πόλης, συνάντησε ένα ζευγάρι νεονύμφων που εκείνη την στιγμή έβγαινε από το κτίριο. Ο πρόεδρος Βαγγέλης δεν παρέλειψε να ευχηθεί στο ζευγάρι να ζήσουν και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Το αντίστοιχο είχε συμβεί και στον πρόεδρο Ομπάμα προ κάτι εβδομάδων, πλην όμως οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

2) Ξέρετε ποιος είναι ένας από τους μεγάλους φόβους στη ΝΔ; Μην έχουμε επανάληψη του επεισοδίου του 2009, όταν έπεσε το σύστημα επί τρεις ώρες, πλην όμως η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναφέρουν πως έβλεπαν… τα ίδια πούλμαν σε διαφορετικά σημεία με διαφορά μιας ώρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων