Νέες ρυθμίσεις φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο το «πειραγμένων» αντλιών που κλέβουν τους καταναλωτές. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, προβλέπει πρόστιμο 30.000 ευρώ και απαγόρευση επαναλειτουργίας του πρατηρίου τα επόμενα δύο χρόνια, από τον ιδιοκτήτη του ή από πρόσωπα με συγγένεια έως και δεύτερου βαθμού.
Το περίεργο είναι ότι παρόμοιες ποινές ισχύουν. H διαφορά είναι ότι οι διατυπώσεις του ισχύοντος νόμου, προβλέπουν τις ποινές, μόνο όταν διαπιστωθεί η εκ των υστέρων τοποθέτηση στις αντλίες λογισμικού ή συσκευής κλοπής. Ωστόσο το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών θεριεύει, απλούστατα επειδή πλέον είναι φτιαγμένες «από τη μάνα τους» για να κλέβουν.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο μαζί με όλη την αγορά γνωρίζουν τους εισαγωγείς των αντλιών αυτών, τις χώρες προέλευσης και όλα τα σχετικά. Τι πιο απλό από το να τεθούν προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της τεχνολογίας;
Ή το ακόμη πιο απλό που προτείνουν επισήμως οι εταιρείες εμπορίας. Να μπορούν στις περιπτώσεις που πρατηριούχος συλλαμβάνεται να κλέβει, να έχουν το δικαίωμα αυτομάτως και αζημίως για τις ίδιες να καταγγέλλουν τη σύμβαση που έχουν μαζί του. Γιατί τώρα, αν καταγγείλουν τη σύμβαση πριν τη λήξη της, επιβαρύνονται με ποινικές ρήτρες. Ήδη οι πιο οργανωμένες εταιρείες, έχουν δημιουργήσει ειδική υπηρεσία που ελέγχει τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους, με συσκευές ογκομέτρησης που είναι κρυμμένες σε συμβατικά αυτοκίνητα.
Γιατί, τουλάχιστον οι σοβαρές εταιρείες θέλουν να εγγυώνται στους πελάτες τους για την αξιοπιστία των συνεργατών τους. Κάτι όμως που το Ελληνικό Κράτος θα έπρεπε να εγγυάται σε όλους τους πολίτες.