Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ταυτοτητούλες έχουμε όλοι; Διαβατηριάκια; Διπλωματάκια οδήγησης; Από τη στιγμή που τα εκλογικά βιβλιάρια μας άφησαν χρόνους, αυτά τα τρία έχουν πάρει τη θέση τους. Αν κρίνω λοιπόν από τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για τον ΠτΔ, τότε με βλέπω να χρειάζομαι άμεσα το διαβατήριό μου και αυτή τη φορά δεν θα είναι για να ταξιδέψω.
Θα τα πάρουμε όλα με τη σειρά και εγώ θα σας πω τα δεδομένα. Συμπεράσματα να βγάλετε μόνοι σας, για να μην με πείτε προκατειλημμένο
160 βουλευτόνια-μεταρρυθμιστόνια ψήφισαν για Πρόεδρο. Τους συγχαίρουμε, τους ευχαριστούμε, θα τους ξαναχρειαστούμε σε μια βδομάδα ξανά. Ο Παναγιώτης ο Μελάς ήταν 80% υπέρ και 20% κατά του Σταύρου Δήμα, χθες ψήφισε «παρών», στη δεύτερη θα ψηφίσει «υπέρ». Κανείς δεν κατάλαβε γιατί, το μόνο που κατάλαβα είναι πως 80+20+100%. 100% αυτό που έκανε κάποιος τον βοήθησε να το σκεφτεί για να σταλεί ένα μήνυμα.
Ο άλλος ο Μεγαλέξανδρος από τη Βέροια, ο Γιοβανόπουλος, απουσίασε και ζήτησε με ανακοίνωσή του «κοινό νου» από τις πολιτικές δυνάμεις. Ότι τον έχει τον «κοινό νου» ο Κώστας ο Μεγαλέξανδρος (το παρατσούκλι από μια καταπληκτική ομιλία του στη Βουλή που είχε πει πως έρχεται ως εκπρόσωπος της Μακεδονίας και απόγονος του Αλέκου) και περιμένει και από τους άλλους να τον βρουν. Είναι και ορισμένοι άλλοι, οι οποίοι κάνουν τους δύσκολους τώρα, αλλά αν σφίξουν τα γάλατα θα ψηφίσουν. Ωραία, πόσους βγάζουμε; 165; Άντε, το αφήνω 167 μάστορα γιατί είσαι εσύ.
Οι πασόκοι, οι οποίοι ως γνωστόν είναι γατόνια της πολιτικής και συνηθισμένοι στην καμαρίλα, το ψυχανεμίστηκαν από νωρίς: δεν περπατάει το πράγμα. Ήδη από το μεσημέρι ο Πρόεδρος Βαγγέλης πρότεινε στον Πρόεδρο Αντώνη να μαλακώσει λίγο και να υιοθετήσει και μια πιο ευέλικτη στάση, αν τα νούμερα δεν βγαίνουν. Δηλαδή να δεχθεί να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές μετά τον Ιούνιο π.χ. και να υπάρξει συναίνεση από πολλούς βουλευτές για τον ΠτΔ.
Οι νεοδημοκράτες, επίσης χρόνια στο κουρμπέτι το ψυχανεμίζονται πως το γλυκό πολύ δύσκολα θα δέσει. Κάνουν ετοιμασίες για εκλογές και πολλοί ήδη κλείνουν αίθουσες για ομιλίες, πίτες κλπ. Μεταξύ τους συζητούν πως κάτι πρέπει να γίνει και για πρώτη φορά από την αρχή τις ιστορία «δείχνουν» το Μαξίμου και λένε πως ο Πρόεδρος Αντώνης πρέπει να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του και να μην αφήσει τη χώρα να συρθεί σε εκλογές. Εκτός και αν…
«Τι εκτός και αν, κύριε Γιώργο;» θα ρωτούσε κάποιος. Και θα απαντούσα «εκτός και αν έχει πλέον ριφθεί ο κύβος για εκλογές». «Δηλαδή, κύριε Γιώργο;» θα με ξαναρωτούσε ο ίδιος, ο οποίος θα με κοιτούσε με απορία. «Δηλαδή, αγαπητέ μου φίλε, μπορεί στο Μαξίμου να έχουν αποφασίσει πως το πράγμα δεν βγαίνει, η ιστορία με την Τρόικα δεν βγαίνει, γιατί να μην κάνουμε και εμείς το σάλτο μορτάλε και να περιμένουμε; Ούτως ή άλλως, σενάριο αλλαγής του Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει, οι δελφίνοι ακόμα βγάζουν δόντια» θα του απαντούσα, επικαλούμενος ένα σενάριο που έχει φτάσει στ’ αυτιά μου. Σενάριο, το ξαναλέω, όχι ειλημμένη απόφαση.
Πάντως, αν δεν βγει Πρόεδρος (και εδώ να σας πω πως κορυφαία κυβερνητική πηγή, πιο κορυφαία δεν παίρνει, έχει διαβεβαιώσει τη στήλη πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΔΕΝ πρόκειται να αποσυρθεί ο Σταύρος Δήμας), οι εκλογές θα γίνουν μάλλον στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρωθυπουργικό συνεργάτη, ο οποίος διαβεβαίωνε κόσμο και κοσμάκη χθες πως δεν υπάρχει πρόθεση στο Μαξίμου να βασιστεί μια ενδεχόμενη συναίνεση πάνω στην προαναγγελία εκλογών μετά τον Ιούνιο. Εκτός, αν κάτι αλλάξει και ο πρωθυπουργός κάνει το μεγάλο βήμα προς τη συναίνεση, αν και δεν το βλέπω.
Φυσικά, αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργικός συνεργάτης είναι και η απάντηση σε όσους με βάση τα παραπάνω ονειρεύονται μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μια κυβέρνηση πολιτικά ξεδοντιασμένη, «ειδικού σκοπού» είναι περίπου αυτό που οραματίζονται ορισμένοι στο εξωτερικό. Συνεπώς, το γεγονός πως ο πρωθυπουργικός συνεργάτης φανέρωσε το δίστρατο «ΠτΔ ή εκλογές» είναι και μια γραμμή άμυνας, ώστε να κοπεί η συζήτηση για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ή αλλιώς για «τις πολιτικές πρωτοβουλίες», όπως το λένε κομψά κάποιοι κορυφαίοι.
Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρω!
Επιδόρπια
-
Καταχαρούμενος χθες ο Αλέξιος. Όσοι τον είδαν να βγαίνει από την Ολομέλεια και να πηγαίνει στο γραφείο του μου είπαν πως καιρό είχαν να τον δουν τόσο ευδιάθετο. Πάντως, στη δήλωση που έκανε στις κάμερες στο περιστύλιο δεν είχε μαζί του το νταούλι του και πολύ στενοχωρήθηκα. Δηλαδή, δεν θα μας δείξει το διαπραγματευτικό όργανο της χώρας σε περίπτωση που κυβερνήσει, ώστε να δούμε αν το παίζει καλά; Βέβαια, για να μην τον αδικώ, άκουσα καλά λόγια να έρχονται από το καφενείο της Βουλής. Ακόμα και γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν πως ο Αλέξιος έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα έξυπνες κινήσεις
-
Εγώ είμαι μικρός και δεν έχω προλάβει την τέντα του Ωνασείου αλλά κάτι παρόμοιο στήθηκε χθες στο πλαϊνό μέρος της Βουλής. Έβρεχε καρέκλες, όμως οι αιτήσεις διαπιστεύσεων από τα ξένα κανάλια έσπασαν κάθε πιθανό ρεκόρ, επομένως κάπως έπρεπε να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι από τη βροχόπτωση. Η διαφορά με το Ωνάσειο είναι πως οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, απλά οι περισσότεροι περίμεναν έξω για τις δηλώσεις και έκαναν και κουτσομπολιό στο ενδιάμεσο. Βέβαια, το highlight ήταν η πτώση του Τάκη Κάμπρα, του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Βουλής, ο οποίος περίμενε τον Πρόεδρο Αντώνη στα σκαλιά και ξαφνικά, παρ’ τον κάτω. Γλίστρησε και μέτρησε τα σκαλιά του περιστυλίου. «Πέσαμε αλλά σταθήκαμε όρθιοι» έγραψε μετά στο twitter. Δεν πρέπει να αναφερόταν στην ψηφοφορία πάντως…
-
Στο διάδρομο της Βουλής συναντήθηκαν Ντόρα και Χρύσανθος, επίθετα δεν αναφέρω γιατί και τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται. «Μη με πλησιάζεις είμαι άρρωστος» είπε ο Χρύσανθος στην Ντόρα (όχι ότι είχε πρόθεση η γυναίκα) και αυτή του απάντησε «Δε σε πλησιάζω στα καλά θα σε πλησιάσω ενώ είσαι άρρωστος;». Ζβιιιν το καρφί, έφυγε! Σε άλλα νέα, η Ντόρα του είπε πως «έχω ζητήσει πολιτικές πρωτοβουλίες» και ο Χρύσανθος της απάντησε «καθαρές λύσεις». Και εγώ έχω να προσθέσω «ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ». Με άλλα λόγια, διάλογος κωφών.