Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Διπλωματικό παίγνιο η αποχώρηση Ακιντζί;

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε να ζουν ούτε να δουν τον μελλοντικό τους ηγέτη να βαδίζει χέρι-χέρι με το ΕΛΑΜ», τόνισε ο ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στην νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, αποχωρώντας χθες από το τραπέζι των συνομιλιών με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η αποχώρηση Ακιντζί χαρακτηρίστηκε από την κυπριακή πλευρά προαποφασισμένη,  με τον εκπρόσωπο  τύπου της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει:

 «΄Ηταν εμφανές ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε πρόθεση να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η πρόθεσή του αυτή καταδεικνύεται από τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί πριν από τη συνάντηση, ότι το μοναδικό θέμα συζήτησης θα ήταν η απόφαση της βουλής για αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία κατά την επέτειό του, αλλά και από το αίτημα που είχε υποβάλει να μην υπάρχουν στον χώρο φωτογράφοι και κάμερες»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που ακύρωσε τη συνάντηση των διαπραγματευτών, ούτε ήταν ο Κύπριος πρόεδρος αυτός που αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση. Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς Ακιντζί ότι ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα και έφυγε θυμωμένος από την αίθουσα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι παρών στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, τονίζοντας ότι η συνέχιση των συνομιλιών εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

Χαρακτήρισε παράλληλα λυπηρό το γεγονός ότι «προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν αδικαιολόγητες στάσεις», επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές. Ερωτηθείς εάν η κριτική του απευθύνεται στο ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο ΑΚΕΛ, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών. Επισήμανε, τέλος, πως αναφορές περί φουστανέλας, αλλαγής πολιτικής και μεταλλάξεων λόγω προεδρικών εκλογών, είναι προσβλητικές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων