Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Θα γίνει της…λίστας

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Mega δράματα

Εν πρώτοις, να σας ευχηθώ καλή χρονιά. Η στήλη μας, εδώ στο φιλόξενο RP, αλλάζει για δεύτερη φορά χρόνο από τότε που ξεκινήσαμε, το φθινόπωρο του 2014 και εύχεται υγεία, επιτυχίες, χαμόγελα και χαρούμενες στιγμές. Και να πληρώνετε καμιά εφορία, κανένα ταμείο κλπ., γιατί δεν μας βλέπω καλά. Να, ας πούμε, εκεί στο Mega έχουν κάτι μήνες να πληρωθούν, γιατί οι μέτοχοι σκοτώνονται για την ΑΜΚ του καναλιού. Πρόκειται πλέον για ένα κανάλι με τεράστιο δανεισμό, ίσως μη διαχειρίσιμο, και ένα επίσης μεγάλο εύρος οφειλών, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί του δεν έχουν καταφέρει να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους. Συν τοις άλλοις, όπως μου έλεγε πολύπειρος της πλατείας Κολωνακίου, έγινε προσπάθεια να βρεθεί και νέος παίχτης για το κανάλι που ίσως να μπορούσε να επωμιστεί ένα μέρος των βαρών, πλην όμως μέχρι στιγμής η προσπάθεια έχει πέσει για τα καλά στο κενό. Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση, καθώς σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και το κανάλι θα πρέπει να έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά-κάτι που γίνεται μόνο μέσω ΑΜΚ και μέσω δραματικής εκ νέου μείωσης του κοστολογίου. Όλα αυτά τα ζοφερά οδηγούν κάποιους στη σκέψη, μήπως πρέπει…το μαγαζί να πάει για φούντο, προκειμένου να καθαρίσει και οι μεγάλοι παίχτες να προχωρήσουν με τα υπόλοιπα σχέδιά τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ισχυρίζονται πως το εν λόγω μαγαζί είναι αυτό που στο χωριό μου λένε too big to fail.

Σαλάτα: Κοντομηνάς μαινόμενος

Μιας και έχω πιάσει τα μιντιακά και τηλεοπτικά, τα οποία το επόμενο διάστημα την αφορμή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα μας απασχολήσουν πολύ, έτερος καλοθελητής της πλατείας Κολωνακίου με ενημέρωση το ΣΚ που μας πέρασε πως το μεγάλο αφεντικό Δημήτρης Κοντομηνάς έχει μπει σε περιπέτειες. Αφενός, έχει μπει σε μια διαδικασία εξυγίανσης του ομίλου, κάτι που σημαίνει πως ζημιογόνες θυγατρικές χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης βαίνουν προς…αντιμετώπιση. Από την άλλη, ο Alpha παραμένει η ναυαρχίδα του και το μεγάλο του μέσο για την επιβίωσή του και την επόμενη μέρα. Άλλωστε, το εν λόγω κανάλι έχει τηρήσει αρκετά φιλική στάση προς της κυβέρνηση, χωρίς να ασκεί ιδιαίτερη κριτική για «ενοχλητικά θέματα» και γι’αυτό και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν το εντάσσουν στον κύκλο των καναλιών της διαπλοκής. Από την άλλη, το αφεντικό έχει σοβαρό πρόβλημα για δύο λόγους: αφενός, βεβαιώθηκε και είναι άμεσο απαιτητό ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση του ΤΤ, από την άλλη οι οικονομικοί εισαγγελείς εξακολουθούν να έχουν μια εκκρεμότητα για ένα μεγάλο ποσό, το οποίο προσπαθούν να ταυτοποιήσουν με βάση τις φορολογικές του δηλώσεις. Με τη σειρά του ο καναλάρχης είναι μαινόμενος και βλέπει πίσω από αυτές τις κινήσεις συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον καταδιώκουν. Εγώ, πάντως, ξέρω πως βάσει του νομοσχεδίου, ο ενδιαφερόμενος για μια τηλεοπτική συχνότητα στον νέο τηλεοπτικό χάρτη, θα πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, μύλος θα γίνει…

Κυρίως πιάτο: Θα γίνει της…λίστας

Θέλω να σας πω πως οι βόλτες μου το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς ήταν ιδιαίτερα αποδοτικές σε επίπεδο πληροφοριών και ειδήσεων. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια, για να φύγουμε από το ζήτημα του τηλεοπτικού τοπίου, είναι αυτό των λιστών με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πρώτα απ’ όλα, όπως έλεγε πρόσωπο που τα πράγματα αυτά τα ξέρει καλά, κλειδί ήταν η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο με αρμοδιότητα τα ζητήματα της διαφθοράς. Καλός και χρυσός ο Παναγιώτης Νικολούδης, αλλά τεχνοκράτης και ήθελε αρκετά περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετεξελίσσεται σε…killer. Αναλαμβάνει μια αποστολή, το επεξεργάζεται με το team που έχει συγκροτήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και προβαίνει στις αντίστοιχες ενέργειες.

Έτσι, έφτασε στην Ελλάδα η λίστα Μπόργιανς και μάλιστα στις 16/1 για να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που υπερβαίνει τις λίστες με τους φοροφυγάδες και ο ίδιος ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς. Η εν λόγω είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, μας ήρθε στο τσάμπα και θα βοηθήσει να εισπραχθούν σημαντικήά ποσά, γιατί η ταυτοποίηση έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ σύντομα θα σταλούν και τα πρώτα ραβασάκια σε μεγαλοκαταθέτες της λίστας να περάσουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για…καφεδάκι της παραηγοριάς. Το καλύτερο, δε, είναι ότι σε ορισμένους έχει πέσει πανικός, μόνο και μόνο με την αναφορά των λιστών, χωρίς να γνωρίζουν ρητά, αν το όνομά τους είναι ή όχι μέσα.

Παράλληλα, πρέπει να περιμένουμε και τη νέα λίστα Φαλσιανί, αλλά και δυνητικά νέα στοιχεία που έχει να δώσει το πρώην στέλεχος της HSBC, ο οποίος εκτιμά πλέον πως τα στοιχεία που δίνει δεν θα πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Τέλος, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως σύντομα θα έχουν και στοιχεία για νέες ροές χρήματος, ιδίως γι’ αυτές που μετά το 2010 έφυγαν από την Ελβετία (κυρίως) και μετακινήθηκαν προς άλλους φορολογικούς παραδείσους, κατά τεκμήριο βρεχόμενους από θάλασσα.

Όπως, σαφώς καταλαβαίνετε, το επόμενο διάστημα έχει να γίνει της…τρελής σε αυτό το μέτωπο, ιδίως την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και αγροτικά.

Κουιζ:
-Ποιος…επιχειρηματίας είδε το πρόγραμμα του Σάκη Ρουβά μια από τις προηγούμενες μέρες στο νέο club Estate με τους δύο μπράβους του περιμετρικά του τραπεζιού, μη αφήνοντας κανέναν να προσεγγίσει το τραπέζι, ακόμα και αν ήθελε να πάει…στο δικό του τραπέζι; Μήπως ανάλογα κρούσματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα γνωστά μαγαζιά; Φερ ειπείν, το Έναστρον επί της Πειραιώς;
-Αληθεύει, πως στην Εθνική Τράπεζα μάλλον θα καεί ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αλλά η Λούκα Κατσέλη μπορεί…να την γλιτώσει;
-Τελικά, πόσο να κόστισε το τρομερό και πολυήμερο γκαλά που έκανε τις μέρες των Χριστουγέννων στο περίφημο Gstaad Palace ο πρόεδρος του μπασκετικού Άρη Νίκος Λάσκαρης μαζί με τη σύζυγό του Τζώρτζια Ευσεβίου; Κόστισε περισσότερο απ’ όσα εισπράχθηκαν για φιλανθρωπικούς λόγους; (αλήθεια ρωτάω, γιατί αγνοώ). Πάντως, τραγούδησε ο Αντώνης Ρέμος που παρεμπιπτόντως είναι Ηρακλής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων