Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Οι αριθμοί μιλάνε

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Παναγιά βοήθα!

Σας το λέω σοβαρά, θα το κλείσω το μαγαζί, θα την κλείσω την κουζίνα και θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν. Αυτή η προεκλογική περίοδος θα μου αφήσει παιδικά τραύματα-είμαι άλλωστε μπουμπούκι ακόμα! Όλα μπορούσα να τα περιμένω, ότι θα αναβιώναμε την εικονομαχία όμως όχι! Και πες, εντάξει, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσπρωτία με τις εικόνες που κάποιοι θέλουν να τις κατεβάσουν. Αυτό μπορώ να το παλέψω! Ένα λεξοτανίλ, λίγη ξεκούρασημ λίγη απεξάρτηση, θα έρθω ξανά στα ίσια μου! Αυτό που δεν μπορώ ακόμα να χωνέψω είναι η δήλωση που μας διαμοίρασε την Τρίτη η ΝΔ του υποψηφίου βουλευτή Επικρατείας, Κωνσταντίνου Χολέβα, ο οποίος καταγγέλλει τον θεσμικό Αλέξιο γιατί σε μια φωτογραφία στο twitter απελευθερώνει την πουλάδα του μέσου (το σήμα του δηλαδή) και μοιάζει αυτό με το Άγιο Πνεύμα. Και τον κατηγορεί πως ειρωνεύεται το Άγιο Πνεύμα! Και καταλήγει αυτή η μυθική δήλωση Χολέβα με την ακόμα μυθικότερη κατακλείδα: «Η Ελλάδα λευτερώθηκε το 1821 από αγωνιστές, οι οποίοι είχαν ως σύνθημά τους “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Τα έγραψε ο άνθρωπος! Δεν ξέρω τι να πάρω, γιατρέ μου, λεξοτανίλ, ζάναξ, μήπως τα βουνά; Παναγιά βοήθα, δηλαδή!

Σαλάτα: Καραμανλικός θεσμός

Είναι πλέον θεσμός ο πρώην πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της καρδιάς μας Κώστας Καραμανλής να μιλάει πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Το έκανε και την Τετάρτη με μια λιτή και περιεκτική δήλωση, στην οποία σημειώνει πως είναι ανάγκη να στηριχτεί η ΝΔ , ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών. Έχω μια σημείωση να κάνω επ’ αυτού και καραμανλικό δεν με λες: Ο Πρόεδρος Κώστας δεν αμφισβήτησε ΠΟΤΕ από το 2009 και εντεύθεν τον διάδοχό του στη ΝΔ. Και όταν χρειάστηκε έβαλε πλάτη, σήκωσε τηλέφωνα, έδωσε μηνύματα στήριξης. Σε αντίθεση με κάποια άλλα μαγαζιά που, όταν έγιναν παραμάγαζα, άρχισαν ορισμένοι να σφάζονται πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα.

Πάντως, οι καραμανλικοί και όχι ο Πρόεδρος Κώστας είναι απαισιόδοξοι για τη μάχη που έρχεται. Χώρια που ορισμένοι τα έχουν και με το σύστημα του Προέδρου Αντώνη για ορισμένους ανθυποψηφίους τους σε πολύ δύσκολες περιφέρειες, οι οποίοι εμφανίστηκαν ουρανοκατέβατοι. Νεύρα, πολλά νεύρα. Άσε δε που ορισμένοι έχουν πάρει τα μαχαίρια και περιμένουν το βράδυ της 25ης… και ο νοών, νοείτω!

Κυρίως πιάτο: Οι αριθμοί μιλάνε.

Πολλές δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολλές αναλύσεις γίνονται, θα επιχειρήσει και η στήλη μια προσέγγιση, με βάση όσα συζητώ με ανθρώπους που εμπλέκονται καθημερινά με τη διεξαγωγή και την ανάλυση των ερευνών. Πρόβλεψη δεν θα κάνω, γιατί με βλέπω να πηγαίνω κουβά!

Η διαφορά αυτή την ώρα έχει αρχίσει και διορθώνεται προς τα πάνω. Δηλαδή, ανάμεσα στις 3 και στις 4 μονάδες. Αρχικά, ναι, η ΝΔ είχε καταφέρει να κλείσει κάπως την ψαλίδα, κυρίως λόγω της ακραίας πόλωσης στις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου. Αυτό το στρατήγημα απέδωσε, αλλά δεν εκμηδένισε την ψαλίδα. Και τώρα αυτή ανοίγει και πάλι ή τουλάχιστον δεν κλείνει όπως θα ήθελαν στο επιτελείο του Προέδρου Αντώνη.

Δεν έχω κανένα λόγο να κακοκαρδίσω τους συνεργάτες του που μου λένε πως «θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή». Μάλιστα, στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αυτό που έγινε και το 2000 από την αντίστροφη: δηλαδή οι πολίτες να κοιμηθούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να ξυπνήσουν με κυβέρνηση ΝΔ στις 26. Πιστεύουν επίσης πως από την κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, αυτοί μπορούν να μαζέψουν ένα 30% του περίπου 10% των εκτιμώμενων ως αναποφάσιστων.

Επί όλων αυτών, οι δημοσκόποι απαντούν και εγώ σας μεταφέρω: η τάση αυτή την ώρα είναι καθαρά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και αυτές οι εκλογές είναι εκλογές τάσεων. Η διαφορά δεν ξεφεύγει αυτή την ώρα, απλά ίσως είναι πάνω από το όριο του στατιστικού λάθους (χοντρά χοντρά 3%). Επίσης, από την κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων δεν έχει λαμβάνειν μόνο η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και λιγότερους. Δεν είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο και ας επιμένουν ορισμένοι να κάνουν μπακαλίστικους υπολογισμούς. Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: αν την τελευταία εβδομάδα δεν υπάρχει εικόνα ντέρμπι, τότε πολλοί αναποφάσιστοι που κλίνουν προς τη ΝΔ μπορεί να κατευθυνθούν σε μικρότερα κόμματα που θα παίξουν ρόλο σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Επίσης, ένας βασικός δείκτης που δεν έχει ανατραπεί, είναι αυτός της παράστασης νίκης, αν και τουλάχιστον στη ΝΔ θα ήθελαν η ψαλίδα εκεί να έχει κλείσει πολύ περισσότερο. Όσο για την αυτοδυναμία, οι περισσότεροι πιστεύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει, ακόμα και αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής είναι διψήφιο και ο πήχυς της αυτοδυναμίας κατέβει και στην περιοχή του 35%.

Εγώ ό,τι ακούω γράφω και προβλέψεις δεν κάνω! Όποιος αισθάνεται τόσο σίγουρος να κάνει προβλέψεις 10 μέρες πριν από τις εκλογές με απόλυτη βεβαιότητα, τότε έχει το κληρονομικό χάρισμα και θέλω να μου βρει και δυο-τρία πραγματάκια από τον αστρολογικό μου χάρτη.

Επιδόρπια:

1) Ο Πρόεδρος Πάνος θέλει να μας τρελάνει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο άνθρωπος κυκλοφόρησε 10 (!!!) προεκλογικά σποτ με μαντινάδες. Ομολογώ, η ιδέα για τη μαντινάδα είναι έξυπνη, αν σκεφτεί κανείς τα όσα έλεγε ο θεσμικός Αλέξιος για τον «πεντοζάλη» που θα χορέψουν οι αγορές. Αλλά κάπου πρέπει να το «έκαψε» και ο διαφημιστής (σημειωτέον είναι η ίδια εταιρεία που κάνει τα σποτάκια των Jumbo, καταλαβαίνετε). Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι ακούγονται σε ένα σποτ οι στίχοι “Τη χώρα την ξεχαρβάλωσαν, δεν άφησαν μπουλόνι, ούτε ο Μπόμπ ο μάστορας έτσι δεν ξεβιδώνει»; Περιττό να σας πω, ότι η πιο καταπληκτική προσχώρηση στους ΑΝΕΛ είναι το γνωστού τραγουδιστή Ματθαίου Γιαννούλη. Ναι, ο «αγαπώ μια πιτσιρίκα»!. Πρόεδρε Πάνο, με τις μεταγραφές που κάνεις και τα σποτάκια που κυκλοφορείς (μετά και το θεϊκό με τον Αλέξη και το τρενάκι του), είμαι δηλωμένος θαυμαστής σου! Αιώνιος!

2) Μιας και πιάσαμε τα της πολιτικής επικοινωνίας, θα σας πω για τα δύο πιο ευρηματικά σλόγκαν υποψηφίων που έχω δει: το ένα είναι του Φάνη Ουγγρίνη, υποψηφίου στην Α’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι. «Εγκρίνεις; Ουγγρίνης» είναι το σλογκανάκι και ομολογώ πως πέθανα στο γέλιο μόλις το είδα. Αν σκεφτεί όμως κανείς βασικούς κανόνες της επικοινωνιολογίας, το μήνυμα υποσυνείδητα εντυπώνεται. Και ενώ το σκεφτόμουν, τσουπ, μου σκάει αίτημα φιλία στο facebook από τον κύριο Ουγγρίνη! Έμαθα πως το σλόγκαν το εμπνεύστηκε η γυναίκα του, η οποία κατά τα άλλα ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα, έχοντας στο μυαλό της το καταπληκτικό σλόγκαν από το 2006 «Γουστάρεις; Μπουτάρης!». Το άλλο εξαιρετικό ήταν της Ντόρας Μπακογιάννη: «Δεν ψηφίζεις Ντόρα; Γιατί; Έχεις υψοφοβία;». Ως γνωστόν, το παρατσούκλι της Ντόρας στους γαλάζιους κύκλους είναι «η ψηλή». Η στήλη επιβραβεύει τις ωραίες ιδέες και εύχεται καλή επιτυχία!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων