Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Πολωνικές προειδοποιήσεις για απόρριψη της Διακήρυξης της Ρώμης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Πολωνία ενδέχεται να μην δεχθεί τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία θα χαράξει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας από αυτή, αν δεν γίνει ρητή αναφορά σε θέματα ζωτικής σημασίας για τη Βαρσοβία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Το προσχέδιο της Διακήρυξης αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας Ένωσης που θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών μοντέλων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

«Αν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, δεν θα τη δεχτούμε», είπε συγκεκριμένα η πρωθυπουργός Beata Szydlo στο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TVN.

«Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άμυνα στη βάση μιας συμπαγούς συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και των κανόνων της κοινής αγοράς, η οποία δεν μπορεί να χωρίσει, αλλά να ενώσει- αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στη Διακήρυξη» συμπλήρωσε η Szydlo.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), είχε υπογραμμίσει ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη κατά τη σύνοδο κορυφής και δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε μορφή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων