Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Το ΔΝΤ περιμένει τους Ευρωπαίους

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Εναλλακτική ακούω και εναλλακτική βλέπω

Έχει αρχίσει και με κουράζει πολύ ο σύντροφος Παναής Λαφαζάνης. Πήρε το βήμα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και αφού είπε τα δικά του περί μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και για ιδιότυπη δικτατορία του Ευρώ, όπως χαρακτήρισε τη μορφή του πολιτεύματος, άρχισε πάλι να μιλά για εκείνη την περίφημη εναλλακτική που έχει η χώρα. Το είπα και πριν, έχω αρχίσει και κουράζομαι πολύ. Ο σύντροφος, σαν γνήσιος παλλιοκομμουνιστής που είναι, μιλά πολύ χωρίς να λέει τίποτα. Ακούμε εναλλακτική και εναλλακτική δεν βλέπουμε. Σαν εκείνους τους τυφλούς που μιςόβλεπαν και κλαψούριζαν “ελεήστε τον αόμματο, κόσμο ακούω και κόσμο δεν βλέπω”. Εντάξει, το ευρώ είναι ομηρεία, η απαγκίστρωση είναι σωτηρία, και μετά τι; Σε αυτά τα κρίσιμα και σημαντικά δεν απαντά ο σύντροφος με πονηριά, καθώς γνωρίζει πως, αν αρχίσει τον δεκάρικο της δραχμής με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, δεν τον βλέπω να μαζεύει ούτε τους δικούς του.

Σαλάτα: Ο Ανδρέας, η Μποφίλιου και το γεμιστό καλαμάρι

Ομολογώ πως με έκπληξη διάβασα μια διαφορετική συνέντευξη του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και στον φίλο μου Θανο Τριανταφύλλου. Εντελώς χαλαρός ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής, για την έκπληξη του κινηματικού σχήματος του Μένουμε Ευρώπη, για την αγαπημένη του τραγουδίστρια που δεν είναι άλλη από την Νατάσσα Μποφίλιου (αν μπει κανείς στο γραφείο του στη Συγγρού έχει μεγάλες πιθανότητες να τον πετύχει να την ακούει), αλλά και την έκπληξή του από το πρόγραμμα του Διονύση Σχοινά. Έχει ησυχαστήριο σε κάτι βουνά της Ευρυτανίας, κοντά και στη δική μου πατρίδα, την Καρδιτσαρα, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει να σκέφτεται τη δημιουργία οικογένειας, μιας και οι πρώτες άσπρες τρίχες άρχισαν να εμφανίζονται. Πάντως, την έκπληξη την έκανε μαγειρεύοντας ένα γεμιστό καλαμάρι με τυριά και λαχανικά, συνταγή του πατέρα του. Για να μείνουμε βέβαια και στα πολιτικά της ΝΔ, με απόφαση του διαγραμματειακού του κόμματος υπό τον κύριο Παπαμιμίκο, στις 4/10 θα διεξαχθεί προσυνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συζητηθούν οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος, ενώ η μεγάλη εθνική συνδιάσκεψη, όπου θα γίνει όλο το τζέρτζελο, θα λάβει χώρα στις 17/10 στην Αθήνα.

Κυρίως πιάτο: Το ΔΝΤ περιμένει τους Ευρωπαίους

Είδα μια ανησυχία να απλώνεται ολούθε από την απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ να εγκρίνει ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής, αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν ομαλοποιηθεί ο ρυθμός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία έκπληξη, αν και το μόνο που εκπλήσσει η είναι η ζέση των Financial Times να δημιουργήσουν εντυπωσεις. Ήταν ήδη σαφές και το είχε εξηγήσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους βουλευτές του CDU, όπως πληροφορούμαι, πως αυτή την ώρα το ΔΝΤ δεν μπορεί τυπικά να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, πλην όμως τα κριτήρια που θέτει θεωρητικά θα πληρούνται μετά την πρώτη αξιολόγηση, όταν και θα μπει στο τραπέζι και το ζήτημα του χρέους. Συνεπώς, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο αλλά και Έλληνας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ενόχλησα δεν είχαν ανησυχίες.

Άλλωστε, στην Αθήνα έφτασε η σκληρή Ντέλια Βλεκουλέσκου, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ και οι συζητήσεις θα είναι σκληρές και έντονες, μιας και η εντολή για πολιτικές διαπραγματεύσεις υφίστανται. Εντολή για πλήρες staff level agreement δεν υφίσταται, εκτιμάται όμως πως αυτός ο σκόπελος θα αποφευχθεί πολιτικά, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει επίλυση. Ούτως ή άλλως, πρόγραμμα του ΔΝΤ υπάρχει και αυτό λήγει τον Μάρτιο του 2016, συνεπώς δεν υπάρχει βιασυνη.

Είναι όμως σαφές πως υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις επί πολλών ζητημάτων μεεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να θέλει, αν όχι να μειώσει την έκθεση του στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον να διασφαλίσει με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά του

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων