Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό: «Θεέ μου, τι σου κάναμε;»
Καλά λόγια άκουσα για το ανέβασμα στο θέατρο Γκλόρια της γνωστής κινηματογραφικής επιτυχίας «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» από τον Λάκη Λαζόπουλο, μια πρεμιέρα άλλωστε που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, λόγω και της παρουσίας του μισού υπουργικού συμβουλίου σε αυτή. Για πέντε παραπολιτικές στήλες θα είχαμε υλικό, πλην όμως, επειδή δεν έγινε και τίποτα συνταρακτικό IMHO (In my humble opinion), πάω στον σεισμό που προκάλεσε στη ΝΔ η παρουσία στην παράσταση των κυρίων Ευριπίδη Στυλιανιδη (ελπίζει να γίνει γραμματέας της ΝΔ) και Σάκη Ιωαννίδη (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της ΚΕΦΕ και αρκετά ακόμα). Μάλιστα, οι δυο τους βγήκαν και φωτογραφία μαζί με τον κ. Λαζόπουλο, ο οποίος σε όλη την παράσταση, ως συντηρητικός μπαμπάς Απόστολος, έλεγε «είμαι συντηρητικός εγώ, είμαι καραμανλικός», συγκινώντας κυρίως τον σύντροφο Ευριπίδη, ο οποίος αναγαλλιάζει όποτε ακούει το όνομα Καραμανλής. Και όμως, η φωτογραφία τους με τον κ. Λαζόπουλου προκάλεσε ορυμαγδό σχολίων, καθώς τους περιέλαβε ο Γιώργος Μουρούτης και-κοινώς-τους έκραξε, προκαλώντας μάλιστα και την οργίλη απάντηση του Σάκη Ιωαννίδη (δεν θα μας πεις εσύ τι να πάμε να δούμε, άντε που μέχρι το 2004 ψήφιζες ΠΑΣΟΚ). Με εξέπληξε η αποστροφή του Σάκη, διότι, αν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Μουρούτης, εγώ θα πέσω να πεθάνω σ’ένα φλαμένγκο απάνω, μάτια μου. Όπως και να έχει, στη ΝΔ δεν έχουν καμιά πιο σοβαρή δουλειά να κάνουν από το να ασχολούνται ποιος πήγε σε ποια παράσταση; Και μετά απορούν, γιατί τους έχει πάρει φαλάγγι ο Τσίπρας…
Σαλάτα: Εύφημος μνεία
Η στήλη θα ήθελε να απονείμει εύφημο μνεία σε δύο άοκνους εργάτες της επανάστας..εεεεε της κυβέρνησης, ήθελα να πω, στους κ.κ. Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο. Αμφότεροι Δημήτρηδες, ο μεν ως γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης και ο άλλος ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και άνθρωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη εργάστηκαν άοκνα την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για την υποδόση του 1 δις, προκειμένου να συντάξουν το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο έρχεται στη Βουλή σήμερα και θα ψηφιστεί ως αύριο το βράδυ. Τα καλά να λέγονται, άλλωστε και οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν είναι… «παπατζήδες», σαν κάτι άλλους που έχουν πάρει και θέσεις σε υπουργεία και μάλιστα (από σπόντα;) σε θέσεις υπουργών και υπουργών. Να π.χ. σαν εκείνο τον απίστευτο τύπο που λέγεται Πολάκης. Αλλά περαιτέρω, σε κομμάτι για την εύφημο μνεία άλλων, δεν θα ήθελα να επεκταθώ…
Κυρίως πιάτο: Το Σύμφωνο Συμβίωσης της συναίνεσης
Έρχεται σιγά-σιγά στη Βουλή και το Σύμφωνο σΣυμβίωσης, το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και κάτι χρόνια, αλλά ήταν λίγο σαν το γεφύρι της Άρτας: ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Ε, πλέον ήρθε για να μείνει.
Ο τρόπος που θα ψηφιστεί το Σύμφωνο στη Βουλή θα είναι επίδειξη συναίνεσης, η οποία μάλλον όμως θα είναι μεμονωμένο περιστατικό. Γνωρίζαμε εξ’ αρχής πως ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα ψήφιζαν το νομοθέτημα, έστω και αν ενέχει και άλλες διατάξεις πέραν του Συμφώνου που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περίεργες. Το μεγάλο ερώτημα ήταν η στάση της ΝΔ, με δεδομένη και τη συμπεριφορά του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου όλα τα χρόνια που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και ουσιαστικά, σε συνεργασία με το ΜΞΑΊΜΟΥ, μπλόκαραν την ψήφιση του Συμφώνου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως μου εξήγησαν, στη ΝΔ υπήρξε περίσκεψη για τη στάση του κόμματος, υπερίσχυσε όμως η άποψη Πλακιωτάκη περί υπερψήφισης, χωρίς βέβαια να είναι γνωστό, αν θα επιβληθεί κομματική γραμμή ή αν θα επιτραπεί ψήφος κατά συνείδησης. Γιατί, εγώ γνωρίζω αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν μεγάλη συνειδησιακή δυσκολία να ψηφίσουν ένα (αυτονόητο) νομοθέτημα που ρυθμίζει νομικά τη σχέση ακόμα και ομόφυλων ζευγαριών, παρά την αντισταση της Εκκλησίας.
Κρίσιμη θα είναι η στάση των ΑΝΕΛ. Όπως μου έλεγαν φίλοι από τη Χαροκόπου, υπάρχει προβληματισμός. Δύο πράγματα δεν θέλουν με τίποτα οι ΑΝΕΛ. Γάμο ομοφυλόφιλων και υιοθεσία παιδιών, καθώς θεωρούν πως υπερβαίνουν κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές τους. Θα υπάρξει όμως διαβούλευση Καμμένου με τους βουλευτές, προκειμένου να αποφασιστεί η κοινοβουλευτική τους στάση, χωρίς να αποκλείεται και το ελεύθερο για ψήφο κατά συνείδηση. Αυτό που δεν εξέλπληξε κανέναν ήταν το αναχρονιστικό ΚΚΕ, το οποίο ως προς τις κοινωνικές του αντιλήψεις έχει μείνει στο 1821. «Εμείς συμφωνούμε να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, αυτό θεωρούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι άλλο ζήτημα η οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορεί να κάνουν οικογένεια, γιατί μετά ανοίγει ένας δρόμος που αφορά το παιδί, το πώς μεγαλώνει, τα πρότυπα που έχει. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Όμως θα πρέπει να διώκονται όσοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά όχι μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά σε οποιονδήποτε ανήμπορο ή που έχει μια ιδιαιτερότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αγνοών το, πρωτίστως, νομικό πρόβλημα που ρυθμίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης. Αλλά, ας είναι. Δεν περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από το ΚΚΕ.
Πάντως, αν κάποιοι σκέφτονται πως αυτή η ψηφοφορία θα είναι πρόβα ευρύτερης συναίνεσης, ας το ξανασκεφτούν. Έρχεται και το βαρύ ασφαλιστικό και δεν τον βλέπω τον σπόρο να ευδοκιμεί… Και γιατί να ευδοκιμήσει, δηλαδή, θα μου πείτε… Ναι, είναι ένα επιχείρημα που το καταλαβαίνω απολύτως.