Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Η τιμημένη χώρα, η Ελλάδα η χώρα του φωτός, περνά για μια ακόμα φορές στιγμές μαγικές, στιγμές ανεπανάληπτες. Στιγμές που θα χαραχτούν στο υποσυνείδητο του Έλληνα.
Μιλάμε για μια πονεμένη ιστορία…
Συνοπτικά το στόρι: Βγαίνει και λέει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης πως, δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα προσλάβουμε μέσω διαγωνισμού εταιρείες security και επίσης θα διεξάγουμε έλεγχο σε όποιον εισέρχεται στο πανεπιστήμιο, ώστε να βλέπουμε αν έχει τα απαραίτητα έγγραφα (φοιτητικό πάσο, ακαδημαϊκή ταυτότητα και ούτω καθ’ εξής). Γιατί να γίνει αυτό; Για να μην μπαίνει ο κάθε άσχετος στο χώρο του πανεπιστημίου.
Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η κατάληψη που πραγματοποίησαν στο κτίριο της πρυτανείας φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και μερικοί ακόμα, άσχετοι με το πανεπιστήμιο. Και επίσης, η μπούκα που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος, οι οποίοι πριν από τρεις μέρες ζήτησαν να εισέλθουν στο χώρο της Πρυτανείας, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από τα ΜΑΤ, επικαλούμενοι τη βουλευτική τους ιδιότητα και μόλις άνοιξε η πόρτα για να περάσουν ακολούθησε το «ντου»
Αυτά είναι τα γεγονότα, υπάρχει όμως και παρασκήνιο. Άρχισα τα μηνύματα λοιπόν. Ρώτησα φίλο, ο οποίος είναι στα μέσα και στα έξω του φοιτητικού κινήματος και ο οποίος πρόσκειται στην Αριστερά. Τον ρώτησα λίγο πολύ γιατί έγινε η μπούκα και η κατάληψη στην Πρυτανεία. Και βασικά, ποια είναι η πρόταση που τους ερέθισε τόσο πολύ. Σας μεταφέρω τη φράση του: «Γίνεται προσπάθεια πρόσληψης ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι, ενώ οι θυρωροί είναι σε διαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον χρειάζονταν, ενώ απολύονται ως πλεονάζοντες και επίσης απολύονται καθαρίστριες και προσλαμβάνονται σεκιούριτι, κάτι που δειχνει σαφώς μια προτεραιότητα στην καταστολή». Επίσης, ένας βασικός λόγος αντίδρασης είναι η συνεχής παρουσία των ΜΑΤ, η οποία όπως και να το κάνουμε, για μια συγκεκριμένη μερίδα φοιτητών λειτουργεί ως κόκκινο πανί.
Μίλησα και με άλλο άτομο όμως, στέλεχος της Πρυτανείας. Χοντρά-χοντρά μου είπε πως στο πανεπιστήμιο πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή ελέγχου, έστω και διακριτική, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου ΑΣΟΕΕ (αν θυμάστε το παραεμπόριο στους χώρους του πανεπιστημίου). Όσον αφορά το θέμα του ελέγχου εισόδου στον πανεπιστημιακό χώρο, μου εξήγησε πως η σκέψη της πρυτανικής αρχής είναι να διασφαλίσει την ομαλή διαβίωση στο φοιτητικό χώρο, χωρίς αυτός να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. «Δεν είναι ότι δεν θα μπορεί κανένας άλλος να μπει, απλώς θα χρειάζεται μια τυπική άδεια» μου συμπλήρωσε η πηγή μου.
Επανέρχομαι στο αρχικό μου συμπέρασμα πως στον τιμημένο τόπο ζούμε στιγμές εκπάγλου κάλλους και συμπληρώνω τη σκέψη μου με μια ακόμα διαπίστωση, την οποία έχω συζητήσει και με πολλούς φίλους, οι οποίοι είτε ακόμα σπουδάζουν στο ΕΚΠΑ είτε έχουν περάσει από αυτό. Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι χαμηλά στην κατάταξη των διεθνών ερευνών αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό συμβαίνει για έναν κυρίως λόγο: μπορεί το ακαδημαϊκό επίπεδο πολλών καθηγητών αλλά και διδασκόντων χαμηλότερης βαθμίδας να είναι υψηλό, μπορεί πολλοί φοιτητές να σημειώνουν υψηλές επιδόσεις, ώστε να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, μπορεί η ελληνική ακαδημαϊκή έρευνα να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα μπροστά, το πανεπιστήμιο όμως χάνει από τις τραγικές διοικητικές και οργανωτικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.
Όσον αφορά την πρόταση του κυρίου Φορτσάκη per se, δεν είναι καθόλου παράλογη. Πράγματι, απαιτείται κάποιου είδους έλεγχος εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (του δικού μου στο Βερολίνο συμπεριλαμβανομένου) σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο υπάρχει διακριτική παρουσία σεκιούριτι, οι οποίοι παρακολουθούν τα πάντα από ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους. Δεν τους προσέχεις, δεν τους αντιλαμβάνεσαι, αλλά αν πάει να γίνει κάτι, σε τσίμπησαν. Τώρα, ως προς το ζήτημα του ελέγχου εισόδου στον πανεπιστημιακό χώρο, εδώ όντως υπάρχει ένα ζήτημα. Στα πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η είσοδος είναι απολύτως ελεύθερη. Πχ, αν εγώ θέλω να πάω σε ένα άλλο πανεπιστήμιο να παρακολουθήσω μια διάλεξη μαθηματικών, μπορώ πολύ εύκολα (άσχετα αν δεν θέλω). Σε κάποια άλλα ιδρύματα, όπως στη Γαλλία επί παραδείγματι, πράγματι υπάρχει αυστηρός έλεγχος και ο κύριος Φορτσάκης ως γαλλομαθής το θυμάται. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μπάχαλο που επικρατεί σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποίο από ιδρύματα γνώσης έχουν μετατραπεί σε αντιεξουσιαστικά στέκια, τότε ούτε αυτή η πρόταση του κυρίου Φορτσάκη στερείται λογικής.
Τώρα, ως προς την επαναστατική γυμναστική, στην οποία κάποιοι αρέσκονται, να τους θυμίσω πως αυτή είναι αδιέξοδη και έχει συντελέσει στην καταβαράθρωση του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων (όχι μόνο αυτή!). Αυτό που η οιαδήποτε μορφή ελέγχου ενεργοποιεί τα παβλοφικά αντανακλαστικά ορισμένων, δεν μπορεί να γίνεταο αυτομάτως δεκτό από τις πρυτανικές αρχές και την πολιτεία. Δεν μιλάμε για ρήξη με τους φοιτητές, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κάποτε πρέπει να γίνουν. Και αν κάποιοι πιστεύουν πως οι θυρωροί (!!!) θα μπορούσαν να ασκήσουν επαρκή έλεγχο στον πανεπιστημιακό χώρο, τότε μάλλον γελιούνται. Εκτός, αν δεν θέλουν επαρκή έλεγχο και απλά αναζητούν μια πρόφαση.
Αλλά θα μου πεις-και θα έχεις και δίκιο-πρέπει και οι μπούκες και οι καταλήψεις να γίνουν. Καταλαβαίνω και συμπαρίσταμαι στα δίκαια αιτήματα πολλών αντιφρονούντων συνείδησης, πολλών άκαμπτων μαχητών εναντίον της κρατικής βίας και καταστολής. Venceremos αδέρφια, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός! Και τώρα, πάμε να ξαναμπουκάρουμε στο γραφείο του Πρύτανη, να βγάλουμε ένα βίντεο και μερικές φωτογραφίες με το αγωνιστικό πανό μας. Και έτσι θα συνδράμουμε στη βελτίωση του ακαδημαϊκού επιπέδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Και μετά ξυπνήσαμε…
Επιδόρπια:
1) «Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν οι 180» βουλευτές για τον ΠτΔ αλλά μπορεί να υπάρξουν στη συνέχεια μας πληροφόρησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Έλα, τι μου λες; Αυτό το ξέρουν και ο Πρόεδρος Αντώνης αλλά και οι άνθρωποι του Προέδρου Χρύσανθος και Δημήτριος (Σταμάτης) και προσπαθούν να βγάλουν έναν καλό προϋπολογισμό και στη συνέχεια θα αρχίσει και πάλι το ψηστήρι.
2) Save the date: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της έκθεσης για τον πατέρα του «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Όπως με ενημερώνει καλή πράσινη πηγή, τα sms φεύγουν κατά χιλιάδες και η κινητοποίηση στους πράσινους παράγοντες του Ηρακλείου (νυν και παλιούς) είναι πρωτοφανής. Στόχος; «Να γίνει χαμός» όπως μου το περιέγραψε η πηγή μου. Είναι προφανές πως, με φόντο το αμιγώς παπανδρεϊκό Ηράκλειο, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να κάνει τη δική του πολιτική φιέστα. Και άλλο χτύπημα Πρόεδρε Ευάγγελε. Πόσα να αντέξεις και εσύ δόλιε;
3) Δεν θα γράψω πολλά για τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο να ξέρετε πως θα υπάρξει και άλλη μία τουλάχιστον, πριν έρθει η Τρόικα. Και πλέον, στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να βλέπουν και πιο μακριά από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, έστω και αν αυτή είναι ο βασικός κάβος. Κρατείστε αυτό που λέω και θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες πολύ σύντομα…