Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Πολιτική Κουζίνα:Πού θα κριθούν οι εκλογές;

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Τα αδερφάκια της ΛΑΕ

Πρόσεξα την αφίσα της Λαϊκής Ενότητας για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, την Τρίτη. Ομιλήτρια ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και χαιρετισμό απηυθυναν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ( ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού δηλαδή) και ο Μανώλης Γλέζος. Η Ζωή έδωσε ρεσιτάλ, αλλά δεν μας ενδιαφέρει και πολύ. Όπως πληροφορήθηκα εκ πολύ εγκύρου πηγής, οι δύο νεαροί που εμφανίζονται στην αφίσα του κόμματος, η οποία κατέκλυσε και τους δρόμους της Αθήνας είναι…αδερφάκια. Μάλιστα, οι πηγές μου λένε πως, ιδίως ο νεαρός της φωτογραφίας, δεν πολυείχε σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά, σε αντίθεση με την αδερφή του. Βέβαια, επειδή στα χρόνια του Μνημονίου έχουν έρθει τα ίσια ανάποδα, τίποτα δεν αποκλείεται. Όσο για το γιατί στη ΛΑΕ προτίμησαν δυο αδέρφια, μια απάντηση θα ήταν πως τους έκαναν καλύτερη τιμή. Οικογενειακή.

Σαλάτα: Τηλεφωνήματα Συριζαίων με λίστες του ΠΑΣΟΚ

HTML tutorial

Με ενημέρωσε πολύ σοβαρή πράσινη πηγή πως τις τελευταίες μέρες το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά ενημερώθηκε για το εξής παράξενο: αρκετοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, έχουν βάλει τα πολιτικά τους γραφεία να παίρνουν τηλέφωνα σε δυνητικούς ψηφοφόρους. Ουδέν μεμπτόν. Παίρνουν όμως με βάση τις λίστες του ΠΑΣΟΚ, μιας και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είχαν περάσει από το άλλοτε κραταιό κίνημα. Πάιρνουν έτσι τις λίστες του κόμματος και προσεγγίζουν και τους ψηφοφόρους του, έστω τους παλιούς, γιατί δεν είχαν, μου είπαν, άλλο μέσο καταγραφής. Για το γεγονός έχει ενημερωθεί το γραφείο της Φώφης Γεννηματά και ομολογουμένως δεν πολυχάρηκαν.

Κυρίως πιάτο: Πού θα κριθούν οι εκλογές;

Μιας και αυτή είναι η τελευταία προεκλογική Πολιτική Κουζίνα, δεν έχει πολλή σημασία να αναλύσουμε ποσοτικά τις μετρήσεις. Άλλωστε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά κοντά και ακόμα και αν η διαφορά ανοίξει τις επόμενες μέρες ή ώρες, αυτό προς ώρας δεν αποτυπώνεται, μιας και για μια ακόμα φορά υφισταται η λεγόμενη «μη ομολογούμενη ψήφος».

Συνεπώς, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα κρίνουν τις εκλογές:

-Η αποχή: Πολύ μεγάλη αποχή δεν ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι του, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι, δεν θα έχουν πάει να ψηφίσουν. Ομοίως από την αποχή δεν ευνοείται και η ΛΑΕ, η οποία θέλει να καρπωθεί ένα μεγάλο μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας και απογοήτευσης.

-Η περιφέρεια: Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε συντριπτικά σχεδόν παντού. Αυτή τη φορά, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Η ΝΔ κάνει ντεμαράζ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ κόβει και η ΛΑΕ, μιας και η στελεχιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια κινείται και προς τη ΛΑΕ, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και ψηφοφόροι.

-Το Λεκανοπέδιο: Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ κλείδωσε τη νίκη του, κατάγοντας εμφατικές νίκες σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ακόμα και στην παραδοσιακά γαλάζια Α’ Αθηνών. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κρατήσει δυνάμεις ή η ΝΔ θα αντεπιτεθεί, μαζεύοντας τη διαφορά του Ιανουαρίου.

-Οι συσπειρώσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση, η ΝΔ αρκετά υψηλή με προοπτική να αυξηθεί λίγο ακόμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρεαλιστικά μπορεί να ευελπιστεί σε καλύτερη συσπείρωση στην πράξη, πλην όμως αυτό δύσκολα θα φανεί στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν άλλωστε εκείνοι οι άνθρωποι που, μπορεί να είναι απογοητευμένοι με τη ΝΔ, πλην όμως η πιθανοτητα της Αριστερής παρένθεσης τους τρομάζει και δεν θέλουν να παραδοθεί η διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ.

Επιδόρπια:
1) Μίλησε ο Καραμανλής! Μιλάμε ο πρόεδρος έχει πάθει λογοδιάρροια, καθώς στο δημοψήφισμα έσπασε κανονικότατα τη σιωπή του και τον είδαμε ακόμα και να μιλά σε κάμερα. Τωρα επανέκαμψε και έβγαλε την καθιερωμένη δήλωση στήριξης που βγάζει πριν από τις εκλογές, όπου αναφέρεται στην ανάγκη να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να επικρατήσει η πολιτική σταθερότητα, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Καίρια παρέμβαση δεν ήταν, πλην όμως έχει τη σημασία της, μιας και στο παρασκήνιο ο Πρόεδρος Κώστας στηρίζει με τα 1000 τον Πρόεδρο Βαγγέλα/
2) Ας δώσει κάποιος στον Λαζόπουλο μια θέση στη ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δυο φορές έχει φτάσει ο άνθρωπος στην πηγή και νερό δεν έχει πιεί. Δώστε του μια θεσούλα, διότι θα συνεχίσει να κάνει σάτιρα και αυτό δεν ξέρω αν μπορώ να το διαχειριστώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων