Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Tο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση, την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 99% των ψηφοδελτίων.
Ο πονοκέφαλος για το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Ερντογάν είναι ακόμη μεγαλύτερος και για επειδή πλην της ανάγκης για συγκυβέρνηση, ουσιαστικά αντιμετωπίζει και το χαστούκι των ψηφοφόρων απέναντι στο πολιτικό του όραμα για συνταγματική αλλαγή σε Προεδρική Δημοκρατία και συγκέντρωση πολλών περισσότερων εξουσιών στο πρόσωπό του.
Ακόμη περισσότερο, μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%, το ντροπιαστικό για μία δημοκρατία όριο που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή.
Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,9% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
“Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού”, δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών.
“Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός”, είπε επίσης ο Ντεμιρτάς ενώ κατέληξε ότι “Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει”.
Η προεκλογική στρατηγική του Ντερμιτάς ήταν να προσπαθήσει να αγκαλιάσει όλους τους τούρκους πολίτες μέσα από μία αριστερή ρητορική βάζοντας παράλληλα το κουρδικό ζήτημα απλά ως ένα από τα θέματα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.
“Με δημοκρατικούς τρόπους δώσαμε τέλος σε μια περίοδο καταπίεσης. Νίκησε η Δημοκρατία” δήλωσε ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “Τέλος μιας περιόδου”. Ο αρχηγός του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος υπενθύμισε ότι το κόμμα του είναι ο κυριότερος πρωταγωνιστής για τη δημιουργία κυβέρνησης ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν έντονες διεργασίες στο κόμμα του Ερντογάν.
Η είσοδος πάντως του φιλοκουρδικού κόμματος στην τουρκική βουλή που πλέον επισημοποιεί πολιτικά μια για πάντα την ύπαρξη δύο εθνοτήτων στην Τουρκία, εκλήφθηκε από πολλές δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη ως άλλη μία ένδειξη των προοδευτικών κινημάτων που ξεσπούν τριγύρω, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης της Ελλάδας. Ο ηγέτης των ισπανών Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε στο twitter “Ο άνεμος της αλλαγής συνεχίζει να φυσά, συγχαρητήρια HDP, θα νικήσουμε”!