Με επικοινωνιακούς όρους συνεχίζει η κυβέρνηση να διαχειρίζεται σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία οι λανθασμένοι χειρισμοί της δημιουργούν μόνον προβλήματα και δεν προωθούν λύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία. Έτσι αντιμετωπίζεται και το θέμα με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική.
Άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας Αυγή, τιτλοφορείται σήμερα ως «Κάλπικες οι μελέτες της Ελληνικός Χρυσός», και ήδη από την πρώτη γραμμή δίνει σοβαρές αιτίες ακόμη και για μήνυση στην αρθρογράφο, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, καταλογίζει στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες και επιβεβαιώνουν την συμμόρφωση των μεταλλείων με την περιβαλλοντική νομοθεσία «Επικίνδυνα κενά που ισοδυναμούν με απόκρυψη στοιχείων».
Η αρθρογράφος ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπογραφή επιστήμονα σε «κάλπικη» όπως την χαρακτηρίζει μελέτη αποτελεί μεταξύ άλλων και συνυπευθυνότητα για το οποιοδήποτε «περιβαλλοντικό έγκλημα». Σε μία μόνο γραμμή λοιπόν η αρθρογράφος υπονοεί μία ολόκληρη συνομωσία που παράγει ψευδείς επιστημονικές μελέτες ενώ είναι γνωστό ότι φέρουν βαρύτατη ευθύνη εκείνοι που την υπογράφουν.
Το μόνο που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στο άρθρο της Αυγής είναι δύο πορίσματα, επιθεωρητών περιβάλλοντοςπου αφορούν αποκλειστικά τα μεταλλεία στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. Τα δύο πορίσματα αποτελούν το αποτέλεσμα αυτοψιών των επιθεωρητών Βορείου Ελλάδας στις δύο περιοχές. Στα πορίσματα αναφέρεται καθαρά ότι στο υποέργο της Ολυμπιάδας περιλαμβάνονται οι εργασίες απομάκρυνσης του παλαιού τέλματος και αποκατάστασης του χώρου, όπως και των χώρων όπου είχε αποτεθεί στο παρελθόν αρσενοπυρίτης. Και ενώ η αρθρογράφος αναφέρει αυτή την λεπτομέρεια, εν συνεχεία παρουσιάζει τα στοιχεία από τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων υλικών χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια είναι εκείνα που προέρχονται από τις παρούσες μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Καμία φυσικά αναφορά δεν γίνεται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που επιβεβαίωναν την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής των μεταλλείων, πέραν ότι κατά τη γνώμη της αρθρογράφου «περιέχουν κενά».
Το βασικό όμως «κενό», είναι η αιτία που τώρα επικρατεί ένας δημοσιογραφικός οίστρος σε φιλοκυβερνητικά μέσα, για αυτά τα πορίσματα. Το κενό αυτό καλύπτεται αν σκεφτούμε την σοβαρή πολιτική αποτυχία της κυβέρνησης που είδε την απόφαση του Υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη για αναστολή της λειτουργίας των Μεταλλείων να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων ως παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα η δημιουργία εντυπώσεων με την χρήση των εν λόγω πορισμάτων, κρίνεται ως εντελώς άστοχη αφού για να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης για τις Σκουριές, παρουσιάζει πορίσματα που αφορούν δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές, που και πάλι ωστόσο δεν απαντούν στις Μελέτες Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση, στο RizopoulosPost, οφείλουμε να καταγράφουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε περιβαλλοντικοί επιστήμονες για να επικυρώσουμε ή να απορρίψουμε περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτό που όμως η δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά και η κοινή λογική επιτάσσει είναι να κριθεί η δράση της μεταλλευτικής εταιρίας με επιστημονικά μέσα. Αν η κυβέρνηση έχει στα χέρια της πορίσματα που αντιβαίνουν στις εκπονημένες περιβαλλοντικές μελέτες θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο. Διαφορετικά κινδυνεύει να ρεζιλευτεί ξανά, όπως με την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της απόφασης του υπουργείου για κλείσιμο των Σκουριών, που έφερε τότε άνευ λόγου και αιτίας 2000 εργαζόμενους στο δρόμο και «πάγωσε» την τοπική αγορά που ζει από τα Μεταλλεία.