Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Στην πρέσα

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Χρειάζομαι επειγόντως μια μουσική αγωνίας. Να, αυτό το soundtrack από τα Σαγόνια του Καρχαρία θα ήταν ιδανικό. Αυτός ο αγωνιώδης ήχος της κλιμάκωσης θα ήταν ό,τι πρέπει για να σας περιγράψω το κλίμα που επικρατεί τούτη τη μαύρη ώρα στο πολιτικό στερέωμα.

Αρχινώ με τα της κυβερνήσεως. Θα τα πούμε απλά, για να καταλαβαινόμαστε. Τόσο ο Πρόεδρος Αντώνη όσο και ο Πρόεδρος Βαγγέλης, ένιωσαν για τα καλά τη σφιχτή θηλιά του αδιεξόδου να τους πνίγει (τι ποιητικά που τα λέω, άρλεκιν έπρεπε να γράφω). Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Τρόικα τους έψηνε το ψάρι στα χείλη, μόνο καυτά αυγά κάτω από τις μασχάλες δεν τους είχε βάλει. Άσπρο έλεγαν αυτοί, μαύρο έλεγε η Τρόικα. Ολυμπιακός έλεγαν αυτοί, Παναθηναϊκός η Τρόικα. Τέτοιες αντιθέσεις για να καταλάβετε. Μα γιατί το έκαναν αυτό οι γλυκύτατοι Τροικανοί;

Σε μια φάση brainstorming που κάναμε τηλεφωνικώς με μια φίλη, εμπλεκόμενη με την πολιτική, διερωτόμασταν γιατί η Τρόικα πάει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης. Και αίφνης, χθες, κατάλαβα πως δεν τους ενδιαφέρει να τραβήξουν κανένα χαλί κάτω από τα πόδια καμίας κυβέρνησης. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν τη δουλειά τους και να εξασφαλίσουν τόσο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης όσο και τα λεφτά τους.

Αυτός που με βοήθησε να ξεμπλοκάρω, ήταν ένας άνθρωπος που είναι στα μέσα-έξω με το Μαξίμου. «Οι Τροϊκανοί μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω στο δημοσιονομικό κενό και στο ζήτημα με τις 100 δόσεις και να ζητήσουν περισσότερα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων». Bingo, λατρεμένοι μου αναγνώστες! Για να το πούμε κομψά, οι δανειστές πράγματι δεν ανησυχούν τόσο για το δημοσιονομικό κενό. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πως ίσως το υπερεκτιμούν, για να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης. Ήδη, όπως πληροφορείται η στήλη, στο θέμα των 100 δόσεων έχουν κάνει πίσω και δήλωσαν σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου πως θα περιμένουν αρχικά την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα αξιολογήσουν την επάρκεια του μέτρου.

Αυτό που νοιάζει τους δανειστές μας είναι να γίνουν δύο πράγματα και θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως πώς μπορούν και τα δύο να γίνουν: 1) να κλείσει όποια εκκρεμότητα υπάρχει από τα μνημόνια 2) να υπάρξει κλίμα συναίνεσης και να μην τιναχθεί στον αέρα η σταθεροποίηση των προηγούμενων ετών. Πώς κλείνουν οι εκκρεμότητες; Με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά που συζητάνε Τρόικα και Αθήνα είναι ακριβώς οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει από τα μνημόνια. Και ό,τι δεν γίνει τώρα, θα γίνει εντός του 2015. Και για ό,τι μείνει σε εκκρεμότητα, θα υπάρξει κάποιου δέσμευσης με σαφές χρονοδιάγραμμα του στυλ «τον Μάρτιο θα γίνει αυτό». Και αυτό θα είναι δεσμευτικό!

Όσο για το κλίμα συναίνεσης, εδώ αρχίζει το αγαπημένο μου κομμάτι. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο θεσμικός Αλέξιος. Γιατί ο Αλέξιος, εκτός από θεσμικός βεβαίως βεβαίως, είναι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εν αναμονή Πρωθυπουργός. Υπάρχει προοπτική να γίνει Πρόεδρος Αλέξιος; Η στήλη επικροτεί, ακούγεται πιο βαρύγδουπο. Λοιπόν, ο θεσμικός-προς ώρας-Αλέξιος πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο να μπει στην εξίσωση. Απ’ ότι μαθαίνω, εντός του ΣΥΡΙΖΑ άρα και ο Αλέξιος αντιλαμβάνονται πως έρχεται η ώρα, όχι του Γιάννη Βαλαώρα, αλλά της ευθύνης. Και έρχεται η ώρα που ή θα πρέπει να επιδείξουν μετριοπάθεια απέναντι στους Ευρωπαίους ή η ώρα να ταυτιστούν με τον Λαφαζάνη. Βασικά, είναι η ώρα που φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, η ώρα της επιλογής.

Γι’ αυτό, εικάζω εγώ τώρα με το φτωχό μου μυαλό και την αντιστοίχως φτωχή μου πληροφόρηση, θα μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω ως προς το πόσο κάθετοι είναι ως προς τις «μνημονιακές μεταρρυθμίσεις». Και αν δεν θέλουν να τις πουν μνημονιακές, ας τις πουν και Βαγγέλη, ποσώς με ενδιαφέρει.

Πάντως, ο θεσμικός Αλέξιος δεν θα περάσει γρήγορα την πόρτα του Μαξίμου για να συναντηθεί με του ντουέτο που μας κυβερνά, αυτό φρόντισαν να μου το ξεκαθαρίσουν χθες από το Μαξίμου. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι του ράβουν και αυτού κοστουμάκι-ω ναι! Δεν σημαίνει πως θα του πουν «άρον άρον υπόγραψον το μνημόνιον, ίνα υπάγωμεν εις τα οικίας μας» αλλά το πλαίσιο που διαμορφώνεται θα αναγκάζει τον Αλέξιο να διαλέξει: ή με τους Ευρωπαίους και μετριοπαθής ή με την ομορφάδα του Λαφαζάνη και επαναστάτης με πολλά άμεσα προβλήματα.

Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση στην πρέσα για να αντιμετωπίσει όσα ανέβαλε και δεν έκανε στο παρελθόν και ο θεσμικός Αλέξιος στην πρέσα γιατί το κοστουμάκι που του ράβουν του πέφτει λίγο στενό. Γενικώς, στην πρέσα.

Επιδόρπια

1) Με σχετική βεβαιότητα, μπορώ να σας πω τούτο: με δεδομένο πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ισχυρό διακύβευμα για την προεδρική εκλογή, η συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση και πιστωτική γραμμή στήριξης μπορεί να αποτελέσει το διακύβευμα της Προεδρικής εκλογής. Δηλαδή, να έρθει αυτή λίγο πιο μπροστά, εντός του Ιανουαρίου και η κυβέρνηση να παρουσιάσει συνοπτικά το δίλημμα: «Έχουμε μια συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της χώρας. Ή στηρίζετε, μένουμε και την εφαρμόζουμε ή δεν ψηφίζετε και αναλαμβάνετε το κόστος να γυρίσουμε στο 2012 και να είμαστε ξεκρέμαστοι». Το μόνο που θα πω και πάλι είναι, αχ Αλέξιε…

2) Παναγιώτης Μελάς κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι: επί έτη πολλά βουλευτής της ΝΔ, αφοσιωμένος ρέκτης του Κώστα του Καραμανλή και νυν βουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Τι είπε; Ότι μπορεί να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δει βέβαια ποιο θα είναι και το πρόσωπο και επίσης υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει για νέα συμφωνία με τους δανειστές, αν αυτή βελτιώνει τη σημερινή κατάσταση. Να θυμίσω πως ο γιος του, Γιάννης, είναι δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον Γιάννη Μώραλη και ακούγεται πως θα μπορούσε να ενταχθεί σε γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Άρχισαν οι κυβιστήσεις πάντως…

3) Μαθαίνω πως ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος ψάχνει να διευρύνει το κόμμα του. Δηλαδή, από λυόμενο που είναι τώρα, να το κάνει τροχοβίλα. 22-23 Νοεμβρίου μάλιστα έχει και συνέδριο το κόμμα-λυόμενο και ένας-δυο άνθρωποι που έχουν μείνει και μου μιλάνε από τον Άγιο Σώστη μου λένε πως ο πρώτος στόχος είναι η διεύρυνση, ο δεύτερος να ανέβουν τα ποσοστά γύρω στο 5% και αργότερα στο 7%. Έχω να του προτείνω λύση! Να πάρει στο κόμμα του την Έλλη Παπαγγελή, το νούμερο του κολλαγόνου, όπως λέγαμε τη Δευτέρα, η οποία έκανε μια ανιστόρητη ανάλυση για το Πολυτεχνείο και βρήκε στήριξη μόνο από τον Φαήλο Κρανιδιώτη και κάτι άλλους που ηδονίζονται με τον ήχο της ερπύστριας. Αν την πάρει ο Πρόεδρος Πάνος, τον διαβεβαιώ πως θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στη ΝΔ και ένα μεγάλο βήμα για την ανακύκλωση πλαστικών.

4) Έκτο εγγόνι για την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε λίγο θα χρειάζεται mini bus για να τα πάει όλα μια εκδρομή. Πέρα από την πλάκα, το παιδί της Αλεξίας Μπακογιάννη και του Ανδρέα Παπαδόπουλου γεννήθηκε το πρωί της Τετάρτης. Από τη στήλη ευχές να είναι γερό και καλότυχο.

5) Η στήλη γίνεται και ραδιοφωνική πλέον! Με ειδήσεις, πληροφορίες, σχόλια και χιούμορ, όπως το κάνουμε και εδώ άλλωστε, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (ίσως και καμιά Τετάρτη) στο ID Radio (idradio.gr) στο μαγκαζίνο της Ελένης Γκρίγκοβιτς, της Σταυρίνας Δημητρίου και του Γιάννη Δοντά «3 με 4». Φρέσκα άτομα στον σταθμό, με πολλή όρεξη και ο γράφων δεν θα μπορούσε να χάσει φυσικά την ευκαιρία!

6) Εκτάκτως τη Δευτέρα δεν θα σερβίρουμε, γιατί η Κουζίνα, ελέω απόδρασης στο Λονδίνο, κατεβάζει για λίγο ρολά. Από την επόμενη βδομάδα και πάλι, με την καθιερωμένη διπλή, εβδομαδιαία δόση, για να μη πάθετε και κανένα στερητικό με απρόβλεπτες συνέπειες και ξαναψάχνω αναγνώστες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων