Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πολωνία: Καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν

H έλλειψη άνθρακα και το αυξανόμενο κόστος ζωής αναγκάζουν τους ανθρώπους να καίνε “εναλλακτικές λύσεις”, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη τον τελευταίο καιρό που νιώθεις τα σκουπίδια να καίγονται καθημερινά.

Είναι ανησυχητικό να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί όταν κάνει πολύ κρύο», λέει η Paulina Mroczkowska, μητέρα τριών παιδιών που ζει στη Jablonna, ένα προάστιο βόρεια της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.

Ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την εύθραυστη  ενεργειακή ασφάλειας της Ευρώπης, η Πολωνία αντιμετωπίζει τον επιπλέον κίνδυνο, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ρύπανσης να μην αποδίδουν σε μια χώρα με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η πολωνική κυβέρνηση, ανέστειλε προσωρινά τους ελέγχους ποιότητας του αέρα. Εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο διανομής αντιρρυπαντικών προστατευτικών μασκών το χειμώνα.

Ο Jaroslaw Kaczynski, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Law and Justice του πιο σημαντικού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Πολωνίας, πρότεινε  οι άνθρωποι να κάνουν ό,τι μπορούν για να ζεσταθούν  διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «πρέπει να μπορούμε να κάψουμε οτιδήποτε εκτός από ελαστικά και άλλα πράγματα που είναι εξίσου επιβλαβή».

Ορισμένοι δήμοι στην Πολωνία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στην Κρακοβία, μια περιφερειακή συνέλευση τον περασμένο μήνα ενέκρινε την καύση οποιωνδήποτε υλικών, από άνθρακα μέχρι σκουπίδια, μέχρι τις αρχές του 2024. Αυτό παρά το γεγονός ότι προηγουμένως η αστυνομία στην Κρακοβία άρχισε να χρησιμοποιεί drones εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες για να ελέγχει τις καμινάδες για σήματα ότι τα νοικοκυριά καίνε παράνομα απορρίμματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για να περάσουν τον χειμώνα, λέει ο Piotr Siergiej, εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών Polski Alarm Smogowy.

«Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, άρχισαν να μαζεύουν ό,τι μπορεί να καεί», λέει ο Piotr Siergiej. Πρόκειται για λιγνίτη, ξύλο, τύρφη και σκουπίδια.

Η Nowy Sacz, μια τοποθεσία στη νότια Πολωνία, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση κατά την οποία ο δήμος συλλέγει μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αποκάλυψε ο δήμαρχος. Αυτό  συμβαίνει σε συνθήκες υπό τις οποίες η τοποθεσία αυτή κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 334 πιο μολυσμένων πόλεων και κωμοπόλεων που παρακολουθούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η Πολωνία που αριθμεί 38 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει ετησίως πάνω από 40.000 πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στα περίχωρα της Βαρσοβίας, η αιθαλομίχλη προέρχεται από ανθρώπους που ανάβουν τις σόμπες τους κάθε βράδυ. Η μυρωδιά γίνεται αισθητή ακόμα και τώρα, στις αρχές του φθινοπώρου, που ο υδράργυρος στα θερμόμετρα δεν έχει πέσει ακόμα κάτω από το μηδέν.

Οι ακτιβιστές για το περιβάλλον στη χώρα ψέγουν την κυβέρνηση ότι με τη στάση της και τις δηλώσεις των στελεχών της ενθαρρύνουν αυτήν την κατάσταση που καταστρέφει την ποιότητα του αέρα.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner