Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Πώς οι καραμανλικοί κρίνουν το παιχνίδι

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Αυτοσυγκράτηση

Ένα μήνυμα που θα έπρεπε όλοι να έχουμε εμπεδώσει, πολλώ δε μαλλον στην περίοδο των εορτών, είναι η αυτοσυγκράτηση. Πέθανε, φερ ειπείν, η αγαπημένη αδερφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη Βάσω, μια γυναίκα μαχητική και αξιαγάπητη, όπως μου έλεγαν άνθρωποι που τη γνώριζαν, και ήρθε πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της απουσίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτή τη φορά ήρθε και με δίκη προθέσεων, καθώς αρκετοί έλεγαν πως ο κ. Μεϊμαράκης βγήκε να πει πως είναι υπερ του συμφώνου στον ΣΚΑΙ μόνο αφού είχε τοποθετηθεί υπέρ του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεχνούν μάλλον πως όταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους πως η ΝΔ θα το υπερψήφιζε, είχε προηγουμένως συνεννοηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη. Και, ούτως ή άλλως, το βράδυ της ψηφοφορίας ήταν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο βράδυ για τη ζωή της αδερφής του κ. Μεϊμαράκη, με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ να μένει όλο το βράδυ στο πλευρό της. Δεν ξέρω γιατί είναι μείζον θέμα όλο αυτό, δεν ξέρω γιατί ψειρίζουμε το πένθος του ανθρώπου και τον τρόπο που διαχειρίστηκε εκείνο το βράδυ τον επερχόμενο θάνατο. Προσωπικά, μπορώ να κρίνω τον κ. Μεϊμαράκη από 100άδες άλλα πράγματα, οπότε αυτό θα το αφήσω στην άκρη. Είπαμε, λίγη αυτοσυγκράτηση!

Σαλάτα: Ο Τσίπρας στην Ελβετία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Φόρουμ του Νταβός που φέτος διεξάγεται 21-24 Ιανουαρίου. Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και κορυφαίους ηγέτες για θέματα, όπως το προσφυγικό και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και τις συνολικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Το γνωστό Φόρουμ θα λάβει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τη χώρα, μιας και έως τότε, θεωρητικά πάντα, το Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, η πρώτη αξιολόγηση θα μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης, ενώ, αμέσως μετά θα έρθουν και η συζήτηση για το χρέος και για τη μορφή της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυρίως πιάτο: Πώς οι καραμανλικοί κρίνουν το παιχνίδι
Αν και έχει επέλθει ένα σχετικό τέλμα, λόγω της χριστουγεννιάτικης ραστώνης, σιγά σιγά και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ ξαναπιάνουν το μέτρημα και αρχίζουν να αναζητούν δεξαμενές για να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την προεδρία της ΝΔ. Το γεγονός πως το εκλογικό σώμα είναι πλέον καθαρό και αποκρυσταλλωμένο βοηθά σε αυτή την προσπάθεια. Ρόλο ρυθμιστή φαίνεται πως θα παίξει το κοινό του Απόστολου Τζιτζικώστα για αρκετούς λόγους.

Αρχικά, θα μειωθεί η συμμετοχή. Το ερώτημα είναι κατά πόσο και δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν πως ο ίδιος θα πάρει μεν τις ίδιες ψήφους, πλην όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα χάσει αρκετές προς τον κ. Μητσοτάκη, μιας και πλέον δεν υπάρχει ο μπαμπούλας της διάσπασης, τον οποίον ενσάρκωνε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι ψηφοφοροι του Άδωνι Γεωργιάδη κατά τεκμήριο θα πάνε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του Απόστολου Τζιτζικώστα όμως; Κάποιοι, ιδίως η νεότερη γενιά, δεν θέλει τον κ. Μεϊμαράκη πρόεδρο. Επομένως, δια του αποκλεισμού αλλά και συνειδητά, κάποιοι θα πάνε στον κ. Μητσοτάκη. Ίσως να μην είναι η πλειοψηφία όμως. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου ο καραμανλισμός έχει ακόμα ισχυρά ερείσματα, πολλοί ψήφισαν Τζιτζικώστα είτε λόγω των τοπικών κέντρων επιρροής (Ιβάν Σαββίδης κλπ.) είτε για άλλους λόγους. Όπως μου έλεγε πολύπειρος κοινοβουλευτικός, ήδη τον έχουν προσεγγίσει πολλοί δήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη που στήριξαν Τζιτζικώστα και του λένε πως θα ψηφίζουν Μεϊμαράκη.

Μα πώς γίνεται αυτό, ιδίως όταν ο κ. Τζιτζικώστας στήριξε την καμπάνια του στην αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Η απάντηση απλή, όπως μου την εξήγησε παλαιός αυτοδιοικητικός: «Οι βόρειοι είναι καραμανλικοί. Έκαναν την αυτονόμηση με τον Τζιτζικώστα, τώρα όμως πρέπει να γυρίσουν στο…μαντρί, γιατί αλλιώς θα τους φάει ο λύκος». Έτσι, με τη λογική του μαντριού και του λύκου, είναι σε πολλούς σαφές πως οι καραμανλικοί μπορεί να κρίνουν την αναμέτρηση.

Για να λέμε την αλήθεια, αν κάνει κανείς μια απλή σφυγμομέτρηση στον κόσμο της ΝΔ, τότε η παράσταση νίκης είναι υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κόσμος της ΝΔ όμως έκανε ήδη μια φορά τη (σχετική) έκπληξη, επομένως μπορεί να κάνει και…δεύτερο μπαμ. Αν αυτό όμως δεν γίνει, τότε το παιχνίδι θα έχει κριθεί στην καραμανλική λεπτομέρεια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων