Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Πολιτίκη Κουζίνα: Πριν τα Χριστούγεννα θα ξέρουμε…

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Όπως είναι γνωστό-και σε όσους δεν είναι γνωστό, σας το λέω τώρα-ο Πρόεδρος Αντώνης είναι φανατικός αντικαπνιστής. Κάτι μου λέει, όμως, πως με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα να έχει σκαλώσει στις μυλόπετρες, ο Πρόεδρος ένα τσιγαράκι θα το χρειαστεί. Θα μπορούσε να ζητήσει από τον Κώστα Μπούρα, το διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος όμως τον φοβάται και κρύβει τα τσιγάρα του. Μια πόρτα είναι, βρε αδερφέ, θα μπορούσε ο Πρόεδρος να κάνει μια τζούρα.

Για να λέμε την αλήθεια, το τσιγάρο και γενικά οι κακές συνήθειες ποτέ δεν είναι λύση. Όταν όμως έχεις φτάσει σε αυτό που στο χωριό μου ονομάζουν breaking point, τι να κάνεις; Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την κατάσταση είμαστε. Θέλω να είμαι πολύ καθαρός μαζί σας, readers μου αγαπημένοι, όπως επίσης λένε στο χωριό μου «Houston we have a problem». Και τι πρόμπλεμ, προμπλεματάρα. Βλέπετε, τόσο το ΔΝΤ όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν στυλώσει τα πόδια. Το είπε και ο Γκίκας από την Αρκαδία με εκσυγχρονιστική φωνή στη Βουλή πως το Ταμείο είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και πως τους είναι αδιάφορο ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Τα έχω ξαναγράψει (Στην Πρέσα 20/11/2014): «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν τη δουλειά τους και να εξασφαλίσουν τόσο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης όσο και τα λεφτά τους. Πλέον, όπως ευκρινώς μας εξήγησε και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό ο αγαπητός Γκίκας, οι τροϊκανοί ποσώς ενδιαφέρονται για το αν εμείς θα χτυπήσουμε τα ποδαράκια μας στο πάτωμα. Και αυτό το λέω, γιατί τα αυτιά μου που είναι και μεγάλα άκουσαν από κάποιους συνεργάτες του Προέδρου Αντώνη πως ο «Πρόεδρος θα πάρει το θέμα πάνω του και θα κάνει και επαφές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για να ξεμπλοκάρει τουλάχιστον την πολιτική συμφωνία». Καλά, λέμε, έχω ανατριχιάσει από τη συγκίνηση τώρα! Το ξαναπάμε άλλη μία: οι τροϊκανοί και ευρύτερα οι δανειστές μας θέλουν ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, ένα άθραυστο πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινείται η χώρα. Με conditionalities και υποχρεώσεις χρονικά προσδιορισμένες.

Αυτό το καθεστώς θα ισχύει και για την παρούσα κυβέρνηση αλλά και για την επόμενη. Το «καθόλου μνημόνιο» δεν βγαίνει. Κινδυνεύει να μην βγει και η «μικρή, τεχνική παράταση» που θέλει η κυβέρνηση. Ήδη, ο γνωστός-άγνωστος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πάντα ρίχνει τις βόμβες του ανώνυμα (ξέρω ποιος είναι αλλά σέβομαι την ανωνυμία της πηγής) δήλωσε στη Wall Street Journal πως η Ελλάδα θα χρειαστεί εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Εδώ η Πορτογαλία χρειάστηκε δύο μήνες μεταβατικής κατάστασης, όταν ήταν να βγει από το μνημόνιο. Εμείς θέλουμε να βγούμε και αμέσως; Γιατί; Έχουμε κάνει τα μαθήματά μας και θέλουμε και καραμέλα;

Δεν το λέω εγώ, ο Άδωνις το έλεγε και εκείνη την ώρα μηδέ τσουλούφι κουνιόταν, μήτε η πίεση είχε ανέβει στο Έβερεστ. Ο άνθρωπος, ο μνημονιακότερος ημών των απεχθών μνημονιακών, το είπε καθαρά πως η χώρα στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έμεινε πίσω από τον Ιούνιο και μετά. Και η Τρόικα μας το είπε αλλά κάνουμε πως δεν ακούμε. Μας το διεμήνυσαν οι άνθρωποι πως πολιτικοί τακτικισμοί δεν θα περάσουν.

Κοινώς: τρώμε έναν στυγνό, στυγνότατο εκβιασμό από την Τρόικα. ΟΙ πιστωτές μας δεν μας εμπιστεύονται απόλυτα ακόμα και γι’ αυτό θέλουν μια αυξημένη γραμμή επιτήρησης και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό δεν έχει καμία αντίρρηση η γερμανική κυβέρνηση, σας το λέω επειδή το τσέκαρα χθες με διπλωματική πηγή. Ήδη, ο Πρόεδρος Βαγγέλης έκανε την πρώτη κίνηση. «Επίσης με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2016. Και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη» δήλωσε χθες έξω από το Μαξίμου, ρίχνοντας το τυράκι της καλής θέλησης. Στο όλο βαρύ κλίμα έχουν επενεργήσει και οι αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία και ο φόβος της Ευρώπης για ακόμα ένα boom. Συνεπώς, κοιτάνε να μας μαζέψουν, πριν αυτοαναφλεγούμε πάλι και κάνουμε μπουρλότο και την υπόλοιπη Ένωση.

Κοινώς; Σκούρα τα πράγματα! Όπως μου είπε και ένας φίλος από το Μαξίμου «όλα είναι ρευστά». Υπάρχει όμως ένα ορόσημο: μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξέρουν και θα ξέρουμε! Εμείς, πάντως, σαν καλά παιδιά, γράμμα στον Αϊ Βασίλη μια φορά θα γράψουμε…

Επιδόρπια:

1) Συνεχίζεται το σίριαλ με την τίμια Σταυρούλα (Ξουλίδου) και τον υπερπράκτορα Γιώργο Σούκουρης. Η Σταυρούλα δήλωσε στα Παραπολιτικά πως έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πράκτορας είναι συνεργάτης του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, επειδή αυτός της έδειξε μια φωτογραφία που είναι μαζί σε πρωτοχρονιάτικη πίτα. Πώς αυτή η γυναίκα τα κατάφερνε τόσα χρόνια με τη λίστα του σούπερ μάρκετ, δεν μπορώ να το καταλάβω…
2) Έβλεπα τον κομψότατο Ανδρέα Λοβέρδο, στη συζήτηση στη Βουλή για τα ερευνητικά κέντρα, να έχει ταράξει το μάτι του στο κολλύριο. Πάντως, αν κρίνω από αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας και η Παιδεία θα χρειαστεί σύντομα κολλύριο, γιατί της έχουν πετάξει τα μάτια έξω.
3) Είναι ερωτικό, απομακρύνετε παρακαλώ τα παιδιά: Αυτός πενηντάρης, μπαρουτοκαπνισμένος νεοδημοκράτης, με παρελθόν επιτελικών θέσεων στο κόμμα και κάπου είναι αυτή τη στιγμή τοποθετημένος. Αυτή επίσης πενηντάρα, δημοσιογράφος με κεντρική θέση σε αναπτυσσόμενο κανάλι. Έτσι, βρε παιδιά, ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων