Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η προσγείωση ενός πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία, καθώς επικρατεί σύγχυση για την προέλευσή του και κλιμακώνονται οι φόβοι για την επόμενη ημέρα. Μια εσκεμμένη, εχθρική επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει συλλογική στρατιωτική απάντηση από τη συμμαχία, σενάριο που προς το παρόν αποκλείουν οι αναλυτές.
Ο πύραυλος που προκάλεσε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας προσγειώθηκε έξω από το χωριό Przewodow της Πολωνίας, περίπου 6 χιλιόμετρα δυτικά από τα ουκρανικά σύνορα την Τρίτη (15/11), περίπου την ίδια στιγμή που η Ρωσία εξαπέλυε το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις εδώ και τουλάχιστον μήνα.
Οι συνθήκες γύρω από το περιστατικό, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ χτυπήθηκε άμεσα κατά τη διάρκεια της σχεδόν εννιάμηνης σύγκρουσης, παραμένουν ασαφείς. Δεν είναι γνωστό ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ή από πού εκτοξεύτηκε, αν και το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να τον περιγράψει ως «ρωσικής κατασκευής».
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά ρωσικής κατασκευής κατά τη διάρκεια του πολέμου, με την Ουκρανία να αναπτύσσει πυραύλους ρωσικής κατασκευής ως μέρος του συστήματος αεράμυνάς της.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνάντηση με τους ηγέτες της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου G20, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι είναι «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Ρωσίας, τόνισε ωστόσο πως δεν μπορεί να μιλήσει οριστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την έρευνα της Πολωνίας για την έκρηξη. Και θα διασφαλίσω οτι θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Θα καθορίσουμε συλλογικά το επόμενο βήμα μας καθώς ερευνούμε και προχωράμε. Υπήρξε απόλυτη ομοφωνία», πρόσθεσε.