Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό: Ω! γέροντα, η ευχή!
Όσοι έχετε δει το μυθικό βίντεο από τη γιορτή του Νίκου Νικολόπουλου πριν από καμποσα χρόνια, τότε θα ξέρετε οπωσδήποτε και την εν λόγω θεϊκή αποστροφή. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως ο Νικολόπουλος έχει στενούς δεσμούς με την εκκλησία, τους οποίους και ο ίδιος επιθυμεί να προβάλλει. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως το κόμμα του λέγεται Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα και ο Νικολόπουλος, ο οποίος ακολουθεί αυτόνομη πορεία το τελευταίο διάστημα ψάχνει σημεία επαφής εκ νέου με την εκκλησία. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στο Άγιον Όρος, όπου επισκέφθηκε τους άγιους πατέρες. Παλιά του τέχνη κόσκινο δηλαδή. Όπως σας είπα, ο Νικολόπουλος, ο οποίος δεν ήταν στη Βουλή για να ψηφίσει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του Μνημονίου, ψάχνει εναλλακτικές, μιας και η σχέση του με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δείχνει να οδεύει προς τη λήξη της, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, θα πρέπει να κοιτάξει τα επόμενά του βήματα και η Ορθοδοξία είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό πάτημα.
Σαλάτα: Ποιον στηρίζει ο Αβραμόπουλος στη ΝΔ;
Είδα και τον σεπτό Επίτροπο Αβραμό σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Κυριακής και αυθορμήτως μου γεννήθηκαν ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του στα εσωκομματικά της ΝΔ. «Δεν συνταξιοδοτήθηκα επειδή πήγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι Έλληνας πολιτικός και σκέφτομαι την πατρίδα μου..», είπε στο Ακραίως του ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενισχύοντας περισσότερο τα σενάρια για το πολιτικό του μέλλον ενώ δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή γενιάς για τη ΝΔ. Μάλιστα τόνισε πως τα «όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη…». Όσο για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε οικουμενική κυβέρνηση, είπε με νόημα «ρωτήστε τους Έλληνες πολιτικούς…». Ένα από τα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από τη ΝΔ, όχι με ιδιαίτερη ένταση, πάντως, είναι και το ποια είναι η στάση του Έλληνα Επιτρόπου ως προς τα εσωκομματικά της ΝΔ. Εγώ θα σας πω κάποια στοιχεία και συμπεράσματα βγάλτε μόνοι σας: ο Αβραμό, ένας από τους αγαπημένους αυτής της στηλης, εκτιμά πως η ΝΔ πρέπει την επομένη των εκλογών να βγει ενωμένη και αυτό πρέπει να συμβεί πάση θυσία. Αν θυμάστε, την περίοδο κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, είχε σκάσει η φήμη πως μπορεί να είναι ο υποψήφιος-έκπληξη. Στην πραγματικότητα δεν θα κατέβαινε, ο ίδιος όμως συντηρούσε τη φήμη σε επίπεδο διαρροών. Επίσης, σας θυμίζω ένα ραντεβού που είχε κάνει με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, όπου και αποφάσισαν να μην δημιουργήσουν ζήτημα παραμονής του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος.
Κυρίως πιάτο: Ποιος φοβάται τον Γιάννη Πανούση;
Οφείλω να ομολγοήσω πως οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναφορικά με ανθρώπους που τον απειλούν και έχουν και διασύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου προκαλεί τεράστια έκπληξη. Άλλωστε, όσοι έζησαν εκείνον τον μαύρο Δεκέμβρη του 2008 θυμούνται πρόσωπα και καταστάσεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στο 4% και δεν είχε μεγάλη σημασία το τι έκανε. Το κόμμα μεγάλωσε, πολλά στελέχη ήρθαν, πλην όμως ένας στενός κομματικός πυρήνας έμεινε ανέπαφος. Και αν αρκετοί κομματικοί πήγαν κατά Βερανζέρου μεριά, στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πολλοί έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και στελεχώνουν το κόμμα.
Ο Πανούσης δεν λέει ονόματα ακόμα, επιφυλάσσεται όμως να καταθέσει στοιχεία, απτά και τεκμηριωμένα στη δικαιοσύνη. Το αν θα το κάνει και το πόσο τεκμηριωμένα θα είναι αυτά τα στοιχεία είναι κάτι άγνωστο και θα πρέπει να διερευνηθεί. Υπάρχει η άποψη πως ο Πανούσης πρώτα θα έπρεπε να έχει πάρει στην εισαγγελία και μετά να βγει στα ΜΜΕ. Δεν διαφωνώ καθόλου, ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει επιλέξει την ανάστροφη πορεία από αυτή που εν τέλει επέλεξε. Όπως επίσης, χρίζει μεγάλης προσοχής το γεγονός πως ο Πανούσης ήλπιζε το ζήτημα να διευθετηθεί πολιτικά, χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση της δικαιοσύνης. Πλην όμως, αν προσκομίσει στοιχεία, τα οποία ισχυρίζεται πως γνωρίζει τουλάχιστον ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, η υπόθεση αποκτά μεγάλη σοβαρότητα. Πολλώ δε μάλλον, αν αποδειχθεί πως ισχύει και ο ισχυρισμός του πως είχε ενημερώσει και τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως δεν υπήρχε γνώση του ζητήματος και πως, επί της ουσίας, το Μαξίμου πληροφορήθηκε τις καταγγελίες από το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος. Πλην όμως, εγώ έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι με το Μαξίμου και τις διαψεύσεις του, διότι πολλάκις οι διαψεύσεις τους ήταν σκοπίμως εκτός πραγματικότητας για να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά γεγονότα.
Ο Πανούσης ισχυρίζεται πως δέχεται σοβαρές απειλές-μίλησε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα επί του ζητήματος-και κάνει λόγο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σχέση με το κόμμα, δηλαδή όχι για υπουργούς και βουλευτές. Οφείλω, πάντως να ομολογήσω πως, το άλλοτε ταχύτατο Μαξίμου, άργησε χαρακτηριστικά να βγάλει ανακοίνωση για τις καταγγελίες Πανούση, οι οποίες ήταν δημοσιευμένες από το Σάββατο το απόγευμα, όταν και κυκλοφορούν οι κυριακάτικες εφημερίδες.
Με απλά λόγια, αν οι καταγγελίες Πανούση επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για πραγματική λαίλαπα, πολλώ δε μάλλον αν τεκμηριωθούν σχέσεις πολιτικών στελεχών με τρομοκράτες. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, η υπόθεση να αποδειχθεί φούσκα. Μέχρι τότε όμως, το ερώτημα είναι, κατά παράφραση του θεατρικού, «ποιος φοβάται τον Γιάννη Πανούση;».