Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την ψήφιση και από τα υπόλοιπα κοινοβούλια της Ευρωζώνης είναι ορθό να ξεκινήσει η απαρίθμηση των μέτρων που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, η οποία θα κοστίσει στους πολίτες μέτρα ύψους 14δις Ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα με 86 δις Ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Μέσα στην συμφωνία περιλαμβάνονται δραματικές αλλαγές στην αγορά και στα κλειστά επαγγέλματα, όπου στα τελευταία έχει συμφωνηθεί το άνοιγμα της συγκεκριμένης κατηγορίας επαγγελμάτων.
Έτσι, οι ανατροπές που έρχονται και οι πωλήσεις ανά κλάδο είναι:
1) Στο γάλα, όπου οι επιχειρήσεις εμφανίζουν τζίρο 600 εκατ. ευρώ, καταργείται το «πλαφόν» των επτά ημερών στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου προϊόντος.
2) Στο ψωμί, σε μια αγορά με πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, επιτρέπεται η πώλησή του ακόμη και από περίπτερα.
3) Στο καθεστώς των εκπτώσεων-προσφορών και της κυριακάτικης λειτουργίας, έρχονται απελευθερώσεις που επηρεάζουν τα εμπορικά καταστήματα λιανικής με ετήσιο κύκλο εργασιών 18 δισ. ευρώ.
4) Στα φαρμακεία, που πετυχαίνουν τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, αίρονται περιορισμοί σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
5) Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΔΕΗ να έχει τη μερίδα του λέοντος περί τα 6 δισ. ευρώ στους καταναλωτές, δίνεται η δυνατότητα της δραστηριοποίησης κι άλλων προμηθευτών.
6) Στο φυσικό αέριο, με τις τρεις εταιρείες παροχής αερίου να εμφανίζουν τζίρο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο κι άλλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.
7) Στα τουριστικά καταλύματα απελευθερώνεται η χρονική διάρκεια των μισθώσεων.
8) Στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης απλουστεύεται η διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας.
Στον τομέα του ψωμιού, δύο είναι οι σημαντικότερες αλλαγές. Η πρώτη αφορά στα σημεία πώλησης και η δεύτερη στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος». Με αυτόν τον τρόπο αίρεται ο περιορισμός διάθεσης του ψωμιού, και έτσι ξεκινά η διάθεση του σε κρεοπωλεία, περίπτερα, ιχθυοπωλεία.
Ακόμη, περιλαμβάνει το άνοιγμα των αγορών σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και άλλες μορφές ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα ανά τομέα οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Ηλεκτρική Ενέργεια: Ανοίγει και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα συζητήσουν με την Ευρ. Επιτροπή το σύστημα δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια και οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος. Οι τελευταίες θα μεταπωλούν το ρεύμα σε τελικούς καταναλωτές με δυνατότητα να διαμορφώνουν ανταγωνιστικές με τη ΔΕΗ τιμές. Σκοπός είναι να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ και το 2020 κάτω από 50%. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε το 2016 θα εξεταστούν διαρθρωτικά μέτρα.
Φυσικό Αέριο: Από τις αρχές του 2016 και σταδιακά έως το 2018 ανοίγει και στην Ελλάδα η αγορά λιανικής πώλησης φυσικού αερίου. Διαχωρίζονται σταδιακά οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Εταιρείες Διανομής Αερίου και Εταιρείες Διαχείρισης Δικτύων.
Τέλος έρχονται μεταρρυθμίσεις σε ακόμα δύο τομείς:
1) Στα τουριστικά καταλύματα, όπου απελευθερώνεται το καθεστώς μίσθωσης. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τον νόμο καταργείται το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής. Ανοίγει η αγορά ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να νοικιάζει το ακίνητό του με σκοπό τον παραθερισμό.
2) Στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, όπου αίρονται εμπόδια για την απόκτηση οχημάτων από τις επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις γίνεται πιο εύκολη η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης καθώς παύει να ισχύει ως προϋπόθεση η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων. Επιπλέον με άλλες διατάξεις γίνεται πιο απλή η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών στις αρμόδιες διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών. Έτσι θα υποβάλλεται από την εταιρεία μία αίτηση του ενδιαφερόμενου, μία βεβαίωση από την οικεία ΔΟΥ που θα αποδεικνύει την έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης, και μία βεβαίωση ορθής αναγγελίας ενάρξεως επαγγέλματος
Εν κατακλείδι, οι αλλαγές στα επαγγέλματα και στις αγορές είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν διάφορα ευτράπελα στην αγορά και πολλές ανακατατάξεις σε ότι αφορά τα διάφορα προϊόντα που πρόκειται να χτυπηθούν από αυτές τις ρυθμίσεις. Το ερώτημα είναι αν ο κόσμος μπορεί να αντέξει τις ρυθμίσεις αυτές ιδιαίτερα μετά την τραγική πτώση του ΑΕΠ, το οποίο ήταν συνέπεια των λανθασμένων μέτρων που είχαν δώσει οι δανειστές.