Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Πολιτική κρίση στις Μαλδίβες- Εισβολή δυνάμεων ασφαλείας στο Ανώτατο Δικαστήριο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, κήρυξε τις Μαλδίβες ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν.

Αμέσως μετά, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος, Μοχάμεντ Νασίντ. Ο τελευταίος, όπως και 8 αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, διαφθορά, κατάχρηση και προδοσία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι και οι εννέα πολιτικοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, όμως ο πρόεδρος αψήφησε αυτήν την απόφαση και, αντιθέτως, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 15 ημέρες.

Αργά το απόγευμα, αστυνομικοί συνέλαβαν τον 80χρονο πρώην πρόεδρο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλή αδελφό του σημερινού προέδρου, στο σπίτι του, μαζί με τον γαμπρό του. Ο γιος του Φαρίς είναι ανάμεσα στους οκτώ βουλευτές που παραμένουν στη φυλακή.

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενισχύονται οι ήδη διευρυμένες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και την κράτηση υπόπτων. Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το κοινοβούλιο μέσα σε διάστημα δύο ημερών αν αποφασίσει να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης όμως οι αρχές έχουν αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου επ’ αόριστον.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Η κυβέρνηση και ο στρατός πρέπει να σεβαστούν το δίκαιο, την ελευθερία της έκφρασης και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κόσμος σας βλέπει», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων