Περίπου 103,5 χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες εργάζονται στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού και παράγουν το 2,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας, μας πληροφόρησε χθες το «ΒΗΜΑ». Ειδικότερα, 20.850 εργάζονται στα επαγγέλματα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των μεγάλων θεαμάτων, 5.755 στα εικαστικά επαγγέλματα, 55.000 στα λογοτεχνικά επαγγέλματα, 10.429 στα μουσεία και στις υποδομές του πολιτισμού, 9.408 είναι οι καθηγητές μουσικής, χορού και άλλων τεχνών, και 2.000 εργάζονται στις βιβλιοθήκες.
Όλοι αυτοί λοιπόν, όπως υπολογίσαμε, παράγουν 5,32 δισεκ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 51.500 ευρώ παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος κατά μέσο όρο. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο μέσος όρος συμμετοχής του Πολιτισμού στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι 2,6% και στις ΗΠΑ 6,36%!
Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς από όλα αυτά; Πρώτον, ότι ο πολιτισμός που θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μπορεί να διπλασιάσει τη συμμετοχή του στην παραγωγή του ΑΕΠ. Δεύτερον, αυτό θα έχει θετική επίπτωση στον τουρισμό και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Τρίτον, η βελτίωση και η ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην απασχόληση των νέων και του επιστημονικού δυναμικού που απαξιώνεται. Τέταρτον, οι θετικές επιπτώσεις από μια στρατηγική επιλογή της Πολιτείας να επενδύσει στον Πολιτισμό θα φανούν στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Για παράδειγμα, αν ο Μυστράς δεν κλείνει στις 15.00΄ αλλά στις 19.00΄ (με τη δύση του ηλίου) οι επισκέπτες θα πολλαπλασιαστούν, και οι ταβέρνες και τα εμπορικά της γύρω περιοχής που ψάχνουν τον πελάτη με το τουφέκι θα δουλέψουν και μαζί με αυτές οι προμηθευτές τοπικών προϊόντων.
Μια νέα πολιτική για τον πολιτισμό είναι εφικτή ακόμη και με όρους κρίσης, με την προϋπόθεση μιας άλλης ηγεσίας, τόσο πολιτικής, όσο και διοικητικής. Δυστυχώς, ο τομέας του πολιτισμού ατύχησε τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς έγινε ένα απίστευτο πλιάτσικο των κονδυλίων από τις «παρέες» και τη διαπλοκή που τα αντίστοιχα συστήματα των κατασκευών ωχριούν μπροστά τους.
Τι μπορεί να γίνει τώρα; Τίποτε από τους πολιτικούς. Ίσως από τον κόσμο. Ο Alfredo Brillemburg, έχοντας κερδίσει Xρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, μέλος της κριτικής επιτροπής για το πρώτο στάδιο του Rethink Athens, διακηρύσσει ότι «Η Αθήνα θα γίνει η νέα avant garde πόλη της Ευρώπης»…