Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της «οπισθοδρομικής» δικαστικής μεταρρύθμισης

Οι Πολωνοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ σε ολόκληρη την χώρα μετά την έγκριση της επίμαχης μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το πολωνικό κοινοβούλιο που αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ανήσυχη για τα πλήγματα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS, απειλεί την Βαρσοβία με την επιβολή κυρώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, 14.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τη δημαρχία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και ζήτησαν από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να προβάλει το βέτο του στην μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και στα δύο άλλα μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα που αυξάνουν τον έλεγχο της εκτελεστικής επί της δικαστικής εξουσίας.

Η πολωνική αντιπολίτευση και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τα μέσα επηρεασμού του έργου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Κρατώντας πολωνικές σημαίες και κεριά, οι διαδηλωτές φώναξαν «Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία», «Ελεύθερα Δικαστήρια», «θέλουμε βέτο» και «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Πολωνία». Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο.Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  σε δεκάδες άλλες πολωνικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, τόνισε σήμερα ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση στη Βαρσοβία συνιστούν μια «οπισθοδρόμηση», αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες και εγείρουν τον κίνδυνο η χώρα να περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων