Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
Άπειρες οι συνομιλίες, τα ερωτήματα αλλά και τα κουτσομπολιά.
Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι επί Χούντας κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Κούβα… πάρθηκε από τους Έλληνες;!!!
Στους Δημοσίους Υπαλλήλους διανεμόταν, τα Χριστούγεννα, το επίδομα Γαλοπούλας, δηλαδή ένα 500αρικο για να αγοράσουν το πατροπαράδοτο πτηνό του εορταστικού τραπεζιού.
Ακόμη τότε, Ο.Τ.Ε. είχε ελάχιστα αυτόματα κέντρα και κυρίως χρησιμοποιούσε χειροκίνητη υπεραστική σύνδεση.
Η τηλεφωνήτρια από την Νεάπολη της Κρήτης είχε τη φαεινή ιδέα να απευθυνθεί στη συνάδελφό της στην Πάτρα και να την ρωτήσει: Εσείς… απήρατε την Κούβα;!!!
Έκπληκτη η πατρινή τηλεφωνήτρια, που δεν καταλάβαινε τι ακριβώς την ρωτούσε, άρχισε να συνδέει διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εξ Κρήτης έχουσα την απορία…
-Εσείς, απήρατε την Κούβα ρώταγε και ξαναρώταγε η κοπελιά από την Νεάπολη!!!!!
Ώσπου, τελικώς, και ενώ είχαν ήδη δρομολογηθεί, τα σχετικά κουτσομπολιά, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη κάποια Κρητικιά να απαντήσει: Ναι, την πήραμε!
Στην Κρήτη, κούβα λέγεται η… γαλοπούλα!
Από τον τοίχο της κας Ευαγγελίας Φανοράκη, στο facebook!
Αλλά, δυστυχώς, για την αληθινή Κούβα η ιστορία της δεν είχε happy end! Παραθέτω ένα ακόμη σχόλιο από το facebook, από τον τοίχο του κ. Βασίλη Δεληγκάρη, συνοπτικό, αλλά απολύτως περιεκτικό:
Διαβάζω από χθες πως στην Κούβα του Κάστρο καταπολεμήθηκε ο αναλφαβητισμός και δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό σύστημα υγείας για όλους. Είναι αλήθεια και αυτά είναι από τα θετικά του καθεστώτος. Όμως πρέπει να πούμε πως πολύ καλό σύστημα υγείας υπήρχε σε όλες τις χώρες του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού” στην ανατολική Ευρώπη. Όπως βέβαια και πολύ καλό, υψηλού επιπέδου, σύστημα παιδείας, ιδιαίτερα στην ΕΣΣΔ! Ήταν εκ των θετικών των χώρων αυτών, που δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν την έλλειψη ελευθερίας, δημοκρατίας και τον πλήρη κρατικό έλεγχο της οικονομίας, ένα είδος κρατικού καπιταλισμού, που καμιά σχέση δεν είχε με αυτοδιαχείριση, κρατούσε τις χώρες αυτές στην υπανάπτυξη και στην φτώχεια για να οδηγήσουν τελικά και στην συντριβή!