Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Πομπέο: Αρκετές αποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν

Λίγες μέρες μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού, λέγοντας πως υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» ότι προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως «υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» αλλά αρνήθηκε να παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. «Οι κορυφαίοι ειδικοί μέχρι τώρα φαίνεται πως πιστεύουν ότι ήταν ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν έχω λόγο να δυσπιστώ σε αυτή τη φάση», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ερωτηθείς όμως αν πιστεύει ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα ή αν επρόκειτο για ατύχημα στο εργαστήριο, αρνήθηκε να απαντήσει.

«Ξέρετε, δεν έχω κάτι να πω γι’ αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Προσπαθήσαμε να στείλουμε εκεί μια ομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να βάλει εκεί μέσα μια ομάδα. Και δεν τα κατάφεραν. Κανένας δεν επιτρέπεται να πάει σε αυτό το εργαστήριο ή σε άλλα εργαστήρια- υπάρχουν πολλά εργαστήρια στην Κίνα. Ο κίνδυνος παραμένει», είπε ο Πομπέο.

Επιπλέον, ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ακόμα και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι ο νέος κορονοϊός «δεν έχει φτιαχτεί σε εργαστήριο, ούτε έχει μεταλλαχθεί γενετικά» εξέφρασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από τρεις ημέρες. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους οι Αμερικανοί επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (IC) τονίζουν ότι αυτό που ακόμη εξετάζουν είναι αν η πανδημία προκλήθηκε από κάποιο λάθος σε κινεζικό εργαστήριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων