Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: το μεγάλο ντέρμπι στο λιμάνι για τον ΟΛΠ

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Οι καντίνες του λαϊκού βάρδου

Ευρισκόμενος εν Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο για ένα τριήμερο break έμαθα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Πηγή μου λοιπόν μου ψιθύρισε πως πολύ γνωστός λαϊκός βάρδος, με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του και πολλά χρόνια καριέρας έχει βρει μια σίγουρη καβάτζα που δεν είναι άλλη από καντίνες στην Παραλιακή. Ο εν λόγω, όντας χρόνια στη νύχτα, έχει καταλάβει πως είναι πολύ χρήσιμο μετά από ένα καλό ή κακό ξενύχτι να υπάρχει στο δρόμο μια καντίνα, ώστε να μπορείς να φας κάτι και να έρθεις στα ίσια σου. Ο δαιμόνιος τραγουδιστής λοιπόν, ο οποίος και στο παρελθόν είχε προβεί σε επιχειρηματικά τολμήματα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εστίασης και μάλιστα, όπως μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει την κατάσταση, είναι και ιδιαίτερα νομοταγή, καθώς ποτέ δεν λειτούργησε τις καντίνες του χωρίς άδεια. Γιατί αναφέρω τώρα το εν λόγω θέμα; Διότι, πρόσφατα κατάφερε εκ νέου ο συμπαθής βάδος να ανανεώσει την άδεια της καντίνας του, αφού έγινε στενός κορσές σε πολλούς κρατικούς παράγοντες, καθώς η ελληνική γραφειοκρατία μπορεί να πνίξει τον οποιοδήποτε τολμήσει να απασχοληθεί επιχειρηματικά. Επειδή όμως ο… Πόντιος είναι επίμονος, τα κατάφερε. Έτσι, πλέον ο γνωστός ερμηνευτής μπορεί να λειτουργεί τις καντίνες του κανονικά και με το νόμο. «Το ΄πε, το ΄πε ο και ο παπαγάλος» άλλωστε…

Σαλάτα: Αστεία πρόσωπα

Σας έλεγα και στην προηγούμενη στήλη πως στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά διορίστηκε δόξη και τιμή η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ Κυριακούλα (Κορίνα) Βασιλοπούλου, η οποία το Μάρτιο είχε καταφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον συναδέλφων, χαρακτηρίζοντάς τους «πουτ@νάκια των δανειστών». Θα βαριόμουν πολύ να ασχοληθώ με περιπτώσεις τύπου Βασιλοπούλου, μιας και πολλά παιδιά γραφείων Τύπου είναι μπουμπούκια. Θυμάμαι όμως πως με πολλή ζέση ορισμένοι τα έριχναν στην προηγούμενη κυβέρνηση για την επικοινωνιακή της πολιτική, μιλώντας διαρκώς για μονταζιέρα. Και μπορεί η ΝΔ να πλήρωσε και με το παραπάνω τα τραγικά λάθη της, τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά, όμως περιπτώσεις τύπου Βασιλοπούλου θυμίζουν γιατί δεν υφίσταται κανενός είδους ηθικό πλεονέκτημα. Πώς μου ήρθε; Σαββατιάτικα είδα ένα tweet της Κυριακούλας, η οποία verbatim αναφέρει «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά οι 9 στους 10 με τους οποίους μιλάω είναι «να τους στείλουν στο διάολο» και πουτ@άνα όλα!». Είμαι πολύ αισιόδοξος πως μας διοικούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, οι οποίοι πάνω απ’ όλα έχουν το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην επάρατο Δεξιά. Και μετά ξυπνήσατε!

Κυρίως πιάτο: Το μεγάλο ντέρμπι στο λιμάνι για τον ΟΛΠ

Ένα από τα βασικά θέματα, για τα οποία οι δανειστές ασκούν συστηματική πίεση, δεν είναι άλλο από αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, μια από τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν πως δεν θα αναστείλει διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει. Ποιος είναι ο πρώτος και καλύτερος τέτοιοες διαγωνισμός; Μα αυτός του ΟΛΠ φυσικά!

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης παραιτήθηκε τελικά, μετά από έξι χρόνια που επιβίωσε στη θέση. Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει τον νέο πρόεδρο, αλλά και τα νέα μέλη του ΔΣ. Αρμόδια για την επιλογή θα είναι μια τριάδα προσώπων: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Και κάπου εδώ αρχίζει το χοντρό παιχνίδι. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για τα θέματα της Ναυτιλίας και βουλευτής της Α’ Πειραιώς Θοδωρής Δρίτσας αντίκειται πλήρως στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Τι έκανε; Προσπάθησε να προωθήσει μια σειρά συνδικαλιστών για τις θέσεις στο ΔΣ, προσπάθεια όμως που κόπηκε από την τριάδα Δραγασάκη-Σταθάκη-Πιτσιόρλα. Ο Δρίτσας όμως θα επιμείνει και θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις. Πάντως, αυτό που έλεγε πηγή με απόλυτη γνώση της συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως, αν υπήρχε προηγουμένως ένα ΔΣ στο ΟΛΠ που ήταν έστω και μερικώς κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τώρα πηγαινουμε για τη διαμόρφωση ισορροπιών εντός του ΔΣ ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης. Και όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με ρητό τρόπο πως η ιδιωτικοποίηση θα προωθηθεί.

Τι θα γίνει τώρα; Το όνομα του προέδρου θα ανακοινωθεί άμεσα, μιας και μου λένε πως το πρόσωπο έχει βρεθεί. Δεν θα είναι συνδικαλιστής και μάλλον θα προέρχεται από την αγορά. Ρώτησα γύρω-γύρω, δεν μου είπαν όμως το όνομα, καθότι ήθελαν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας.

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως στον Πειραιά λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο ντέρμπι με αβέβαιο νικητή. Πρόκειται να ζήσουμε μεγαλειώδεις στιγμές, γι’ αυτό είναι έτοιμες όλες οι πλευρές, όπως μου το διασαφήνισαν.

Επιδόρπια:
1) Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα μεγάλο gathering για να εορσταστεί δεόντως η επιτροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, μετά από δύο χρόνια περιπλάνησης στις χαμηλές κατηγορίες. Τη γιορτή επιμελήθηκε προσωπικά ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ τραγούδησαν μεγάλα ονόματα, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Παντελής Θαλασσινός. Ήταν μια ωραία καλοκαιρινή βραδιά που έλαβε χώρα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στα Σπάτα. Με ενημέρωσαν για πολλές παρουσίες, με σύσσωμη τη διοίκηση, το ποδοσφαιρικό τμήμα, παλαιμάχους, αλλά και πολλούς επώνυμους φίλους της ομάδας να δίνουν το παρών. Ξεχώρισα όμως ένα ντουετάκι που μάλιστα καθόταν και στο ίδιο τραπέζι. Μιλάω για τον άρρωστο ΑΕΚτζή γρηγόρη Ψαριανό και τον επίσης άρρωστο πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος πλέον περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κτήμα του, στην ορεινή Αρκαδία. Περιττό να πω πως τα χαμόγελα περίσσευαν.

2) Όπως πληροφορούμαι επίσης, σε λίγο διάστημα θα επανενεργοποιηθεί και το ελληνικό παράρτημα του ιδρύματος Konrad Adenauer, το οποίο είχε σιγήσει επικίνδυνα το προηγούμενο διάστημα. Το KAS είναι η δεξαμενή σκέψης του γερμανικού CDU και έχει ξανανοίξει το γραφείο του στην Αθήνα, επί της οδού Μουρούζη, δίπλα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, του Προέδρου Αντώνη. Το ίδρυμα σαν να είχε τραβήξει χειρόφρενο το προηγούμενο διάστημα, απουσιάζοντας από τα τεκταινόμενα, σε μια περίοδο που το brand «Γερμανία» έχει πάθει μεγάλη ζημιά, μετά τη διορθωτική πορεία της περιόδου 2013-2014. Έμαθα όμως πως είναι εν εξελίξει διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του γραφείου στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να αναμένονται ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και από εκείνο το μέτωπο. Άλλωστε, όπως συζητείται και στο εσωτερικό της γερμανικής κοινότητας στην Αθήνα, απαιτείται πάλι ένα δραστικό rebranding της λέξης «Γερμανία».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων