Το πόρισμα του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών διαπιστώνει πως πράγματι η βροχόπτωση στο όρος Πατέρα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Κατερίνης οδήγησαν στην τραγωδία.
Επισημαίνεται παράλληλα πως οι κοίτες των ομώνυμων ρεμάτων είτε έχουν επιχωματωθεί είτε χάθηκαν κάτω από τον αστικό ιστό.
Συγχρόνως όμως, το πόρισμα αναδεικνύει την ευθύνη των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο για σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, όσο και με μπάζωμα ενός από τα δύο ρέματα, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.
Τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι πολύ αυστηρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς το έργο εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Καταλογίζονται “εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας”, καθώς και “λανθασμένη αξιολόγηση προτεραιοτήτων και της σημασίας του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου”, το οποίο κατά τους επιθεωρητές ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και “θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό συνέβη τη 15η Νοεμβρίου”.
Το ιστορικό όπως αναφέρεται στο πόρισμα
Τον Ιούλιο του 2014 εγκρίνεται από τον τότε γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Στην απόφαση υπάρχει ο όρος, “πριν από την έναρξη υλοποίησης του έργου θα πρέπει να τηρηθούν από την αρμόδια υπηρεσία της Δ/σης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τα προβλεπόμενα… για τον χαρακτηρισμό της έκτασης επέμβασης όσον αφορά το δασικό ή μη χαρακτήρα της καθώς και για τις λοιπές απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση που η εν λόγω έκταση ή τμήμα αυτής είναι δασικού χαρακτήρα”.
Μέχρι σήμερα παρά το ότι υπάρχει σχετικό αίτημα, “παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα από τη Δασική Υπηρεσία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές.
Τον Οκτώβριο του 2014, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής εγκρίνει τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες.
Τον Ιανουάριο του 2016 επικυρώνεται ο καθορισμός των οριογραμμών της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η συγκεκριμένη επικύρωση “ήταν η αναγκαία απόφαση-προϋπόθεση… για την έγκριση της μελέτης και την εκτέλεση του έργου”.
Ένα μήνα μετά βεβαιώνεται η περαίωση της μελέτης από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.
Τον Απρίλιο του 2016 τροποποιείται το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, το έργο για την εκτροπή του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.
Όμως, τον Φεβρουάριο του 2017 και με περίπου τρία χρόνια καθυστέρηση, το Δασαρχείο Αιγάλεω απαντά σε αίτηση που εκκρεμούσε, από τις 15 Απριλίου του 2014, της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφέρειας, λέγοντας ότι παύει η διαδικασία που προέβλεπε προηγούμενος νόμος κι έτσι μπαίνει στο αρχείο η αίτηση. Τούτο σήμαινε ότι η περιφερειακή διεύθυνση έπρεπε να υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία που αφορούσαν στις συντεταγμένες των εκτάσεων του έργου.
“Είναι προφανές ότι το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Αιγάλεω ανέτρεψε τον χρονικό προγραμματισμό της εκτέλεσης του έργου”, παρατηρούν οι επιθεωρητές. Μάλιστα, νωρίτερα είχαν σχολιάσει πως “ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η δημοπράτηση του μελετηθέντος έργου είναι αποκλειστικά γραφειοκρατικός”.
Εγκληματικές αυθαιρεσίες
Είναι αξιοσημείωτο και συνάμα τραγικό το τι γινόταν από αυθαρεσίες στην κοίτη των χειμάρρων. Κατασκευές και κτίσματα τα οποία εμπόδιζαν τη ροή των υδάτων και είναι είτε εντελώς αυθαίρετα είτε επιεικώς παράτυπες.
Για αρχή το αμαξοστάσιο – εργοτάξιο της Μάνδρας. Δεν έχει οικοδομική άδεια!
“Στις εκθέσεις αυτοψιών που μας εστάλησαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Ελευσίνας, το εν λόγω εργοτάξιο καταγράφεται ως αυθαίτερη κατασκευή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα αυθαίρετα”, αναφέρουν οι επιθεωρητές.
Μεταξύ άλλων ιδιοκτησιών, κυρίως γηπέδων, υπάρχουν δύο κτίρια. Στην περίπτωση του κτιρίου της “Δ.Γ. Βακόντιος ΑΒΕΕ”, το ρέμα έχει εξαφανιστεί. Στα συγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν αποτυπώνεται το ρέμα πάνω στο οποίο έχει χτιστεί, ενώ σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των επιθεωρητών, αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι επεκτάθηκαν καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών