Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Χρησμός Λαφαζάνη

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Διερμηνέας

Ευρισκόμενος στη Βουλή των Ελλήνων, άρτι αφιχθείς από ταξίδι και μάλιστα με πρωινή πτήση, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλά πολιτικά στελέχη. Ένας από αυτούς μάλιστα ανελαβε και ρόλο διερμηνεά των λεγομένων του Στρατάρχη Πάνου, τα οποία κατ’ εμέ δεν εβγαζαν κανένα απολύτως νόημα. Δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά ως άλλος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, ο Στρατάρχης είχε βγει και είχε δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν πρόκειται να ψηφίσει όσα μέτρα υπερβαίνουν το συμφωνηθέν πλαίσιο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, είχε όμως επίσης τονίσει πως στηρίζει την κυβέρνηση. Έτσι, την ώρα που μιλούσα τηλεφωνικά με έμπειρο πολιτικό στέλεχος, συνεργάτης του Στρατάρχη με διεκοψε και ανέλαβε να με διαφωτίσει. Ο Στραταρχης Πάνος δεν είχε καμία πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που απεδείχθη και από το μασιφ της ΚΟ του στις δύο κρίσιμες ψηφοφοριες. Ήθελε όμως να απευθυνθεί και στους δικούς του ψηφοφόρους και να τους διαβεβαιώσει πως θα κάνει μεν ότι είναι εθνικά αναγκαίο, αλλά μνημόνια χωρίς προοπτική δεν ψηφίζει. Μάλλον τούτο εδώ θα έχει προοπτική και γι’ αυτό το στηρίζει. Πάντως, άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ, με το οποίο συζήτησα, δεν εμφανίστηκε τόσο σίγουρο πως την επόμενη Τετάρτη, στο άλλο πακέτο προαπαιτουμένων, η συμπεριφορά των ΑΝΕΛ θα είναι ίδια. Να ετοιμάζεται ο Πρόεδρος Αλέξης λέω εγώ, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ΑΝΕΛ μας παραμυθιάζουν όλους και εν τέλει κάνουν κάτι διαφορετικό.

Σαλάτα: Αχ Βαγγέλη

Είναι δεδομένο πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος είναι δεινός ρήτορας και ακόμα δεινότερος γνώστης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Πλην όμως, το τελευταίο διάστημα, δεν μένει στα του ρόλου του και εμφανίζεται πλήρως απασφαλισμένος. “Σαν να αναζητά τη δικαίωση”, όπως μου έλεγε με παράπονο βεριτάμπλ πασοκος με χρόνια εμπειρία. Στις τελευταίες του εμφανίσεις βγάζει θυμό και πίκρα, ενώ πολλές φορές φωνάζει και μέσα στην αίθουσα. Μάλιστα, όπως με διαβεβαίωσαν στελέχη του κόμματος, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έγινε προσπάθεια οι τόνοι να είναι ήπιοι, ώστε αυτή την ώρα να μην τορπιλιστεί η εθνική συναίνεση. Αλλά είναι και κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν αρχίσει και εκνευρίζονται και με το διαρκές “καπέλωμα`” της προέδρου Φώφης. Σαν να είναι τύποις Πρόεδρος η Φώφη και στην πράξη αυτός. Αχ, πρόεδρε Βαγγέλη… Προκαλείς έριδες.

Κυρίως πιάτο: Χρησμός Λαφαζάνη

“Δεν στηρίζω το Μνημόνιο, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση, η οποία όμως εφαρμόζει ένα Μνημόνιο”. Αυτό το ακρως κατανοητό πράγμα λέει μέσες άκρες ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος φαίνεται πιο απελευθερωμένος. Δεν χρειάζεται να προσποιείται, πιστεύει πως υπάρχει άλλος δρόμος, πλην όμως διαψεύδει μανιασμένα εκείνη την ιστορία με τα 22 δις που ήθελε, λένε, να πάρει από την ΤτΕ και μετά να κόψει νόμισμα στο νομισματοκοπείο. Βέβαια, κάτι δικοί του που τα λένε μάλλον θα είναι παραφυάδες…

Έχουμε μείνει λοιπόν όλη με την απορία, τι στην ευχή σημαίνει ο χρησμός Λαφαζάνη. Κάνοντας έναν γυρο τηλεφωνημάτων, διαπίστωσα πως ο Παναγιώτης δεν θέλει μεν να φύγει από το σπίτι του, πλην όμως δεν σημαίνει αυτό πως ο Πρόεδρος Αλέξης δεν μπορεί να τον διώξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και όλο και περισσοτεροι στοιχηματίζουν πως ο σύντροφος Παναής έχει αρχίσει να προετοιμάζεται στο παρασκήνιο για μια ρήξη με τον Πρόεδρο Αλέξη πλην όμως ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Όπως είπαμε όμως, εμμέσως προσκαλεί τον Πρόεδρο να τον διώξει,

Πριν πει όμως πως στηρίζει, φρόντισε να κάνει μια πολιτική και στρατηγική μαγκιά: πάνωω από 100 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και προεδρικοί, από τους 553 του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι, υπέγραψαν ένα κείμενο, με το οποίο αντιτίθενται στη διααφαινόμενη συμφωνία. Με άλλα λόγια; “Διώξε με Αλέξη και βλέπω το κόμμα σου να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη”.

Πάντως, όπως λένε όλο και περισςότεροι, αν κλείσει η συμφωνία, ο Τσιπρας θα κάνει εκλογές κάθαρσης και ρήξης με το παρελθόν. Με άλλα λόγια, ο σύντροφος Παναής και κάτι Νταβανέλλοι και Ρινάλντι είναι πολύ πιθανό να μας χαιρετήσουν, από το μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον.

Επιδόρπια:

1) Τον βλέπω τον Πρόεδρο Βαγγέλα (Μεϊμαράκη) να μένει για καιρό. Δεν γίνεται να ξεκινήσει τις εσωκομματικές διαδικασιες τώρα και είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να πάει σε εκλογές με αυτόν επικεφαλής. Αυτό θα συνιστά μια έμπρακτη νομιμοποίηση γι’ αυτόν. Και θα μπορεί να παραμείνει και να παραδώσει, αν θέλει, εν ευθέτω χρόνω. Το έχουν καταλάβει και οι άνθρωποι του Προέδρου και κινούνται πολύ πιο άνετα στα γραφεία της ΝΔ και στη Βουλή. Βέβαια, αν μείνει ο Βαγγέλας, ίσως αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

2) Η Πρόεδρος Ζωή πάντως θα μείνει στη Βουλή μάλλον. Αυτή δεν παραιτείται, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ουτε η αντιπολίτευση της κάνει πρόταση μομφής, επομένως μάλλον μένει και δνεε θα προεδρεύει στα κρίσιμα. Πάντως, η απόφαση της να ζητησει ψηφιση επί της απόφασης της διάσκεψης των Προέδρων δεν έχει ξαναγίνει, όπως με βεβαίωναν παλιοί κοινοβουλευτικοί. Μέχρι να φύγει η Ζωή θα έχει σπάσει καθε ρεκός πρωτοτυπίας. Και φυσικά ό,τι νεύρα έχουν απομείνει ακέραια στη Βουλή…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img