Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό: Κατρούγκαλος international
Ένας υπουργός του βεληνεκούς και τους στυλ του Γιώργου Κατρούγκαλου δεν περιορίζεται από σύνορα. Έτσι, ο κομψός Ζωρζ εξέδραμε με κατεύθυνση το Βερολίνο. Όπως με ενημέρωσαν σοβαρές πηγές μου, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με την υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, την Σοσιαλδημοκράτισσα (της αριστερής πτέρυγας) Αντρέα Νάλες, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό. Ο υπουργός-ιέρεια του στυλ που απουσίαζε από την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο είδε ορισμένους Γερμανούς βουλευτές και κατά τα άλλα απόλαυσε βόλτες στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και την Κυριακή ενόψει Χριστουγέννων. Τώρα, αν έκανε κάποιο κρυφό ραντεβού βαρύνουσας σημασίας, το οποία θα αποκαλυφθεί συν τω χρονω, εγώ δεν μπορώ να το γνωρίζω ακόμα. Μέχρι τότε όμως, ελπίζω ο Ζωρζ να απόλαυσε τη βόλτα του-είχε και ωραίο καιρό στη γερμανική πρωτεύουσα, χριστουγεννιάτικο. Άντε, γιατί τώρα με τις επαφές με τους θεσμούς, θα πάρει πίκρα.
Σαλάτα: Επαναστάτες με αιτία
Ομολογώ, δεν εξεπλάγην από τον επαναστατικό πυρετό που έπιασε τα γνωστά «μπάχαλα» στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και, σας διαβεβαιώ, δεν θα ασχολούμουν καν, αν δεν διάβαζα μια σχεδόν εξοργιστική ιστορία στο facebook άπό την κυρία Μαριλένα Κασιμάτη, την οποία δεν γνωρίζω προσωπικά. Με αφορμή, λοιπόν, το κάψιμο ενός μικρού συνοικιακού μαγαζιού ενδυμάτων στα Εξάρχεια, η κα. Κασιμάτη έγραψε: «Από αυτό το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων είχα αγοράσει το καλοκαίρι ένα φόρεμα, ένα σακάκι και δύο πανταλόνια. Η κυρία που το είχε, τα σχεδίαζε και τα έραβε μόνη της στο υπόγειο, όπου ήταν το ραφείο. Συντηρούσε την άνεργη και διπλωματούχο κόρη της, η οποία το άνοιγε όταν η μητέρα της πήγαινε για θεραπευτικά λουτρά στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Ήταν συμπαθέστατη και έκανε εδώ και 40 χρόνια αξιοπρόσεχτες και φθηνές δημιουργίες στον ίδιο χώρο, στον ίδιο δρόμο, στη Θεμοστοκλέους, επιλέγοντας πάντα βαμβακερά υλικά, γιατί τα συνθετικά της έφερναν δύσπνοια. Έβλεπες πως ήταν από τα παλιά εκεί. Μόνο τις Κυριακές έκλεινε και να που την Κυριακή μπήκε το μπουρλότο. Ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί έχω στενοχωρηθεί πολύ, πάρα πολύ με την ολική καταστροφή της οικογένειάς της και τη δική της. Για το τίποτα!». Παιδιά, πραγματικά συγχαρητήρια, είστε άξιοι. Χτυπήσατε το μεγάλο κεφάλαιο. Σας συγχαίρω και σας αποστέλλω και ένα φάσκελο, εν είδει συγχαρητηρίων. Επίσης, οι εταιρείες που προμηθεύουν με κάδους τον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να σας ανακηρύξουν σε ευεργέτες τους, μιας και έρχονται άγιες μέρες. Πάντα άξιοι, ξαναεύχομαι!
Κυρίως πιάτο: Πώς το φιάσκο της συναίνεσης μπορεί να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ
Ήθελε πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας τη συναίνεση των άλλων πολιτικών αρχηγών; Ακόμα και αν δεχτούμε πως την ήθελε, με την ομιλία του το Σάββατο στον προϋπολογισμό απεδείχθη πως συναίνεση, τέλος, πάπαλα, φινίτο. Δεν έχει συναίνεση προς ώρας.
Τείνω, συζητώντας με διάφορους, φίλους και πηγές, να καταλήξω πως η απόπειρα συναίνεσης ήταν ένα ακόμα εσωτερικό παίγνιο του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τους βουλευτές του. Το παιγνιο αποτυπώνεται απλά: έρχονται πολύ κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης. Αυτά τα νομοσχέδια, βέβαια, δεν είναι μόνο κρίσιμα, είναι και πολύ σκληρά. Ορισμένα, δε, σαν το ασφαλιστικό έως και αιματηρά. Με άλλα λόγια, η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών πρέπει να μείνει ισχυρή, ενώ η κυβέρνηση περνά το μεγαλύτερο μέρος του Μνημονίου, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των θεσμών, με αποτέλεσμα να εχει επιβληθεί τρομακτικό frontloading.
Ανοίγοντας τη βεντάλια της συναίνεσης, ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε τις αναμενόμενες αρνήσεις από τους άλλους πολιιτκούς αρχηγούς, οι οποίοι δεν θέλουν να επωμιστούν το πολιτικό βάρος του μνημονίου Τσίπρα.. Χωρίς συναίνεση λοιπόν η κυβέρνηση είναι μόνη της. Ούτε καν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη δεν…προθυμοποιήθηκε. Με άλλα λόγια, το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του είναι: «ψηφίστε γιατί θα πέσουμε». Και είναι, όπως και να το κάνεις, μεγάλη η ευθύνη ενός βουλευτή να ρίχνει την κυβέρνησή του, ιδίως όταν είναι άμαθος στην εξουσία.
Τον Αλέξη Τσίπρα πάντως βοηθά και η αντιπολίτευση με τη στάση της. Όταν κάποιοι υπαινίσσονται πως αυτή η Βουλή θα μπορούσε να δώσει νέα κυβέρνηση, αλλά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, τότε ευαγγελίζονται το πολιτικά αδύνατο και δίνουν ένα ακόμα, πολύ πιο σημαντικό επιχείρημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος λέει στους βουλευτές του και κάτι ακόμα: «ψηφίστε, γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα ψάχνει τρόπο να μας τυλίξει και να μας βάλει σε οικουμενική κυβέρνηση».
Με αυτά και με αυτά, αν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, τότε έχει κερδίσει τον πολιτικό του χρόνο. Πώς θα τον διαχειριστεί, αν τα καταφέρει, είναι το ζητούμενο και για τον ίδιο.