Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά! Άρχισε δόξη και τιμή στο κοινοβούλιο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Καλά, μεγάλες πιένες αυτές τις μέρες η Βουλή. Μια ο αγιασμός τη Δευτέρα, μία η εκλογή κοσμητόρων και γραμματέων την Τρίτη, μια η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης από χθες και μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, θα είναι μια εβδομάδα που οι βουλευτές θα χορτάσουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Και από τις 14 Οκτωβρίου ακόμα μεγαλύτερες στιγμές γιατί-παρακαλώ, να παίξουν τα ταμπουρλα από το κοντρόλ-αρχίζουν οι ψηφοφορίες με κάρτα, ενώ κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της ολομέλειας, οι βουλευτές θα χτυπούν και κάρτα, όπως στις εταιρείες. Έχουμε να ζήσουμε πολύ μεγάλες στιγμές σας λέω! Περιττό να πω πως κρατούσα το στομάχι μου από το γέλιο, την ώρα που βουλευτής μου περιέγραφε τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία των δοκιμαστικών ψηφοφοριών με το νέο σύστημα.
Αντιπαρέρχομαι τα ντεσού λοιπόν και πάω στην ουσία. Σας βεβαιώ πως είναι δύσκολο, γιατί στο τραπέζι που καθόμασταν, περί ανέμων και υδάτων συζητούσαμε με όσους περνούσαν. Αρχικά, το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση θα βγάλει την ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς απώλειες, αν ο Γιώργος-ο Παπανδρέου ντε-είναι στα κέφια του ή, για να το πούμε πιο σοβαρά, αν έχει αποφασίσει να μην κινηθεί εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και γιατί να το κάνει ο άνθρωπος; Αν διαβάσετε για το σκορποχώρι που έχει γίνει το ΠΑΣΟΚ με τη σύγκρουση Βενιζέλου-Χρυσοχοϊδη, δεν χρειάζεται καθόλου να προσπαθήσει ο Γιώργος ο παγκόσμιος. Όπως άλλωστε με διαβεβαίωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο Γιώργος ψηφίζει.
Τι ψηφίζουν όμως οι ανεξάρτητοι; Εδώ σε θέλω κάβουρα. Όποιος πιστεύει πως αυτή η ψηφοφορία είναι πρόβα για τους 180 του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ γελασμένος. Θα σας τα πω ωμά, όπως τα συζητά η πιάτσα και χωρίς δημοσιογραφικές σάλτσες. Είναι πολύ δύσκολο ανεξάρτητοι βουλευτές να δώσουν από τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν συντρέχουν οι λόγοι. Τι έχει αλλάξει π.χ. από τότε που ο Χ βουλευτής έλεγε «περιμένω την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική»; Τίποτα, μηδέν, nothing, nada. Και δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και δεν ανοίξει συνακόλουθα και η συζήτηση για το χρέος. Επομένως; Καλό Δεκέμβριο παιδιά!
Υπάρχει και άλλη μια παράμετρος. Ο βουλευτής θα κάνει κάποια διαπραγμάτευση με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Άλλωστε, αν το δούμε απολύτως κυνικά, η διαπραγματευση στην πολιτική είναι quid pro quo, μια σου και μια μου. Προφανώς και δεν μιλάω για χρηματικά ανταλλάγματα και όποιος το κάνει είναι προβοκάτορας. Περί πολιτικών ανταλλαγμάτων μιλάω. Αν λοιπόν το καράβι της συγκυβέρνησης βυθίζεται, χαζός είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης φερ ειπείν (σχηματικά το λέω) να ξανανέβει στο κυβερνητικό σκάφος, όταν αυτό μπάζει νερά; Γιατί να το κάνει; Για την ηρεμία της παραταξιακής του συνείδησης; Αυτά δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό, μέχρι να πλησιάσουμε την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής, μην περιμένετε θαύματα. Και μην εκπλαγείτε, αν την Παρασκευή το βράδυ δείτε π.χ. τον ανεξάρτητο αλλά στενό συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου, Χρήστο Αηδόνη, να καταψηφίζει την κυβέρνηση, όπως μου είπε χτες ένα πουλάκι.
Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτει λοιπόν προεδρική πλειοψηφία; Με τα παρόντα δεδομένα, όχι. Με τα δεδομένα του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου μπορεί. Πριν από πέντε χρόνια, θα ξέραμε από σήμερα τι θα γίνει. Το 2014 που η ατζέντα αλλάζει τόσο ριζικά από εβδομάδα σε εβδομάδα, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Άλλωστε, ανώτερη κυβερνητική πηγή χθες μου είπε πως το βασικό κριτήριο για το αν θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο χρόνος: τόσο για το timing, όσο και για το περιθώριο της κυβέρνησης να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Πάντως, άλλος κυβερνητικός βουλευτής, πιο αισιόδοξος, έλεγε χτες πως «Πρόεδρος θα βγει οπωσδήποτε και είμαι σίγουρος». Και αυτό που λέει το κρατάω, γιατί αυτός είναι καλός γνώστης του παρασκηνίου και της δεξιάς πολυκατοικίας.
Άλλωστε, ο Ευριπίδης το έχει πει εδώ και 2500 χρόνια: «Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». Όλα θα κριθούν στο σωστό χρόνο, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμα. Συνεπώς; Μη βιάζεστε…
Επιδόρπια
1) Το ΠΑΣΟΚ αναζητά διακριτό ρόλο και ο Μιχάλης (ο Χρυσοχοϊδης) αναζητά διακριτό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Να λένε αλήθεια εκείνες οι κακές γλώσσες που θέλουν τον Μιχάλη τον μεταρρυθμιστή να οραματίζεται εαυτόν ως Πρόεδρο που θα ενώσει βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς υπό τη φιλόξενη σκέπη του; Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ’ αυτό μου φέρνει τρόμο…
2) Κυβερνητικός ανασχηματισμός γιοκ. Αυτό το μαθαίνω από πολύ έγκυρη πηγή. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς εκνευρίστηκε και ζήτησε από τη Σοφία Βούλτεψη να βγάλει ανακοίνωση πως δεν πρόκειται να…ανασχηματιστεί. Οι ψίθυροι υπάρχουν όμως και διακινούνται και από γαλάζιους βουλευτές.
3) Χθες στη Βουλή, μπροστά από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στη Βουλή έλαβε χώρα ένα πολύ ενδιαφέρον πηγαδάκι. Ο άρτι εξελθείς της αίθουσας της Ολομέλειας, υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, τα έλεγε με τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο Βαγγέλη, με παρόντες τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο και τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο ΚαλαφάτΗ. Αντικείμενο; Μάλλον τα όσα είχαν διαμειφθεί εντός της αίθουσας, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη να κάνει λόγο για επιχειρηματίες, φίλους του Πρωθυπουργού που μπορούν με ένα τηλεφώνημα να αλλάζουν νόμους και να σβήνουν πρόστιμα. Από μακριά παρακολουθούσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αλλά έφυγε γρήγορα.