Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Νταούλια, ζουρνάδες και μοιρολόι Μανιάτικο

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Φέρτε νταούλια, φέρτε ζουρνάδες, φέρτε λύρες, φέρτε τσαμπούνες, φέρτε ένα όργανο anyway ρε παιδιά. Το αγόρι θέλει να χορέψει τσιφτετέλι. Το είπε καθαρά ο Αλέξιος που πλέον παύει να είναι θεσμικός και επειδή έχει μυριστεί εκλογές, ως άλλος Ρεξ, θα ονομάζεται Αλέξιος ο μονομάχος! «Εμείς θα παίζουμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» αναφώνησε ο Αλέξιος Φουρτουνάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης και κύλησε στο μάτι μου ένα δάκρυ. Από το γέλιο.

Η αλήθεια είναι πως έναν πεντοζάλη πρέπει να τον έχουν στην Κουμουνδούρου, γιατί τώρα τελευταία κάτι δεν πάει απολύτως καλά. Από τη μία ο Αλέξιος δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία «Όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει συνολικά η Ευρώπη». ΜΠΑΣΤΑ ΑΔΕΡΦΕ, ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ (το έθεσα ψύχραιμα). Και επίσης ο Γιάννης ο Μηλιός, ο οικονομικός εγκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ (ως Παναγιά μου!), ο οποίος ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων για μια πενταετία. Αυτοί, όχι μόνο χορεύουν πεντοζάλη, αλλά έχουν πιει και τις ρακές τους και μάλιστα ξεροσφύρι και τους έχει βαρέσει. Είστε σίγουρα οικονομολόγος κύριε Μηλιέ μου; Ρωτάω, γιατί εγώ που δεν είμαι και έχω κάνει κάτι ψιλά περί πολιτικής οικονομίας, θυμάμαι τον καθηγητή μας να μας εξηγεί κάτι άλλα για το καταστατικό της ΕΚΤ και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να παρέμβει στην οικονομία.

Το ξαναλέω, ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ. Οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί για τον εξής απλό λόγο: ας πούμε πως Πρόεδρος δεν βγαίνει και πάμε σε εκλογές την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση, δεν θέλει και μια εβδομάδα; Η δίμηνη παράταση του προγράμματος τελειώνει τον Φεβρουάριο και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λιγότερο από έναν μήνα για να αλλάξει την Ευρώπη. Γιατί, αν δεν αλλάξει την Ευρώπη ο Αλέξιος ο μονομάχος, θα μας αλλάξει η Ευρώπη τα φώτα και τα υδραυλικά σε τιμή-ευκαιρίες. Τέτοιο μνημονιάκι που θα μας φορέσουν, ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα! Και από εκεί που τα σκίζαμε τα μνημόνια (ριμέμπερ Πρόεδρε Αντώνη;) θα ψάχνουμε να βρούμε φόντο για τις ανακοινώσεις, γιατί το Καστελόριζο το πρόλαβε το αγόρι που θέλει τώρα να κάνει comeback.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί Πρόεδρος. Μου το επιβεβαίωσαν και στον χθεσινό γύρο τηλεφωνημάτων τα στελέχη του. Μάλιστα, θέλουν να δουν πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν «όχι» στην πρώτη ψηφοφορία. Αν είναι 121 ή έστω κοντά σε αυτό το νούμερο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί Πρόεδρος σε καμία ψηφοφορία, όπως μου μετέφερε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Αυτό το ξέρουν και στο Μαξίμου και από το πολύ γράψε-σβήσε έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, αν στην πρώτη ψηφοφορία τα «όχι» είναι κοντά στα 121, τότε άστα να πάνε καλύτερα!

Την ώρα όμως που ο Αλέξιος βαράει νταούλια και ζουρνάδες, ο Πρόεδρος Αντώνης περιμένει. Όχι το λεωφορείο, περιμένει ορισμένους να πάρουν τις αποφασεις του. Το είπε έμμεσα και στο άρθρο του στη Real News, το επιβεβαίωναν και συνεργάτες του μετά πως έκλεισε το μάτι και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, γιατί, αν δεν βγει ΠτΔ, κοινώς «τη βάψαμε», όπως μου είπε χτες ένας πιστός θεματοφύλακας του σαμαρισμού. Ο Πρόεδρος πάντως είναι αισιόδοξος! Συνομιλητής του που τυγχάνει και δικός μου συνομιλητής πού και πού μου είπε πως του είπε (Ο Πρόεδρος στον συνομιλητή) πως είναι αισιόδοξος πως Πρόεδρος θα βγει. Και στη συνέχεια της κουβέντας άφησε το «αισιόδοξος» και εκτίμησε πως θα βγει. Γι’ αυτό και η ΝΔ, ως κόμμα, δεν είναι ακόμα σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού.

Ο Αλέξιος, πάντως, θα συνεχίσει με το νταούλι και τον ζουρνά του να πολεμά τις κακές αγορές της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Πάντως, μια και είναι οι μέρες τέτοιες, θα του πρότεινα να πάρει ένα τύμπανο και να αναβιώσει τον «μικρό τυμπανιστή». Τέτοια κάλαντα δεν θα έχουν ξανακούσει οι Ευρωπαίοι!

Κατά τα άλλα, με την περηφάνια, το νταούλι και τη λύρα μας πάμε να αλώσουμε την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Venceremos σύντεκνοι! Πάντως, εγώ τη βλέπω την κατάληξη: αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ γρήγορα από τις μαντινάδες θα το γυρίσουμε σε μοιρολόι Μανιάτικο. Να, δείτε, εγώ αρχίζω πρόβες. Βάι βάι βάι, πάει ο αντιμνημονιακός μας, πάει!!!

Επιδόρπια:

1) Μπορεί η ΝΔ να μην έχει αρχίσει προετοιμασία, οι βουλευτές της όμως προσέχουν για να έχουν. Αυτά τα Χριστούγεννα δε, χίλια κομμάτια θα γίνουν. Τη μια μέρα ψηφοφορία, την άλλη στην περιφέρεια για ζύμωση. Fifty-fifty δίνουν τις πιθανότητες και αυτοί πάντως. Λένε πως το «χοντρό παιχνίδι» θα ξετυλιχτεί μετά την πρώτη ψηφοφορία. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ θετικό, το βλέπουν οι άνθρωποι το χρηματιστήριο να πέφτει χαμηλά, μα πολύ χαμηλά. Εκεί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους. Ότι ο Μιχάλης ο Ταμήλος θα έφτανε να περιμένει τη δικαίωση του Άνταμ Σμιθ για το «μακρύ χέρι της αγοράς», ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα…

2) Από την άλλη, ο Πρόεδρος Βαγγέλης βρήκε, σου λέει, νομό που μπορεί να τη βγει στον ΣΥΡΙΖΑ. Καστοριά παιδιά μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει μαντάρα εκεί, μου είπε μια ψυχή, τα έχει χώσει στους γουνέμπορους και τους έχει διαμηνύσει πως αυτό που κάνουν ενέχει κινδύνους για το οικοσύστημα. Τι κάνει ο Πρόεδρος Βαγγέλης; Ανακοινώνει πως από άμεσα η γούνα θα ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Έλα, μαντέψτε την κατάληξη! Και μετά έριξε και τη βόμβα του. Μιλώντας στην πόλη αναφέρθηκε στις… αμερικάνικες γαλοπούλες, επαναφέροντας εκείνο το καταπληκτικό αμερικάνικο ανέκδοτο (κατουρηθήκαμε) για τη γαλοπούλα που βιάζεται να έρθουν οι Ευχαριστίες για να οδηγηθεί επί σφαγή. Κοινώς, έστειλε το μήνυμα σε ανεξάρτητους, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ: Ή βγάζουμε Πρόεδρο ή την επόμενη Βουλή θα τη δείτε μόνο από την τηλεόραση.

3) Η σύζυγος του Νίκου Ρωμανού ξέσπασε στην εφημερίδα Έθνος, αποκαλύπτοντας ότι ο σύζυγός της έχει και πάρα πολλές θαυμάστριες, που του έστελναν γράμματα συμπαράστασης και του εξέφραζαν, εκτός των άλλων, και τον θαυμασμό τους: «Του γράφουν διάφορα. Θα ήθελα να φωνάξω σε όλες ότι είναι ο άνδρας μου! Είναι δικός μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βιργινία. Σιγά κιόλας, κυρία μου, δεν θα στον φάμε τον λεβέντη! Τι κακό μας βρήκε πάλι… Αλλά δεν μπορείτε να πείτε, παντού τα ίδια είναι: έξω από το σπίτι κάνε ό,τι θες, αλλά μέσα έχει παντόφλα. Συντάσσομαι και εγώ με τον Νίκο Ρωμανό στο νέο δράμα που θα περάσει.

4) Ορισμένα καλόπαιδα της ΠΟΣΠΕΡΤ την έπεσαν χθες έξω από την ΕΣΗΕΑ, με την αφορμή της έκθεσης για τα 100 χρόνια της Ένωσης, στην Ντόρα Μπακογιάννη, στη Σοφία Βούλτεψη κλπ. Γιούχαραν, απεκάλεσαν την Ντόρα «καρ$&λα» και λοιπά κομψά. Εμένα μου είπαν πως γιουχαΐστηκε έντονα και ο Πρόεδρος Αντώνης, τόσο στο μπες όσο και στο βγες. Η καλύτερη αντίδραση ήταν μακράν του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Βγήκε με τη Μάρα Ζαχαρέα από το κτίριο, τα καλόπαιδα ξεκίνησαν να τον γιουχάρουν και τους γιούχαρε και αυτός με τη σειρά του, ανάβοντάς τους τα λαμπάκια. Ρουσόπουλο θέλετε «συνάδελφοι».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων