Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Πολιτική συνωμοσία, ή απλοί κανόνες προσφοράς και ζήτησης; Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, που φθάνει το 50% το τελευταίο εξάμηνο και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις χώρες παραγωγούς.
Σύμφωνα με την αμερικανική Energy Information Administration (ΕΙΑ) τα πετρελαϊκά έσοδα του OPEC, το 2015, θα είναι μειωμένα κατά 46% σε σχέση με το 2013 και θα διαμορφωθούν σε 446 δισ. δολάρια.
Οι προβλέψεις της ΕΙΑ, του ενεργειακού εποπτικού οργανισμού των πλούσιων εθνών, βασίζονται σε μέση τιμή του Brent για το 2015, τα 68 δολ. το βαρέλι σε σύγκριση με τα 109 δολ το βαρέλι πέρσι. Εξάλλου τα έσοδα του καρτέλ από τις καθαρές εξαγωγές πετρελαίου, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 700 δισ. δολ. για φέτος, μειωμένα κατά 14% σε σχέση με το 2013.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα μεγέθη της ΕΙΑ δεν περιλαμβάνεται το Ιράν, καθώς εξαιτίας της κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, είναι δύσκολη η πρόβλεψη για τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο.
Πάντως ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί βλέπει πολιτική συνομωσία πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δηλώνοντας ότι αυτή εξυφαίνεται από ορισμένες χώρες (τις οποίες δεν κατονομάζει) και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ισλαμικού κόσμου.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Πετρελαίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αλ Μαζρούι αφήνει να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των χωρών του OPEC, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Κάποιοι λένε ότι οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ που χρειάζονται υψηλές τιμές για να είναι κερδοφόρα, ενώ κάποιοι άλλοι ότι το Ριάντ επιδιώκει να υπομονεύσει το Ιράν και τη Ρωσία.
Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα οικονομικής και νομισματικής κρίσης, ενώ το Ιράν και η Βενεζουέλα πιέζονται και ζητούν μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Μεγάλη αναταραχή… ωραία κατάσταση! όπως έλεγε και ο Μάο.