Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο άνοιξε τις πύλες του, για να τιμήσει την 49η επέτειο της εξέγερσης. Σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου και αύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές από τις 8:30 έως τις 21:00. Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου, οι πύλες θα ανοίξουν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις.
«Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Όπως σημειώνει το ΕΜΠ, η δικαίωση του αγώνα των φοιτητών 49 χρόνια πριν έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για ένα τετραήμερο λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «49η Επέτειο Εορτασμού του Πολυτεχνείου», θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη (15/11) έως την Παρασκευή (18/11), στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.
Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της αστυνομίας με 5.500 αστυνομικούς επι ποδός για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας και έκτακτων ρυθμίσεων της κυκλοφορίας λόγω των εκδηλώσεων.
Έκκληση προς όλους, «να τιμήσουμε ειρηνικά την επέτειο του Πολυτεχνείου και «την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας το 1973 ενάντια στο χουντικό τυραννικό καθεστώς», απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ τόνισε ότι, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν λάβει «σε πολύ στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και με τους οργανωτές των εκδηλώσεων, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών».
«49 χρόνια πριν, με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μίλησε το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό κίνημα, κόντρα στις συνθήκες «γύψου» που προσπαθούσε να επιβάλλει το αστικό δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απρίλη. Ο ξεσηκωμός αποτέλεσε την εργατική-λαϊκή αντίδραση στις μεθοδεύσεις της δικτατορίας για το “μασκάρεμά” της, αλλά και στα σχέδια αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων που προετοίμαζαν μια μετάβαση στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με το λαό στο περιθώριο» τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.