Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Έφτασε τούτη η βαριά η ώρα του αποχωρισμού…
Σας πληροφορώ πως η διάθεση του γράφοντος είναι «Άνοιξε πέτρα να κλειστώ». Μας παίρνουν τον λεβέντη, τον ντελικανή μας. Πού πας Δημήτρη μου στις Βρυξέλλες; Τι έχει η Grand Place που δεν έχει η πλατεία Συντάγματος; Έχουν αυτοί περιστέρια έξω από τη Βουλή τους; Έχουν αυτοί την αντίστοιχη «Βιβλιοθήκη» της πλατείας Κολωνακίου; Έχουν αυτοί στρατιωτικές παρελάσεις για να τηράς το άγημα; Πού πας, Δημήτρη, πού;
Και αφού ευχηθώ τα δέοντα χρόνια πολλά στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Άμυνας που μας αφήνει γεια και μετακομίζει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει το πόστο του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας στην Κομισιόν του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, πρέπει σιγά-σιγά να μπω στο προκείμενο.
Αφού ο ευθυτενής Δημήτρης, η φαντασίωση της πενηντάρας νεοδημοκράτισσας όπως είχα γράψει παλιότερα (σ.σ. έλαβα και μηνύματα τότε από κυρίες, πολύ λιγότερο από 50, οι οποίες μου εξέφρασαν, πώς να το πω κομψά, τον απεριόριστο θαυμασμό και την εκτίμησή τους για το μανεκέν του Ermenegildo Zegna) παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και συναντηθεί με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, θα αποχωρήσει. Ωπα, τι είπα τώρα μόλις; Κάτσε να τα πάρουμε ένα-ένα, γιατί με τον ωραίο ως Έλληνα και ως εύζωνα Δημήτριο χάνω και τον ειρμό μου.
Εν αρχή ήν η στρατιωτική παρέλαση, την οποία σιγά μην έχανε. Το αντιπαρέρχομαι γρήγορα αυτό όμως και πάω στην επίσκεψη του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Ο άνθρωπος ήταν από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας και διαδέχεται ένα άλλο ωραίο αγόρι του global γίγνεσθαι, τον άλλοτε Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο Γιενς, φίλος του παγκόσμιου Γιώργου (του Παπανδρέου ντε), είναι σοσιαλιστής μεν, τώρα θα γίνει όμως σκληρός και αμείλικτος ως αφεντικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Και θα μου πείτε, γιατί μας νοιάζει που έρχεται στην Ελλάδα ο Γιενς με το επίθετο σιδηρόδρομος; Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει θα σας απαντήσω εγώ γιατί: οι Τουρκαλατζούδες (όπως το έθετε η αξέχαστη Μαλβίνα) είναι εν εξάλλω και προκαλούν διαρκώς με τις δηλώσεις και τις κινήσεις τους. Έβγαλαν το Barbaros βόλτα στην κυπριακή ΑΟΖ να κάνει σεισμογραφικές έρευνες, ήρθε και ο ωραίος σαν δερβίσης Αχμέτ Νταβούτογλου (ο εμπνευστής του στρατηγικού δόγματος της Τουρκίας) να κάνει δηλώσεις για μιλήσει για μοιρασιά του αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με το ψευδοκράτος. Κηδεία με ξένα κόλλυβα δηλαδή! Και μέσα σε όλα αυτά, η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» (από τις πιο έγκυρες) γράφει πως η Τουρκία έχει έρθει σε επαφή με ξένες ενεργειακές εταιρείες για να στήσει πλατφόρμα ενεργειακών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η κατάσταση, αν το δημοσίευμα είναι έγκυρο, έχει ξεφύγει.
Έρχεται λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γιενς, σε μια «κίνηση υψηλού συμβολισμού», όπως μου λέει άνθρωπος του ευθυτενή Δημήτρη. Ας μην ξεχνάμε πως μέλη του ΝΑΤΟ είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία, ο ένας «σύμμαχος» όμως την μπαίνει στον άλλον σύμμαχο με την πρώτη ευκαιρία. Τώρα, ο Γιενς θα έρθει με το ντρακάρ του (εντάξει, υπερβολικό) και θα δώσει ένα μήνυμα στους Τούρκους, του στυλ «είμαι εδώ και σας βλέπω». Επιπρόσθετα, θα συζητήσει με τους Έλληνες παράγοντες τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα ζητήματα της Κύπρου.
Τώρα έρχεται και η άλλη είδηση: ο Νορβηγός, αγκαζέ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά θα παρακολουθήσουν από το κατάστρωμα πλοίου του πολεμικού ναυτικού την άσκηση ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ. Να σου κάνω ταλιράκια τι είναι ο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ: Σύμφωνα με το σενάριο, ελληνικό έδαφος έχει καταληφθεί από ξένη δύναμη (γκουχ γκουχ, Τουρκία). Με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα ο ελληνικός στρατός θα αντεπιτεθεί και θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει το έδαφος. Το σκηνικό πολέμου θα στηθεί στον Αργοσαρωνικό, μάλλον πλησίον της Ύδρας και θα είναι οπωσδήποτε φαντεζί. Τίποτα δεν θα λείπει. Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώνετε παρακαλώ: 4 φρεγάτες, 6 πυραυλάκατοι με κατευθυνόμενους πυραύλους, ένα υποβρύχιο, 2-3 κανονιοφόροι, ένα αερόστρωμνο Zubr (ταχύπλοο με δυνατότητα μεταφοράς τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατού), 1 μεταφορικό ελικόπτερο Chinook, 1ελικόπτερο NH-90 και 2-3 Apache. Επίσης, μέρος θα λάβει και η πολεμική αεροπορία με όποια μαχητικά αεροσκάφη διαθέτει. Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα ρεαλιστικότατο σκηνικό πολέμου, με πολεμικά σκάφη, απόβαση βατραχανθρώπων σε χερσαίο στόχο, υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Χαμός.
Φρονώ, αν και δεν έχω μιλήσει μαζί του, πως ο Δημήτριος θα φορά εκείνο το σκούρο μπλε άνορακ που των Ενόπλων Δυνάμεων και αν έχει και λίγο ήλιο, θα τον θαυμάσουμε με το Ray-Ban γυαλί. Σαν τον Τομ Κρουζ στο Top Gun, μόνο καμιά δεκαπενταριά πόντους ψηλότερος και φυσικά γοητευτικότερος από την κοντή πλευρά της ιστορίας του Χόλυγουντ.
Και μετά τον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ, ο Γιενς θα φύγει και ο Δημήτρης θα μπει περίλυπος στην πτήση για Βρυξέλλες. Περίλυπος, καθ’ ότι μαύρο το ψωμί της ξενιτιάς. Ποιος θα τον αντικαταστήσει; Η πηγή μου επιμένει στον Αντώνη Σαμαρά με έναν αναπληρωτή υπουργό. Εδώ μου λέει για τον Κώστα Μαρκόπουλο, αλλά εγώ δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω αυτό, οπότε κρατάω πισινή. Στο μεταξύ, αναβαθμίστηκε και ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου (στενός, στενότατος φίλος του πρωθυπουργού) σε γενικό γραμματέα και πολλοί ψυλλιάστηκαν πως όντως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να αναλάβει.
Περιττό να πω πως από την πολλή ενασχόληση με τις Ένοπλες Δυνάμεις φοβάμαι πως από κάπου θα ξεπηδήσει ο Συνταγματάρχης Βαρτάνης από τον Άγνωστο Πόλεμο και θα ακολουθήσει ο κακός χαμός. Enough!
Επιδόρπια:
1) Πάλι ψίθυροι ανασχηματισμού. Εμείς ξέραμε πως δεν θα γίνει και πως εκεί είχε καταλήξει ο πρωθυπουργός. Χθες, πηγή μου στο Μαξίμου μου το επαναβεβαίωσε αλλά πλέον είναι πολύ βαρύ το κλίμα για τον Αργύρη Ντινόπουλο. Ο άνθρωπος ήθελε ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να πληρώνει επί πέντε χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές του. Αν αυτό δεν το λες τζαμπατζιλίκι, πώς το λες; Πληροφορούμαι πως καθόλου δεν άρεσε στο Μαξίμου αυτή η ιστορία και υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Σκέψεις προς ώρας, Αργύρη μου, μόνο σκέψεις, σε διαβεβαιώ!
2) Νέα στρατηγική του Μαξίμου: αντί να φωτίζεται υπερβολικά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα δοθεί βάρος στις θετικές ειδήσεις που έχουν ανταπόκριση στον μέσο Έλληνα. Η αρχή έγινε με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία μου λένε πως αποτιμήθηκε πολύ θετικά από τον κόσμο. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως θα συνεχίσουν στην ίδια γραμμή. Βέβαια, πολλοί μέσα στο Μαξίμου πιστεύουν πως αυτή η στρατηγική δεν θα αντέξει πάνω από δυο εβδομάδες αλλά εγώ δεν τους πιστεύω. Της δίνω τρεις!
3) Εγώ απλά θα αντιγράψω την τελευταία παράγραφο από το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο κυριακάτικο Βήμα: «Τούτων δοθέντων τα σοβαρά πολιτικά κόμματα (τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας) ας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Και επειδή αόρατες δυνάμεις μπορούν ακόμα και να επιβάλλουν το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού συνίσταται το…κρείττον σιγάν.» Εγώ δεν σχολιάζω τίποτα. Όποιος κατάλαβε-και οι αποδέκτες κατάλαβαν-κατάλαβε!
4) Την προηγούμενη εβδομάδα πήραν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου τα νούμερα μεγάλης δημοσκόπησης για την Α’ και τη Β’ Αθηνών. Δεσμεύομαι να μάθω και να επανέλθω δριμύτερος.